Blog

Miért fontos farizomzatunk nyújtása és erősítése?

2021.05.18.

A sok ülés következtében a farizomzatunk folyamatosan nyújtott helyzetben van és az izom típusa miatt is nagyon gyorsan kezd gyengülni. A gyengülés miatt a medence helyzete megváltozik és a derékfájás is megjelenik, de sok esetben a térd problémák hátterében is állhat.

Farizomzatunknak nagy szerepe van az alsó testfél stabilitásában és mobilitásában is.

A glutealis izomzat 3 részből áll:
 • Musculus gluteus maximus
 • musculus gluteus medius
 • musculus gluteus minimus
Ez az izomcsoport az alábbi képességekkel, működéssel bír:
 • csípő hátra feszítése,
 • csípő- és combcsont középvonaltól való távolítása,
 • csípő ki- és beforgatása,
 • a törzset előre döntött helyzetben segíti,
 • előre döntött helyzetből emeli a törzset,
 • comb, térdkalács, sípcsont helyes állását segíti
 • stabilizálja a derék tájékot és a háti-deréktáji kötőszövetet is,
 • medencét tartja gyaloglás, futás során.

Mindenkinek, aki napi két óránál többet tölt ugyanabban a testhelyzetben, ajánlott a rendszeres nyújtás. Feszes izmok esetén fontos, hogy az izmokat nyújtás előtt felmelegítse különböző ismétlő mozdulatokkal, mint a gyaloglás, kocogás, de egy meleg zuhany vagy fürdő is segíthet előkészíteni az izmok ellazulását, ezáltal megelőzni a sérüléseket vagy a megerőltetést. Ezután hozzáláthat a nyújtógyakorlatokhoz. Gyakorlat közben ne felejtse el fókuszáltan ellazítani az izmokat, mert lehet, hogy nincs tisztában azzal, hogy megfeszíti őket.

Az alábbi gyakorlatokkal a feszes izmokat nyújthatjuk. Ezen kívül még gyógytornászaink számtalan gyakorlatot tudnak tanítani, amelyekkel hatékonyabb lesz az izomcsoport lazítása.

A lazító gyakorlatokat követően érdemes erősítő gyakorlatokkal (vállhíd) folytatni, amely kar-láb mozgásokkal, különféle instabil eszközökkel variálva az egyik leghatékonyabb gyakorlat a farizom, a mélyhátizmok és a comb hátsó részének (hamstringek) erősítésére. Figyeljünk arra, hogy a különböző mozgások közben a medence végig szimmetrikus helyzetben maradjon. Képzeljen a köldökébe egy kislabdát, az nem gurulhat le se jobbra, se balra.

Jelentkezzen gyógytorna szolgáltatásunkra, ahol szakembereink egyénre szabott kezeléssel várják Önt budapesti és szentendrei rendelőinkben! A kezelés mindig egy alapos kivizsgálást követően történik, ami alapján a terapeuta meghatározza, hogy a páciensnek milyen gyakorlatra van szüksége ahhoz, hogy panaszai megszűnjenek. Az egyszerű mozgássor megtanulása után önállóan, otthonában is képes lesz elvégezni a gyakorlatokat!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Gyógytorna

Sokan úgy gondolják, hogy a gyógytorna csak a sérülések utáni időszakban fontos és szükséges, pedig a gyógytornának nagy szerepe van a sérülések elkerülésében. A tervezett műtétek előtti időszakban is központi szerepet játszik a prekondícionáló gyógytorna, csakúgy, mint a műtét utáni rehabilitáció tekintetében. A terápiák segítségével a rehabilitáció hatékonyabbá és gyorsabbá tehető. Gyógytornászaink segítenek megtanítani pácienseinknek, hogyan legyenek aktív részei a fejlődésnek, hiszen a rehabilitáció team munka.

Részletek
Ájurvédikus gyógyítás egyéni alkatunk szerint

Az ájurvédában a betegeket alkatuknak megfelelően kezelik, amely nem csak tüneti kezelés, hanem az egyén fiziológiai és pszichológiai lényének gyökeréig hatoló módszer.

Achilles-ín gyulladás – mi állhat a probléma hátterében?

A túl merev talpú cipőkben folyamatosan megfeszül az ín, ami a sarok hátsó részén fel szokta törni a lábunkat. Ezt általában könnyen orvosolhatjuk cipőnk váltogatásával és ragtapasszal. Az íngyulladás kialakulása mögött azonban több dolog is állhat, mint a bemelegítés hiánya, a merev izmok, vagy akár mozgásszervi megbetegedés.

Lassítható a szem természetes öregedése?

Viccesen azt szoktuk mondani, hogy a nagybetűs élet 40 felett kezdődik… és tényleg! Hiszen 40 év felett mindannyiunk esetében jelentkezik az úgynevezett közeli olvasási probléma.