Blog

Szemszárazság – hogyan csökkenthetők kellemetlen tünetei?

2021.04.29.

Tapasztalta már, hogy szeme elfárad a nap végére, reggeli ébredés után pedig fájdalmas és nehézkes a kinyitása? Elképzelhető, hogy napjaink egyik leggyakoribb szemészeti problémájával küzd, vagyis szemszárazsággal. Pácienseink gyakran panaszkodnak irritált, piros, fáradt szemekre, szúró, viszkető érzésre, túlzott könnyezésre, szemfájdalomra. Ezek legtöbbször a szemszárazság tünetei.

Szemünk felszínét könnyfilm borítja, amely nedvesen tartja a szaru- és kötőhártyát, illetve védelmet ad az idegen anyagok, vagy kórokozók ellen. Egy egészséges szem másodpercenként nagyjából 1-2 mikroliternyi könnyet termel, amit 8-10 másodpercenként pislogással oszlat el, ezzel biztosítva a könnyfilm folytonosságát. Ha a könnyfilm nem tudja ellátni megfelelően a funkcióját, akkor szemszárazság alakulhat ki.

A szemszárazság hátterében sok kiváltó ok állhat. A legtöbb esetben a megfelelő szemüveges korrekció viselésének hiánya okozza a panaszokat. Ezen már csak tovább ront a döntően monitor előtti munkavégzés, a hosszú távú, folyamatos autóvezetés, a digitális eszközök (mobiltelefon, tablet, e-book olvasó) napi több órás használata, valamint a hormonális változások és hatások (pajzsmirigy problémák).

Az optikánkban nyújtott teljes körű látásvizsgálat során minden esetben már a vizsgálat elején ellenőrizzük a könnyfilm állapotát. Ezt követően meghatározzuk a páciens a távoli, közeli és munkatávolságra vonatkozó dioptriáját is. A megfelelő szemüveges korrekció(k) megadása minden esetben csökkenti a szemszárazság tüneteit. Amennyiben a vizsgálat eredménye alapján a páciensnek nincsen szüksége dioptriára, de szemszárazsággal küzd, olyankor dioptria nélküli, kékfényszűrő lencsével ellátott szemüveget tudunk ajánlani neki, mely csökkenti a digitális eszközök kijelzőjéből, valamint a tévé és monitor képernyőjéből érkező káros sugarak hatását.

A monitor előtti tartós munkavégzés, mind a hosszú távú vezetés során jellemző ránk, hogy nagyon koncentrálunk, és így elfelejtünk pislogni, ami csak tovább ront a szemszárazság tünetein. Ezért a szemüveges korrekció mellé kiegészítő kezelésként tartósítószer mentes műkönny napi 3-5-szöri rendszeres használatát javasoljuk, valamint a napi folyadékbevitel növelését.

A Happymed Optikában most minden szemüvegkeretre és lencsére 15 % kedvezményt adunk!

Várjuk szeretettel látásvizsgálatra szentendrei rendelőnkbe, ahol előjegyzés nélkül is fogadjuk az érdeklődőket!

Nyitvatartási időpontjaink:

Látásvizsgálat:

Hétfő 9,00 - 12,30
Kedd 14,00 - 17,30

Optika:

Hétfő 8,00 - 13,30
Kedd 14,00 - 18,30
Péntek 14,00 - 16,00

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Optika - látásvizsgálat

Az emberek nagyrésze csak akkor megy el látásvizsgálatra, amikor már számottevően romlott a látása, pedig a vizsgálattal nem csak életminőségünkön javíthatunk, hanem számos szemészeti betegséget kiszűrhetünk, megelőzhetünk, ami később akár súlyos látásromlást is okozhat, sőt egyéb betegségek (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, szürke- és zöldhályog) korai felismerésében is segíthet. A teljeskörű látásvizsgálatot diplomás optometrista szakember végzi, mely kb 15-20 percet vesz igénybe. Ezután az látszerész (optikus) szakember szemüveg készítési lehetőséget is kínál pácienseinknek.

Részletek
Ősi étrend, ami harmonizálja testét, lelkét és elméjét!

Az ájurvéda holisztikus szemléletű gyógyításon alapuló, 5000 éves indiai filozófia. A szemlélet egyik alappillére a testtípusunknak megfelelő étkezés, ami útmutatóként szolgál egészségünk megőrzésének minden aspektusához.

Kimondott szavaink - mentális állapotunkról is árulkodnak!

Ha viselkedésünk és kommunikációnk nagy különbséget mutat belső élményvilágunkkal, ez akár depresszív tünetekhez is vezethet. Ennek oka egyfajta legátoltság, ami a kulturális szabályok mentén alakulhat ki.