Blog

Sikertelen fogyókúra? – Hol lehet a hiba?

2021.04.26.

Kutatások szerint a fogyókúrázók csak 20 százaléka tudja megtartani a fogyás által elért súlyát hosszú távon. Miért is olyan nehéz ez?

A sikertelenséget általában az alábbi okokkal indokolják:

"Ha csak nagyon kis adagokat vagy bizonyos típusú ételeket eszem, akkor hamarabb megéhezem, és emiatt kénytelen vagyok egy idő után engedni a kísértésnek."

"Nem praktikus, ha többfélét kell főznöm, mert a családom nem eszi meg, ami nekem van előírva. Így nem tudok kialakítani egy saját rutint.”

"A diéta túl korlátozó ahhoz, hogy ragaszkodni tudnék hozzá."

Legtöbb esetben az emberek testsúlycsökkentésbe úgy vágnak bele, hogy egy konkrét diétát követnek, mely szabályok hadával tűzdelt napok elé állítja őket és túl gyorsan veszítenek súlyt. A helyes testsúly csökkenés akkor valósítható meg hosszútávon, ha inkább életmódváltásba kezdünk, szervezetünk igényeinek megfelelően táplálkozunk, szokásokat alakítunk ki, nem pedig pár hétre vagy hónapra szóló étrendet követünk. Ugyanis ennek „befejezésekor” visszatérünk a túlsúlyhoz vezetett életmódhoz (és helytelen szokásokhoz), mely sajnos legtöbbször ugyanazt az eredményt idézi elő. A sikeres, egészséges táplálkozás kulcsa a helyes nyersanyagválogatás és a megfelelő adag mennyiségek elsajátítása, valamint a megfelelő folyadékfogyasztás. Sok esetben a szomjúságot éhségnek érezzük, a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelt követően nem is kívánunk olyan mennyiségű ételt, mint korábban ettünk.

Íme néhány egyszerű ötlet, amelyeket minden nap felhasználhat és ezáltal megtörheti a jojó effektust:

A méret a lényeg

Minden alkalommal megtömhetjük a tányérunkat, de fontos mekkora is az és mivel telik meg. Az évek során folyamatosan nőttek az üzletekben kapható tányérok méretei (az ideális kb. a 25 cm-es volna egy felnőtt számára). Figyeljünk az arányokra: hideg étkezéskor a tányérunk felét mindig zöldségek alkossák, a köreteket igyekezzünk változatosan szénhidrát és ugyancsak zöldségek felhasználásával készíteni. Nagyon jó választás a leves! Az egészséges, testsúly megtartását segítő táplálkozás során igenis szabad jókat enni, nem kell kongó tányérok felett búslakodni.

És megint a cukor...

Ha a napi bevitel legnagyobb részét a cukros italok, a kekszek, sütemények, cukros reggeli müzlik és pudingok jelentik, akkor kulcsfontosságú ezen szokásának a felülbírálása. Könnyű hozzászokni a főétkezések közötti nassoláshoz, így elfelejthetjük, milyen érezni az éhséget. Mielőtt nassolni kezdene, kérdezze meg magától: szeretné, mert éhes, vagy a kényelem, az unalom vagy a megszokás viszi rá, hogy egyen? Avagy a szomjúság?

Szakítson időt a nyugodt étkezésre!

Életmódunkból adódóan többet eszünk útközben vagy otthonunkon kívül. Ha megadjuk a módját az főétkezéseinknek, és minden egyes falatot megízlelünk, nemcsak élvezni fogjuk jobban az ételeket, de jobban tisztában is leszünk azzal, hogy mit és mennyit ettünk, mint ha mellékesen, valamilyen más tevékenységgel párhuzamosan ennénk gyorsan valamit.

Kis lépések, stabilabb eredmények

Ahelyett, hogy drasztikusan változtatna az étrendjén, iktasson be kisebb célokat és tegye azokat mindennapossá. A testsúly figyelése nem jelenti azt, hogy kedvenc ételeit száműzni szükséges, csupán fontos, hogy milyen gyakran és milyen mennyiségben fogyasztja azokat.

Dietetikai tanácsadásunkon egyénre szabott, korszerű segítséget kaphat a kiegyensúlyozott táplálkozás kialakításában, problémája hátterének tudatosításában.

Várjuk szeretettel szentendrei rendelőnkben!

Vissza a bloghoz

A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.