Ultrahang vizsgálatok

...

Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálatok

Az ultrahang leggyakrabb, legáltalánosabb használata a has és kismedence területén van, ami manapság már szűrővizsgálatként is szerepel, de bármely hasi szerv problémájának felmerülése esetén elsődlegesen választandó eljárás, így a máj, epeutak, epehólyag, hasnyálmirigy, lép, vesék, húgyhólyag, méh, petefészkek vagy prosztata, ondóhólyag esetén.

 

Mindezen szervek mérete, szerkezete, különböző elváltozásai, betegségei (fejlődési rendellenességek, variációk, gyulladások, tályogok, folyadékgyülemek, epe- vagy vesekövesség, cysták, jó- és rosszindulatú daganatok stb) megítélhetők, melyek az esetleges tünetekkel együtt tovább pontosíthatók. Ezen kívül vizsgálhatók a hasi nagyerek, illetve hasi nyirokcsomók is.

A mellékvesék csak kisgyermekkorban láthatók ultrahanggal, később már csak akkor kimutatható, ha valamilyen nagyobb elváltozást tartalmaz.

A gyomor, belek egy speciális terület, mivel a belekben mindig, mindenkinek van valamennyi béltartalom és levegő, mely miatt bizonyos területek egyáltalán nem értékelhetőek, ezek a vizsgálat során is változhatnak. Bizonyos esetekben kimutathatók gyulladásos bélbetegségek, vagy nagyobb daganatos elváltozás, azonban legtöbbször korlátozottan. Ugyanakkor e felsorolt betegségek felmerülése esetén is ez az első választandó módszer, mert jól hozzáférhető, nincs káros hatása, sok minden felismerhető, és a többi hasi szerv jól vizsgálható, ezáltal egyéb eltérések kizárhatók vagy felfedezhetők. Az ultrahang után a gyomor és belek megítélésére bizonyos esetekben további gastroenterológiai, illetve eszközös vizsgálatok - például vastagbéltükrözés, gyomortükrözés, CT stb. – lehetnek szükségesek.

(Alkati adottságok szintén lehetnek korlátozóak a vizsgálat során.)

A vizsgálat végezhető szűrő jelleggel, illetve javasolt bármilyen hasi panasz esetében, legyen az hirtelen jelentkező, vagy hosszabb ideje fennálló fájdalom, diszkomfort, nyomásérzés, teltségérzés stb.

Időnként szükség lehet speciális, célzott vizsgálatokra, mint pl. az epehólyag összehúzódásának vizsgálata, amikor éhgyomorra, majd étkezés után 1-2 órával vizsgáljunk vagy a húgyhólyag vizsgálata telt hólyaggal, illetve vizelés után is. Mindezek orvosi indikáció alapján történnek.

 

Előkészítés:

A vizsgálatot éhgyomorra végezzük, így kérjük, 5 órával a vizsgálat előtt ne egyen és csak szénsavmentes vizet igyon (0,5-1 l) (kávé, szénsavas, cukros, rostos üdítő kerülendő, illetve a dohányzás és rágózás mellőzése is ajánlott 1-2 órával a vizsgálat előtt)! A húgyhólyagját a vizsgálat előtt ne ürítse (telt hólyag szükséges a kismedence korrekt megítéléséhez)!

A vizsgálat sürgősség esetén elvégezhető evés után is, ez azonban bizonyos területek, szervek megítélését bizonytalanná teheti, üres hólyag mellett a kismedence (alhas) vizsgálata korlátozott értékű.

Amennyiben cukorbeteg, kérjük, bejelentkezéskor ezt jelezze! Reggeli időpont esetén cukorgyógyszerét, inzulinját ne vegye/adja be, azokat és ennivalót hozzon magával, melyeket rögtön vizsgálat után beveheti. Délutáni időpont esetén a gyógyszert, inzulint és étkezést igyekezzen a vizsgálathoz időzíteni, időpontot ez alapján kérjen, és a vizsgálat előtt 3 órával csak könnyű szénhidrátot egyen. Gyógyszereit, inzulinját és ennivalóját hozza magával!

Egyéb gyógyszerek vízzel bevehetők!

 

Szolgáltatásaink árai

  • Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálatok ⋅ 25 000 Ft
    máj, epeutak, epehólyag, hasnyálmirigy, lép, vesék, hasi nagyerek, húgyhólyag, méh, petefészkek vagy prosztata, ondóhólyag ultrahang vizsgálata

Foglaljon időpontot

Kérjük a hatékony ügyintézés érdekében pontosan adja meg a telefonszámát!

Időpontkérés telefonon:

+36 30 530 8968
Hétfőtől péntekig 8 és 18 óra között.

Időpontkérés e-mailben:

happymed(at)happymed(dot)hu

Cím:

1096 Budapest, Sobieski János Utca 20-24. Fszt. 5.

2000 Szentendre, Dobogókői út 1. I. emelet

*This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.