Blog

Nyaki erek szűkülete– állapotfelmérés ultrahang vizsgálattal

2021.02.15.

Az ultrahang a nyakban futó verőerek vizsgálatára is alkalmas. Az állapotfelmérés fontos megelőző vizsgálat lehet, mert a nyaki erek szűkülete és a nem megfelelő agyi vérellátás komoly egészségügyi problémát okozhat, többek között stroke-hoz vezethet.

A genetikai tényezőkön túl fontos rizikótényező az elhízás, a cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterinszint és a dohányzás. Az átmeneti agyi keringési zavar, az egyensúlyzavar, a tartós szédülés, a fülzúgás, a látászavar jellegzetes tünetek lehetnek, amelyek fennállásakor kiemelten javasolt elvégeztetni a nyaki ultrahang diagnosztikát.

A szakember ilyenkor az erek tágasságát, lefutását, faluk vastagságát nézi. Megítéli, hogy az érfalban vannak-e lerakódások, mennyi, milyen vastag és milyen szerkezetű. Ezután az erekben áramló vért vizsgálja az úgynevezett Doppler módszeren alapuló eljárással. Ekkor látható, hogy van-e áramlás az érben, az milyen irányú, az esetleges érfali felrakódások milyen mértékű szűkületet okoznak, és az jár-e áramlási eltéréssel. A vizsgálat során megfigyelhetők ritmuszavarok is, melyek lehetnek szív eredetűek, ilyenkor érdemes kardiológust felkeresni, hogy megállapítsa a pontos zavart.

A fő nyaki verőerek vizsgálata viszonylag jó becsléssel szolgál a többi artériák állapotára is. A vizsgálat eredménye alapján egyfajta rizikót számolnak a szív- érrendszeri betegségekre, ami alapján gyógyszeres kezelést is kezdhetnek.

Látogasson el honlapunk Szolgáltatások menüjére, ahol további információt kaphat szolgáltatásainkról. Várjuk szeretettel szentendrei és budapesti rendelőinkben!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Keringésvizsgálatok

A vizsgálat során látjuk az érfal eltéréseit, megvastagodását, meszesedését, véralvadékok felrakódását, az ér szűkületét vagy érelzáródást is. A Doppler effektus alkalmazásával értékelhető az áramló vér iránya, sebessége, egyenletessége („kavarodás-mentes” haladása). Ezt láthatjuk a gép által megmutatott áramlási görbén, vagy színekkel kódolva, emellett az áramlás hangját is halljuk. Kiegészítő Doppler vizsgálatot bármilyen vizsgálat során is végzünk, amennyiben valamilyen eltérést, elváltozást találunk, és annak erezettségét szeretnénk megítélni. Ez az elváltozás tipizálásában segít bennünket.

Részletek
Gerincfájdalommal járó sportbaleset – vajon mi a teendő?

Mozgás, sportolás közben elszenvedett kisebb baleset során jelentkező gerincfájdalom alkalmával nem mindig egyértelmű, hogy a tünetekkel kell-e orvoshoz fordulni, vagy elegendő a pihentetés, hűsítés, fájdalomcsillapítás.

Lumbágó/Isiász – mi a kiváltó okuk és mit tehetünk elkerülésükért?

Az elsődleges, derékfájdalmat előidéző rizikófaktorok: megszakítás nélküli hosszas ülés, nehéz fizikai vagy monoton statikai pozícióban végzett munka, mozgásszegény életmód, helytelen emelési technika, túlsúly, stresszes állapotok.