Blog

Prevenciós tréning – kulcsfontosságú a sérülések elkerülésében!

2020.08.13.

Aktív sportolók körében, de különösen a labdás csapatsportoknál, mint a futball, a kosárlabda vagy a kézilabda, külön kiemelt fontosságú a sérülések megelőzése. Azért érdemes előtérbe helyezni a prevenciót, hogy egy sérülés ne vágja ketté a sport teljesítményt, vagy a felkészülési időszakot.

A leggyakoribb sérülések jellemzően a kevés ideig tartó nyújtásból, vagy a nem megfelelő módon végzett feladatokból eredeztethetőek. A sérülések hátterében állhat korábbi sérülésekből visszamaradt aszimmetria, nem jól fejlesztett stabilitás vagy aránytalan, egyenlőtlen terhelés. Ezáltal a fáradás következtében kialakult baleset és a túlterhelt szövetek sérülési esélyei sokkal magasabbak.

Erre kiváló megoldás lehet a prevenciós gyógytorna, amely figyelembe veszi az egyéni adottságokat, a probléma típusát és annak individuális kezelését. A jól kialakított prevenciós tréning mindig költséghatékonyabb, mint a rehabilitáció, és a felépülés időtartamát tekintve is rövidebb folyamat. A specifikus mozgásokat imitáló gyakorlatok felkészítik a sportoló idegrendszerét és a mozgatórendszerét egy esetleges éles helyzetre. A kettő egymástól függetlenül nem tud fejlődni, az ideg-izomeredetű edzés erre alapul, amelynek építőkövei az eszközös, illetve a vizuális és non-vizuális feladatok. A megfelelő módokon (lágyrész manuális technikák, trigger - tenderpont terápia) fellazított izmokkal pedig a sérülések könnyebben kiküszöbölhetőek lesznek.

Jelentkezzen gyógytorna szolgáltatásunkra, ahol felkészült gyógytornászaink aktívan sportoló pácienseinket is várják szeretettel szentendrei és budapesti rendelőinkben!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Gyógytorna

Sokan úgy gondolják, hogy a gyógytorna csak a sérülések utáni időszakban fontos és szükséges, pedig a gyógytornának nagy szerepe van a sérülések elkerülésében. A tervezett műtétek előtti időszakban is központi szerepet játszik a prekondícionáló gyógytorna, csakúgy, mint a műtét utáni rehabilitáció tekintetében. A terápiák segítségével a rehabilitáció hatékonyabbá és gyorsabbá tehető. Gyógytornászaink segítenek megtanítani pácienseinknek, hogyan legyenek aktív részei a fejlődésnek, hiszen a rehabilitáció team munka.

Részletek
Gerincsérv - Mit tehet, ha ezt diagnosztizálták Önnél?

A legjobb választás ebben az esetben olyan gyógytornász felkeresése, aki jártas a McKenzie terápiában, valamint ismeri a manuálterápia vizsgáló és kezelő fogásait.

Hőhullámok - a menopauza kellemetlen velejárója

A szervezet hormonális változásokon megy keresztül a menopauza beköszöntével és az ingadozó ösztrogénszint miatt a legtöbb nő hőhullámokat tapasztal. A heves hőhullámok miatt nem ritka, hogy a nők nemcsak a nap folyamán, de még az alvás közben is izzadásról számolnak be.

Lúdtalp gyerekkorban - fontos az időben elkezdett terápia!

Gyerekek körében egyre nagyobb számban található a láb statikai hibájával járó lúdtalp és befelé dőlő bokaízület. A lúdtalp a láb hosszanti boltozatának ellapulása, amely jelentős, vagy tartós eltérés esetén vezet a környező izmokban, ízületekben jelentkező fájdalomhoz.