Blog

Tartós köhögés - egyszerűen idegesítő, vagy valami sokkal rosszabb jele?

2020.07.27.

A köhögés néha több, mint kellemetlenség: súlyosabb egészségügyi problémákat jelezhet.

A köhögés alapvetően nem veszélyes, de ha legalább nyolc hétig fennáll, akkor krónikus köhögésről beszélhetünk, amely leggyakrabban az alábbi három dolognak köszönhető:

  • savas reflux
  • köhögéses asztma
  • felső légúti köhögés szindróma


Savas reflux

Koffein, csokoládé, alkohol, fűszeres vagy sült ételek, magas citrus tartalmú italok túlzott fogyasztása miatt a gyomorsav visszatérhet a gyomorból a nyelőcsőbe és akár észrevétlenül a garatba vagy a szájba, ami köhögést vált ki. A savas reflux egy másik típusa az úgynevezett csendes reflux, amelyben egész idő alatt refluxálhatunk, nemcsak étkezés után. Az elhízás, a dohányzás, az alkohol és a meggyengült alsó nyelőcső záróizom (az az izomgygűrű, amely elválasztja a gyomrot a nyelőcsőtől és normálisan megakadályozza a visszaáramlást) járulhat hozzá kialakulásához.

Köhögéses asztma

Az asztma a légutak, hörgők krónikus gyulladás következtében kialakuló szűkülete. A tünetek között szerepelhet a visszatérő köhögés, zihálás és légszomj. Az asztma lehet allergiás vagy nem allergiás eredetű is, mely utóbbit gyakran stressz vagy testmozgás provokálja, illetve rontja. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a testmozgást fel kellene adni, épp ellenkezőleg! Viszont fontos az orvosi kontroll és tanácsadás.

Felső légúti köhögés szindróma

Előfordulhat, hogy váladék csöpög az orrból a torokba, ami folyamatosan irritálja a gégefedőt és a hangszálakat. Ez köhögést okoz, amely lehet száraz, vagy nyákos köhögés is. Vírus, bakteriális fertőzés vagy számos allergia is okozhatja, ideértve az idény jellegű allergiákat, mint a szénanátha, amely viszketéssel és orrfolyással jár.

Várjuk allergológia/immunológia szakrendelésünkön, ahol többet is megtudhat tartósan fennálló köhögése okáról!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Belgyógyászat - allergológia, immunológia

Ezen szakrendelés keretén belül az általános belgyógyászati betegségek mellett kiemelt
hangsúlyt kapnak azok a kórképek, amelyek kialakulásában az immunrendszer valamely
kóros működése állhat. Ez a kóros működés megnyilvánulhat allergiában vagy autoimmun
betegségek képében.

Részletek
Mozgásszervi problémák - minden korosztályban előfordulhatnak!

Vajon melyek ezek a gyakori problémák gyermekek, illetve felnőttek esetében? Sorra vettük:

Safe Laser – hatékony eszköz a gyógyításban!

A Safe Laser infravörös fénye kiválóan alkalmazható terápiás célokra, elsősorban fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatása miatt.

Gyógytornával a csontritkulás ellen!

Csontozatunk tömege körülbelül 35 éves kortól kezdve folyamatosan csökken. Az évi 0,5-1 százalékos átlagos veszteség 70 éves korra már a teljes csontállományunk harmadát jelentheti. A csökkenés akkor válik veszélyessé, ha ezt a mértéket meghaladja, vagyis 1-2,5 % fölé emelkedik évente.