Blog

Hőhullámok - a menopauza kellemetlen velejárója

2020.09.14.

A szervezet hormonális változásokon megy keresztül a menopauza beköszöntével és az ingadozó ösztrogénszint miatt a legtöbb nő hőhullámokat tapasztal. A heves hőhullámok miatt nem ritka, hogy a nők nemcsak a nap folyamán, de még az alvás közben is izzadásról számolnak be.

Akiknek a szervezetében az ösztrogénszint fokozatosan csökken, kevesebb és enyhébb hőhullámokat tapasztalnak, azok viszont, akiknek a petefészkeit eltávolították, vagy a szervezetükben az ösztrogéntermelés más okból hirtelen lecsökken, a hőhullámok gyakrabban és intenzívebben jelentkeznek.

A hőhullámok kellemetlen hőérzéssel kezdődhetnek a mellkasban, a nyakban vagy a hasban. Ezáltal hirtelen melegség és látható bőrpír jelentkezik a mellkasban, a fejen és a nyakon. A melegség érzékelése eltarthat 3-4 perctől akár 30 percig is, és általában izzadás követi a jelenséget. A hőhullámok időtartama és gyakorisága egyénenként változó és igen nagy eltéréseket mutathat, előfordulása pedig hat hónaptól akár tizenöt évig is eltarthat.

A hőhullámmal együtt jár a váratlanul fellépő heves szívdobogás, vagy szabálytalan szívverés és pulzus, ami többnyire csupán néhány másodpercig tart, mégis nagyon kellemetlen. A hőhullámokat kísérhetik olyan szokatlan tünetek is, mint a hányinger, szédülés, fejfájás, vagy szorongás érzése.

Változó kori problémáival forduljon hozzánk bizalommal. Várjuk szeretettel szentendrei nőgyógyászati szakrendelésünkön!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Nőgyógyászat

Nőgyógyászati vizsgálatot panaszok esetén és szűrő jelleggel is érdemes elvégezni, ez utóbbit általában évente. A cél a különböző szervi elváltozások, fertőzések és daganatos megbetegedések időbeni felismerése.

Részletek
Gerincsérv - Mit tehet, ha ezt diagnosztizálták Önnél?

A legjobb választás ebben az esetben olyan gyógytornász felkeresése, aki jártas a McKenzie terápiában, valamint ismeri a manuálterápia vizsgáló és kezelő fogásait.

Lúdtalp gyerekkorban - fontos az időben elkezdett terápia!

Gyerekek körében egyre nagyobb számban található a láb statikai hibájával járó lúdtalp és befelé dőlő bokaízület. A lúdtalp a láb hosszanti boltozatának ellapulása, amely jelentős, vagy tartós eltérés esetén vezet a környező izmokban, ízületekben jelentkező fájdalomhoz.