Blog

Sportsérülések – vajon melyek a megelőzés alapkövei?

2021.02.05.

A sérülések előfordulási arányát tekintve az egyik legnagyobb rizikófaktorral rendelkező sportolási formák a csapatjátékok.

A mozgásforma alapját képezik a magas intenzitású gyakori és gyors irányváltásos futások, gyorsulások, lassítások, ugrások. A core izmok, a törzsstabilizátorok edzése a test minden síkjában jelentős, mivel hatásuk egyaránt érvényesül a fizikai teljesítményben, illetve a sérülések megelőzésében.

A prevencióban kiemelten fontos a bemelegítés, a levezetés, illetve speciális gyógytorna:

A bemelegítés a szervek optimális előkészítése az élettani-, idegrendszeri-, pszichológiai szabályozás szempontjából az edzésre és a mérkőzésre. A test ráhangolása javítja a sportoló fizikai teljesítményét, továbbá csökkenti a nem kontakt sérülések rizikó faktorát. A bemelegítésnek alapvetően tartalmaznia kell természetes és alapvető gimnasztikai gyakorlatokat, továbbá az izomzat aktiválásához, az ízületek mobilizálásához, átmozgatásához, valamint a testhőmérséklet emeléséhez szükséges gyakorlatokat.

A levezetés az edzés, illetve mérkőzések után bizonyítottan gyorsítja a regenerációt, a tejsav eltávolítást, javítja a vérkeringést, visszaállítja a szívfrekvenciát a nyugalmi állapotba és támogatja az élettani funkciók optimalizálódását, ami rövid és hosszú távon is csökkenti a sérülések kialakulásának lehetőségét.

A prevenciós gyógytorna figyelembe veszi az egyéni adottságokat, a probléma típusát és annak individuális kezelését. A gyógytornász a tréning során nagy hangsúlyt helyez:

  • a törzs stabilizációjára,
  • a térd erőegyensúlyának javítására,
  • a vállöv-, lapocka- és a nyaki gerinc stabilizációjára,
  • a váll rotátor köpenyének megfelelő erősítésére,
  • a megrövidült, túlterhelt izmok nyújtására.
     

Jelentkezzen gyógytorna szolgáltatásunkra, ahol felkészült gyógytornászaink aktívan sportoló pácienseinket is várják szeretettel szentendrei és budapesti rendelőinkben!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Gyógytorna

Sokan úgy gondolják, hogy a gyógytorna csak a sérülések utáni időszakban fontos és szükséges, pedig a gyógytornának nagy szerepe van a sérülések elkerülésében. A tervezett műtétek előtti időszakban is központi szerepet játszik a prekondícionáló gyógytorna, csakúgy, mint a műtét utáni rehabilitáció tekintetében. A terápiák segítségével a rehabilitáció hatékonyabbá és gyorsabbá tehető. Gyógytornászaink segítenek megtanítani pácienseinknek, hogyan legyenek aktív részei a fejlődésnek, hiszen a rehabilitáció team munka.

Részletek
Gerincfájdalommal járó sportbaleset – vajon mi a teendő?

Mozgás, sportolás közben elszenvedett kisebb baleset során jelentkező gerincfájdalom alkalmával nem mindig egyértelmű, hogy a tünetekkel kell-e orvoshoz fordulni, vagy elegendő a pihentetés, hűsítés, fájdalomcsillapítás.

Lumbágó/Isiász – mi a kiváltó okuk és mit tehetünk elkerülésükért?

Az elsődleges, derékfájdalmat előidéző rizikófaktorok: megszakítás nélküli hosszas ülés, nehéz fizikai vagy monoton statikai pozícióban végzett munka, mozgásszegény életmód, helytelen emelési technika, túlsúly, stresszes állapotok.

Nyaki erek szűkülete– állapotfelmérés ultrahang vizsgálattal

Az ultrahang a nyakban futó verőerek vizsgálatára is alkalmas. Az állapotfelmérés fontos megelőző vizsgálat lehet, mert a nyaki erek szűkülete és a nem megfelelő agyi vérellátás komoly egészségügyi problémát okozhat, többek között stroke-hoz vezethet.