Ultrahang vizsgálatok

...

Csecsemő ultrahang vizsgálatok

A vizsgálat komplexen, szűrő jelleggel történik, egyidőben a has, kismedencei, koponya és csípő vizsgálata. A legalkalmasabb, javasolt időpont a baba 6-8 hetes kora.

 

Has, kismedencei ultrahang vizsgálat

A vizsgálat során az összes hasi szervet megnézzük, úgymint máj, eperendszer, vesék, mellékvesék, lép, hasnyálmirigy, húgyhólyag, belső nemi szervek, hasi nagyerek, nyirokcsomók. Kiemelt figyelemmel vizsgáljuk a veséket, mellékveséket, húgyutakat, májat, epeutakat. Jól kimutathatóak az esetleges veleszületett rendellenességek (pl. az egyik oldalon hiányzó vese, vesemedence tágulat), illetve elváltások (vérzés, tumor stb.). A vizsgálat nagyon fontos olyan csecsemőknél, ahol már magzati korban is látszódott üregrendszeri tágulat a vesében vagy akinek a családjában örökölt betegség igazolható. Sárgaság esetén elengedhetetlen a máj és epeutak vizsgálata, kisfiúknál a le nem szállt herék esetén helyzetük meghatározása lehet fontos. Hányós, hasfájós gyermeknél a gyomorszűkület kizárása (pylorus stenosis) vagy reflux, esetleges bél fejlődési rendellenességek kimutatása válhat elengedhetetlenné. A vizsgálat lehetővé teszi a panaszokat még nem okozó esetleges egyéb elváltozások, fejlődési rendellenességek, daganatok korai felismerését és ennek megfelelő kezelést, beavatkozást, majd nyomonkövetést.

Előkészítés: Csecsemőkorban ez a vizsgálat előkészítést nem igényel, de ideális, ha a baba a vizsgálat előtt jóllakik, szopott.

 

Koponya ultrahangos vizsgálata

A csecsemők kutacsa még nem záródott, így az agyállományt körülbelül 18 hónapos korig lehet ultrahanggal vizsgálni. A cél az esetleges fejlődési rendellenességek, anatómiai elváltozások, cysták, terhesség alatti fertőzések következményei, terhesség vagy szülés alatt kialakult oxigénhiányos állapotok okozta károsodások kimutatása, vagy annak gyanúja. A vizsgálat különösen ajánlott koraszülött kisbabák esetében, komplikált szülés után, izomtónus zavar, gyulladások, görcsök, légzészavar esetén. Bizonyos elváltozások jelenléte vagy gyanúja esetén további vizsgálatok (pl. MR) is szükségesek lehetnek.

Az űrlap teteje

Előkészítés: nem szükséges.

Az űrlap alja

 

Csípő ultrahang vizsgálat

Minden csecsemőnek ajánlott, azonban rizikótényezők esetén kötelező elvégezni. Ilyen tényező lehet, ha a családban volt már hasonló elváltozás (szülők, testvérek), ikerterhesség esetén, ráncaszimmetria a combokon/fenéken, illetve végtaghossz különbség, esetleges "kattanás". A vizsgálat segítségével megítélhető az alulfejlett csípőízület, a csontos és porcos csípőizületi vápa állapota, a combfej helyzete, az estleges csípőficam.

Az ultrahangos szűrővizsgálatot a lehetőleg közel azonos időpontban végzett gyermekortopédiai szakorvosi vizsgálattal együtt célszerű elvégezni.

Előkészítés: nem szükséges

 

A csecsemő ultrahang szűrő vizsgálatok hétfőn reggel és kedd délután történnek, kizárólag előzetes időpont egyeztetés alapján.

 

 

Szolgáltatásaink árai

  • Csecsemő komplex szűrő vizsgálat ⋅ 28 000 Ft
    has, kismedence + koponya + csípő szűrő jellegű ultrahang vizsgálata

Foglaljon időpontot

Kérjük a hatékony ügyintézés érdekében pontosan adja meg a telefonszámát!

Időpontkérés telefonon:

+36 30 530 8968
Hétfőtől péntekig 8 és 18 óra között.

Időpontkérés e-mailben:

happymed(at)happymed(dot)hu

Cím:

1096 Budapest, Sobieski János Utca 20-24. Fszt. 5.

2000 Szentendre, Dobogókői út 1. I. emelet

*This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.