Blog

Tartós köhögés - egyszerűen idegesítő, vagy valami sokkal rosszabb jele?

2020.07.27.

A köhögés néha több, mint kellemetlenség: súlyosabb egészségügyi problémákat jelezhet.

A köhögés alapvetően nem veszélyes, de ha legalább nyolc hétig fennáll, akkor krónikus köhögésről beszélhetünk, amely leggyakrabban az alábbi három dolognak köszönhető:

  • savas reflux
  • köhögéses asztma
  • felső légúti köhögés szindróma


Savas reflux

Koffein, csokoládé, alkohol, fűszeres vagy sült ételek, magas citrus tartalmú italok túlzott fogyasztása miatt a gyomorsav visszatérhet a gyomorból a nyelőcsőbe és akár észrevétlenül a garatba vagy a szájba, ami köhögést vált ki. A savas reflux egy másik típusa az úgynevezett csendes reflux, amelyben egész idő alatt refluxálhatunk, nemcsak étkezés után. Az elhízás, a dohányzás, az alkohol és a meggyengült alsó nyelőcső záróizom (az az izomgygűrű, amely elválasztja a gyomrot a nyelőcsőtől és normálisan megakadályozza a visszaáramlást) járulhat hozzá kialakulásához.

Köhögéses asztma

Az asztma a légutak, hörgők krónikus gyulladás következtében kialakuló szűkülete. A tünetek között szerepelhet a visszatérő köhögés, zihálás és légszomj. Az asztma lehet allergiás vagy nem allergiás eredetű is, mely utóbbit gyakran stressz vagy testmozgás provokálja, illetve rontja. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a testmozgást fel kellene adni, épp ellenkezőleg! Viszont fontos az orvosi kontroll és tanácsadás.

Felső légúti köhögés szindróma

Előfordulhat, hogy váladék csöpög az orrból a torokba, ami folyamatosan irritálja a gégefedőt és a hangszálakat. Ez köhögést okoz, amely lehet száraz, vagy nyákos köhögés is. Vírus, bakteriális fertőzés vagy számos allergia is okozhatja, ideértve az idény jellegű allergiákat, mint a szénanátha, amely viszketéssel és orrfolyással jár.

Várjuk allergológia/immunológia szakrendelésünkön, ahol többet is megtudhat tartósan fennálló köhögése okáról!

Vissza a bloghoz

A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.