Dr. Rudas Gábor

radiológus, gyermekgyógyász, neonatológus, gyerek radiológus szakorvos


1979-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát.
1979-től 1982-ig a Vas megyei Markusovszky Kórház Csecsemő- és Gyermekosztályán dolgozott.
1982-2001 között a Semmelweis Orvostudományi Egyetem II. Gyermekklinikáján végezte munkáját;
1991-től a Radiológiai Osztály vezetője.
2001-2005 között a linzi Frauen- und Kinderklinik (Ausztria) Radiológiai Osztályának Erste Oberarztja, majd 2005-2006 között a bécsi St. Anna Gyermek- és Ifjuság Egészségügyi Centrum és Rákkutató Intézet Radiológiai Osztályának Erste Oberarztja.

2006. február 15-étől a Semmelweis Egyetem MR Kutatóközpontjának igazgatója.
(Az általa vezetett intézet egy sor teljesen új eljárást vezetett be Magyarországon az MR diagnosztikában – fMRI, MR Spektroszkópia, DTI, Traktográfia, a diffúziós vizsgálatok széles köre -, ill. MR kutatásban. Kutatási területei az intézetben elsősorban az alapkutatásokra terjednek ki, mint pl. a tanulás, a fájdalom érzékelés, a látás, a hallás, ill. az ambyopia területén fMRI módszerrel, vagy a Neonatális Hypoxiás-Ischaemias Encephalopáthia vizsgálata, ahol H-MR Spektroszkópiával, Diffúziós mérésekkel, Traktográfiával teljesen új információkhoz jutottak.)

Csecsemő- és Gyermekgyógyászatból 1984-ben, Neonatológiából 1988-ban és Radiológiából 1992- ben szakvizsgázott, 2007-ben PhD fokozatot szerzett.

A kezdetektől fogva műveli és tanítja is a gyermekgyógyászati ultrahang diagnosztikát, a magyar radiológusok szakmai közösségének ismert és elismert tagja. Fő érdeklődési köre a neonatalis- és gyermekonkológiai radiológia, valamint a gyermek neuroradiológia.

Többször volt hosszabb tanulmányúton az Egyesült Államokban, Kanadában, Heidelbergben, Grazban és Bécsben valamint 1998-ban elnyerte az angol Királyi Gyermekgyógyász Társaság Visiting Fellowshipjét. 

Magyar és idegen nyelvű közleményeinek és előadásainak a száma meghaladja a háromszázat.