Ultrahang vizsgálatok

...

Gyermekek ultrahang vizsgálata

Gyermekkorban ugyanazok az ultrahang vizsgálatok végezhetők el, mint felnőttkorban, csak a gyerekekre más eltérések, betegségek a jellemzők, és esetükben mindenképpen elsődleges e vizsgálat, mivel röntgen sugárzással nem jár, a fejlődő szervezetben sem okoz károsodást.

 

Gyermekek esetében leggyakrabban balesetből adódó panaszok, sérülések, hasi panaszok, illetve duzzadt, normálistól eltérő nyirokcsomók estén végzünk ultrahangos vizsgálatot. A hasfájásnak lehet számtalan „banális” oka: vírus vagy bakteriális fertőzés vagy egyszerűen túlzásba vitt étkezés, de lehetnek komoly okok is a háttérben, mint például bélcsavarodás, nyirokcsomó gyulladás vagy vakbélgyulladás. A fejlődési rendellenességek általában egész pici korban kiderülnek, ha viszont panasszal, következménnyel nem járó fejlődési variáció van, az sokszor csak felnőttkorban derül ki. Gyermekkorban a daganatos betegségek is szerencsére ritkák, azonban ezek is más típusúak, mint felnőttkorban. Kisfiúknál fontos lehet felismerni nagy fájdalom hátterében lévő esetleges herecsavarodást, vagy felcsúszó herét.

Tíz-tizenkét éves korban gyakran előfordul, hogy azoknál a gyerekeknél, akik hirtelen nőnek, a térdízületnél vagy a bokánál fájdalom keletkezik. Korábban, amikor az ultrahang még nem volt ennyire ismert eljárás, a hirtelen növésnek indult gyermekek végtagfájdalmaival kevésbé foglalkoztak a szakemberek, pedig a további egészséges fejlődés érdekében ezekre is nagyon fontos odafigyelni!

Mint már említettük, az ultrahangos vizsgálatok semmiféle káros hatással nincsenek a babákra és a kisgyerekekre, nem járnak fájdalommal, így érdemes megelőzés céljából, illetve bizonytalan eredetű panaszok esetén is elvégeztetni.

Foglaljon időpontot

Kérjük a hatékony ügyintézés érdekében pontosan adja meg a telefonszámát!

Időpontkérés telefonon:

+36 30 530 8968
Hétfőtől péntekig 8 és 18 óra között.

Időpontkérés e-mailben:

happymed(at)happymed(dot)hu

Cím:

1096 Budapest, Sobieski János Utca 20-24. Fszt. 5.

2000 Szentendre, Dobogókői út 1. I. emelet

*This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.