Blog

Mi okozza a csalánkiütést?

2021.08.09.

A csalánkiütés viszonylag gyakori allergiás reakció, körülbelül minden ötödik embert érinti. Az általában rendkívül viszkető, fájdalmas kiütések puha tapintásúak és a bőr szintjétől kiemelkedő foltokban a test bármely pontján felbukkanhatnak. Méretük különböző, alakjuk szabálytalan, színük halványvörös vagy rózsaszín, de előfordul, hogy ugyanolyan színű, mint a környező bőr. 

A csalánkiütés alapvetően azért fordul elő, mert a szervezet idegenként ismer fel valamit és úgy reagál rá, hogy hisztamint szabadít fel, általa pedig a bőr középső rétege megduzzad. A reakció tehát egy immunválasz arra, hogy a veszély felismerésével megvédje testünket a betolakodótól. Viszont hisztamin a bőrben nemcsak immunreakció során keletkezhet, hanem a bőrt érő különböző fizikai hatásokra is, például nyomásra vagy dörzsölésre.

Mi válthatja ki leggyakrabban a csalánkiütést?

  • Élelmiszerek - mesterséges színezőanyagok, tartósítószerek, készételekben jelen lévő Ízfokozók, édességek, méz, csokoládé. A citrusfélék is gyakori kiváltó okok, illetve a tej, tojás, földimogyoró, diófélék és a kagylók.
  • Gyógyszerek - egyes antibiotikumok, az aszpirin és az ibuprofent tartalmazó gyógyszerek, rendszeresen szedett gyógyszerek váltása esetén, amikor azonos hatóanyagokkal, de különböző vivőanyagokkal rendelkezik az új gyógyszer, fájdalom- és lázcsillapítók, torokfertőtlenítők, szopogató tabletták.
  • Betegségek - például a pajzsmirigy-betegség, gyulladásos gócok (mandulagyulladás, fogászati problémák, emésztési panaszok) illetve urológiai, nőgyógyászati fertőzések és vírusos megbetegedések.

Egyéb kiváltó tényezők:

  • Rovarcsípések,
  • Pollenallergia,
  • Vegyszerekkel való érintkezés
  • Allergizáló anyagokkal való érintkezés (például latex)
  • Testmozgás
  • Napozás
  • Izzadás,
  • Hideg vízben fürdés, hideg levegő

Bár a csalánkiütés legtöbb esete nem súlyos, egyeseknél előfordulhat angioödéma, a bőr mélyén lévő szövetek duzzanata, ami társulhat csalánkiütéssel. Ha angioödéma tüneteket észlel - például a szemhéjak, a száj, a kezek, a lábak vagy a torok duzzanata -, sürgősségi ellátást kell kérnie, mert ez egy veszélyesebb, anafilaxiás allergiás reakció jele lehet. A reakció járhat zihálással, légszomjjal, nyelési, légzési nehézséggel vagy lázzal.

Mennyi ideig tart a csalánkiütés?

A csalánkiütés jelei 24 órán belül enyhülhetnek, de a duzzadt dudorok máshol is megjelenhetnek a testen. Általában a csalánkiütés két kategóriába sorolható, a rövid lefolyású, akut csalánkiütés és a hosszú távú krónikus csalánkiütés.

  • Akut csalánkiütés: kevesebb, mint hat hétig tart.
  • Krónikus csalánkiütés: több, mint hat hétig tart.

Hogyan diagnosztizálják a krónikus csalánkiütést?

A krónikus csalánkiütés kiváltó okát különösen nehéz lehet feltárni, ezért orvosa allergiás teszteket, vérvizsgálatot vagy vizeletvizsgálatokat is végezhet, hogy kiderüljön, mi okozta a reakciót. Előfordulhat, hogy étkezési naplót kell vezetnie, hogy kiderüljön, van-e összefüggés étkezési szokásai és a csalánkiütés között.

A csalánkiütések kezelése

A csalánkiütés gyakran magától elmúlik, de vannak olyan kezelések is, amelyek felgyorsítják a gyógyulási folyamatot. Leggyakoribb kezelési módszerei általában ugyanazok az antihisztamint tartalmazó gyógyszerek, amelyeket az emberek szezonális allergiák esetén szednek. Az antihisztaminok úgy hatnak, hogy blokkolják a szervezetben allergiás reakciót kiváltó vegyi anyagot, a hisztamint. Számos ilyen gyógyszer kapható vény nélkül, de érdemes orvosa javaslatát követni, ami egyéni állapotának leginkább megfelelő.

Ne feledje, hogy bizonyos antihisztaminok szedése tompultsággal jár, ezért, ha napközben szedi a gyógyszert, mindenképpen vegyen be olyan változatot, amely nem okoz álmosságot. Ez a kezelés a legtöbb esetben hatékony, de néhány embernél az antihisztaminok nem kezelik a problémát, így más gyógyszerre vagy injekcióra lehet szükség. Fontos azt is tudni, hogy a tünetek hátterében komolyabb probléma is állhat, és az ilyenkor szedett antihisztamin ezt elfedve a valódi probléma felismerését késleltetheti.

Hogyan lehet megelőzni a csalánkiütést?

A csalánkiütés megelőzése tudatosságot és óvintézkedéseket igényel. Ha tisztában van a csalánkiütést okozó allergia okával, nyilvánvaló megoldás az allergiát okozó tényező elkerülése. Ha a környezeti ok - például a testhőmérséklet változása - vezet csalánkiütéshez, próbálja meg kerülni ezeket a körülményeket. Mivel a bakteriális fertőzések és más betegségek is okozhatnak csalánkiütést, így az egészségtudatosság fejlesztése is általában jó irány a csalánkiütés elkerülésére.

Szentendrei rendelőnkben többféle szolgáltatásunk keretében kaphat segítséget az allergiás reakció hátterében húzódó okok kivizsgálására. Jelentkezzen Belgyógyászati (allergológia,  immunológia), vagy Bőrgyógyászati szakrendelésünkre, illetve táplálék allergia esetén Dietetikai tanácsadásra!

Várjuk Önt szeretettel!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Dietetika

A dietetika a táplálkozás, illetve az élelmezés tudománya.

A dietetikus olyan szakember, aki az egészséges és a beteg emberek számára nyújt segítséget a megfelelő táplálkozás kialakításában. Fontos feladata a tanácsadás és a prevenció, vagyis az egyénre szabott korszerű kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése.

Részletek
A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.