Blog

Szemhéjszéli tisztító kezelés – gyulladásos panaszokra!

2021.07.14.

Gyakran előfordul, hogy égő, viszkető, esetleg fájó diszkomfort érzést tapasztalunk szemünkben, valamint, hogy szemhéjunk vörössé, duzzadttá válik. Ennek oka sok esetben a Meibom-mirigyek elégtelen működése.

A Meibom-mirigyek a szempillák tövébe nyíló mirigyek, melyek normál működésük során a könnyfilm legfelső, olajos rétegét adják, ezzel gátolva a könnyfilm alsóbb, vizes rétegének gyors elpárolgását.

Ha a Meibom-mirigyek működésében valamilyen zavar támad, pl. bakteriális fertőzés, bedörzsölt szennyeződés, vagy esetleg poros környezeti hatások miatt, akkor begyulladhatnak, és zsírdugóval elzáródhatnak. Ilyenkor már látható a szemhéj bepirosodása, megduzzadása is. Ennek a tünetnek a súlyosbodása során alakulhat ki a szemhéjszéli árpa.

Ha a szemhéjszéli gyulladás hátterében a fent említett okok állnak, abban az esetben egy gyors, egyszerű, otthon elvégezhető kezeléssel gyorsan javíthatunk a Meibom-mirigyek állapotán. Az úgynevezett szemhéjszéli toilette során először 5 percen át melegítjük a szemhéjakat, amely történhet melegíthető, zselés párnákkal, vagy meleg vizes borogatásokkal. A melegítés után következik a szemhéjak masszírozása. A masszírozás mindig a szempillák irányába történjen, tehát a felső szemhéjat fentről lefelé, vagyis a szemöldökök felől a szempillák felé, míg az alsó szemhéjat lentről felfelé, vagyis az arc felől a szempillák felé masszírozzuk. A masszírozás után megfigyelhetjük, hogy a Meibom-mirigyekből apró olajcseppek távoznak, és jelennek meg a szemhéjszéleken, ezt egy vattakoronggal letörölhetjük. A tisztító kezelést erősebb gyulladásos panaszok esetén akár naponta is elvégezhetjük, de gyulladások megelőzéseként elegendő lehet hetente egyszer is.

Ahhoz, hogy szemünk egészségét megőrizzük kiemelten fontos a rendszeres látásvizsgálat. A szűrés során, a látáskorrekció által komolyabb tünetek is, mint a fejfájás, fényérzékenység, fáradékonyság is kiküszöbölhető.

A Happymed Optikában kiváló minőségű, személyre szabott szemüveglencsék teljes kínálatával, valamint szemüvegkeretek széles választékával állunk rendelkezésére. Most minden szemüvegkeretre és lencsére is 15 % kedvezményt adunk!

Várjuk szeretettel látásvizsgálatra szentendrei rendelőnkbe, ahol előjegyzés nélkül is fogadjuk az érdeklődőket!

Nyitvatartási időpontjaink:

Látásvizsgálat:

Hétfő 9,00 - 12,30
Kedd 14,00 - 17,00

Optika:

Hétfő 8,00 - 13,30
Kedd 14,00 - 17,00
 

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Optika - látásvizsgálat

Az emberek nagyrésze csak akkor megy el látásvizsgálatra, amikor már számottevően romlott a látása, pedig a vizsgálattal nem csak életminőségünkön javíthatunk, hanem számos szemészeti betegséget kiszűrhetünk, megelőzhetünk, ami később akár súlyos látásromlást is okozhat, sőt egyéb betegségek (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, szürke- és zöldhályog) korai felismerésében is segíthet. A teljeskörű látásvizsgálatot diplomás optometrista szakember végzi, mely kb 15-20 percet vesz igénybe. Ezután az látszerész (optikus) szakember szemüveg készítési lehetőséget is kínál pácienseinknek.

Részletek
Immunerősítés nyáron – mit érdemes szem előtt tartanunk?

Gyakori tévhit, hogy az immunrendszerünk erősítésére nyáron nem szükséges figyelmet fordítani, pedig vannak olyan betegségek, amelyek kifejezetten nyáron fordulnak elő. Ilyenek lehetnek a különböző fertőzések, úgymint a gyomor- és bélrendszeri fertőzések, Salmonella, külsőhallójárat gyulladás, kötőhártya gyulladás, természetes vizekből származó húgyúti fertőzések, légkondicionáló készülékekhez kapcsolódó megbetegedések, illetve a pollenek miatt nyáron is gyakoriak az allergiás tünetek.

Miért jó a verejtékezés?

Mindenkinek körülbelül hárommillió verejtékmirigye van, és egy átlagember naponta körülbelül egy liter izzadtságot termel meleg időben, vagy intenzív testmozgás során. Az izzadás elengedhetetlen a test túlmelegedésének megakadályozása, ezért reagál szervezetünk akkor is így, amikor rosszul vagyunk és belázasodunk. Tehát a verejtékezés a test egyik legfontosabb biológiai és fiziológiai folyamata.