Blog

Pilates kezdőknek - erősít, száműzi a stresszt és otthon is elvégezhető!

2021.06.24.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a Pilates testre gyakorolt jótékony hatását. Csakis előnyökről beszélnek azok, kik életük részévé tették ezt a nagyszerű mozgásformát. Ezek az emberek arról számolnak be, hogy fokozott tudatosságot érzékelnek a testükkel kapcsolatban, a lélegzetükre fókuszálás elősegíti mentális egészségüket és a lassú, ellenőrzött mozgások által megszűnnek ízületi fájdalmaik, ráadásul olyan izmokat vesznek észre magukon, amelyekről nem is tudták, hogy vannak!

A Pilates-t az 1920-as években Joseph Pilates német tréner fejlesztette ki, aki hitt a szellemi és testi egészség kapcsolatában. Ezt az elvet követve egy olyan különleges gyakorlatsort épített fel, amelyet főleg a táncosok használtak erejük és a rugalmasságuk javításához.

A módszer 6 alapelve: a koncentráció, a kontroll, a központosítás, a légzés, az áramlás és a precizitás. Az alapelvek arra mutatnak rá, hogy a Pilates a test-szellem-lélek egységét támogatja olyan módon, hogy az elme ne legyen lekötve és a test egyensúlyban mozogjon. Ezen kívül nagy hangsúlyt fektet a kontrollált erőkifejtésre és a megfelelő testtartásra. A lakosság körében általános probléma a hát- és nyakfájás, a Pilates pedig erre is jótékonyan hat. A szakemberek akár vényre is kiírnák, mert hagyományosan a hátfájással küzdő emberek életminőségét javítja leglátványosabban. A gyakorlatok által javul az erőnlét és a test rugalmassága, ami szabad mozgást és jobb testtartást biztosít. A mozgássor azt tűzi ki célul, hogy a test összes izma könnyedén mozogjon és semleges testtartást teremtsen.

Ez a komplex mozgásforma nagyszerű lehetőség ízületi mozgáskorlátozottság, tartáshibák esetén is, vagy különböző sport-, tánc-, egyéb sérülések, betegségek, műtétek utáni rehabilitáció javítására, gyorsítására, szülést követő panaszok megszüntetésére, mivel nincs túlzott megterhelés. Szintén kiváló lehet sportolók, élsportolók számára a megfelelő izomkontroll és testtudat kialakítására, mellyel a sérülések elkerülhetők, de bárkinek akár stressz csökkentésére is. Problémamentes esetben várandósság alatt és szülés után is gyakorolható, bármely életkorban elkezdhető, nőknek és férfiaknak egyaránt hasznos.

Vannak speciális eszközök, amelyekkel intenzívebb hatást is elérhetünk: a Pilates-gyűrű vagy a fitnesz karika növelheti az ellenállást, valamint stabilizál és segítséget ad a gyakorlatok pontos kivitelezéséhez. A gyakorlatokat javasolt mezítláb végezni, szűk ruházatban, mert így folyamatosan ellenőrizhetjük a gyakorlatok helyes kivitelezését, például medencénk helyzetét.

A Pilates-t könnyű beilleszteni mindenki életébe, mert csak egy jógaszőnyeg kell hozzá és biztonságosan gyakorolható életkortól és képességektől függetlenül.

A Happymed rendelőjében tartott Pilates órákat elsősorban a pilatessel ismerkedők számára javasoljuk, akiknek még nincs megfelelően kialakult testtudata, tapasztalata. Az 50-55 perces órákat egyénileg vagy 2-3 fő közösen veheti igénybe, mely után lehetőség van zuhanyzásra, illetve frissítő vagy ellazító tea fogyasztására is.

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Pilates - Mentálhigiénés segítés

A pilates módszer a test komplex szemléletét, vizsgálatát és a panaszok komplex kezelését tartja fontosnak, figyelembe véve azt, hogy ami testünkben történik, tükröződik az agyunkban és fordítva. A testünket ért hatások következtében kialakult elmozdulásokat oldja és közelíti testünk egyensúlyát a tökéletes irányba, melyben nagy szerepet kapnak a gerinc stabilizáló mélyizmok, illetve a speciális légzéstechnika.

Részletek
Immunerősítés nyáron – mit érdemes szem előtt tartanunk?

Gyakori tévhit, hogy az immunrendszerünk erősítésére nyáron nem szükséges figyelmet fordítani, pedig vannak olyan betegségek, amelyek kifejezetten nyáron fordulnak elő. Ilyenek lehetnek a különböző fertőzések, úgymint a gyomor- és bélrendszeri fertőzések, Salmonella, külsőhallójárat gyulladás, kötőhártya gyulladás, természetes vizekből származó húgyúti fertőzések, légkondicionáló készülékekhez kapcsolódó megbetegedések, illetve a pollenek miatt nyáron is gyakoriak az allergiás tünetek.

Miért jó a verejtékezés?

Mindenkinek körülbelül hárommillió verejtékmirigye van, és egy átlagember naponta körülbelül egy liter izzadtságot termel meleg időben, vagy intenzív testmozgás során. Az izzadás elengedhetetlen a test túlmelegedésének megakadályozása, ezért reagál szervezetünk akkor is így, amikor rosszul vagyunk és belázasodunk. Tehát a verejtékezés a test egyik legfontosabb biológiai és fiziológiai folyamata.

Szemhéjszéli tisztító kezelés – gyulladásos panaszokra!

Gyakran előfordul, hogy égő, viszkető, esetleg fájó diszkomfort érzést tapasztalunk szemünkben, valamint, hogy szemhéjunk vörössé, duzzadttá válik. Ennek oka sok esetben a Meibom-mirigyek elégtelen működése.