Blog

Tartós köhögés - egyszerűen idegesítő, vagy valami sokkal rosszabb jele?

2020.07.27.

A köhögés néha több, mint kellemetlenség: súlyosabb egészségügyi problémákat jelezhet.

A köhögés alapvetően nem veszélyes, de ha legalább nyolc hétig fennáll, akkor krónikus köhögésről beszélhetünk, amely leggyakrabban az alábbi három dolognak köszönhető:

  • savas reflux
  • köhögéses asztma
  • felső légúti köhögés szindróma


Savas reflux

Koffein, csokoládé, alkohol, fűszeres vagy sült ételek, magas citrus tartalmú italok túlzott fogyasztása miatt a gyomorsav visszatérhet a gyomorból a nyelőcsőbe és akár észrevétlenül a garatba vagy a szájba, ami köhögést vált ki. A savas reflux egy másik típusa az úgynevezett csendes reflux, amelyben egész idő alatt refluxálhatunk, nemcsak étkezés után. Az elhízás, a dohányzás, az alkohol és a meggyengült alsó nyelőcső záróizom (az az izomgygűrű, amely elválasztja a gyomrot a nyelőcsőtől és normálisan megakadályozza a visszaáramlást) járulhat hozzá kialakulásához.

Köhögéses asztma

Az asztma a légutak, hörgők krónikus gyulladás következtében kialakuló szűkülete. A tünetek között szerepelhet a visszatérő köhögés, zihálás és légszomj. Az asztma lehet allergiás vagy nem allergiás eredetű is, mely utóbbit gyakran stressz vagy testmozgás provokálja, illetve rontja. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy a testmozgást fel kellene adni, épp ellenkezőleg! Viszont fontos az orvosi kontroll és tanácsadás.

Felső légúti köhögés szindróma

Előfordulhat, hogy váladék csöpög az orrból a torokba, ami folyamatosan irritálja a gégefedőt és a hangszálakat. Ez köhögést okoz, amely lehet száraz, vagy nyákos köhögés is. Vírus, bakteriális fertőzés vagy számos allergia is okozhatja, ideértve az idény jellegű allergiákat, mint a szénanátha, amely viszketéssel és orrfolyással jár.

Várjuk allergológia/immunológia szakrendelésünkön, ahol többet is megtudhat tartósan fennálló köhögése okáról!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Belgyógyászat - allergológia, immunológia

Ezen szakrendelés keretén belül az általános belgyógyászati betegségek mellett kiemelt
hangsúlyt kapnak azok a kórképek, amelyek kialakulásában az immunrendszer valamely
kóros működése állhat. Ez a kóros működés megnyilvánulhat allergiában vagy autoimmun
betegségek képében.

Részletek
Fogyni szeretne? – Próbálja ki az akupunktúrát!

A fülben olyan akupunktúrás pontok találhatóak, melyek stimulációja képes hatékonyan támogatni a fogyókúrát. Az akupunktúra természetes módon segíti elő a fogyást gyógyszerek és mellékhatások nélkül.

Pajzsmirigy - az anyagcsere karmestere

A pajzsmirigy az az endokrin szervünk, amelynek megfelelő működése biztosítja, hogy minden egyéb szervünk működése is rendben legyen.

Pollennaptár, bőrteszt – segítség az allergia beazonosítására!

A szénanáthás tünet megjelenésének idejéből már következtetni lehet arra, melyik pollen okozhatja az allergiát. Ehhez nyújt segítséget a pollennaptár.