Blog

Nyaki erek szűkülete– állapotfelmérés ultrahang vizsgálattal

2021.02.15.

Az ultrahang a nyakban futó verőerek vizsgálatára is alkalmas. Az állapotfelmérés fontos megelőző vizsgálat lehet, mert a nyaki erek szűkülete és a nem megfelelő agyi vérellátás komoly egészségügyi problémát okozhat, többek között stroke-hoz vezethet.

A genetikai tényezőkön túl fontos rizikótényező az elhízás, a cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterinszint és a dohányzás. Az átmeneti agyi keringési zavar, az egyensúlyzavar, a tartós szédülés, a fülzúgás, a látászavar jellegzetes tünetek lehetnek, amelyek fennállásakor kiemelten javasolt elvégeztetni a nyaki ultrahang diagnosztikát.

A szakember ilyenkor az erek tágasságát, lefutását, faluk vastagságát nézi. Megítéli, hogy az érfalban vannak-e lerakódások, mennyi, milyen vastag és milyen szerkezetű. Ezután az erekben áramló vért vizsgálja az úgynevezett Doppler módszeren alapuló eljárással. Ekkor látható, hogy van-e áramlás az érben, az milyen irányú, az esetleges érfali felrakódások milyen mértékű szűkületet okoznak, és az jár-e áramlási eltéréssel. A vizsgálat során megfigyelhetők ritmuszavarok is, melyek lehetnek szív eredetűek, ilyenkor érdemes kardiológust felkeresni, hogy megállapítsa a pontos zavart.

A fő nyaki verőerek vizsgálata viszonylag jó becsléssel szolgál a többi artériák állapotára is. A vizsgálat eredménye alapján egyfajta rizikót számolnak a szív- érrendszeri betegségekre, ami alapján gyógyszeres kezelést is kezdhetnek.

Látogasson el honlapunk Szolgáltatások menüjére, ahol további információt kaphat szolgáltatásainkról. Várjuk szeretettel szentendrei és budapesti rendelőinkben!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Keringésvizsgálatok

A vizsgálat során látjuk az érfal eltéréseit, megvastagodását, meszesedését, véralvadékok felrakódását, az ér szűkületét vagy érelzáródást is. A Doppler effektus alkalmazásával értékelhető az áramló vér iránya, sebessége, egyenletessége („kavarodás-mentes” haladása). Ezt láthatjuk a gép által megmutatott áramlási görbén, vagy színekkel kódolva, emellett az áramlás hangját is halljuk. Kiegészítő Doppler vizsgálatot bármilyen vizsgálat során is végzünk, amennyiben valamilyen eltérést, elváltozást találunk, és annak erezettségét szeretnénk megítélni. Ez az elváltozás tipizálásában segít bennünket.

Részletek
A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.