Blog

Megelőzés, immunerősítés – hogyan járulhat hozzá Ön is?

2020.11.09.

A jelenlegi megváltozott viszonyok mellett még nagyobb jelentősége van a testi, lelki harmónia, egészség kialakításának és megtartásának. Mindez eddig is tudatos odafigyelést igényelt, azonban most a külső körülmények is erre kényszerítenek. Legyen ez egy lehetőség arra, hogy egészségesebb egyensúlyt alakítunk ki, ahol egyre inkább harmóniában kerül a munka, magánélet, a táplálkozás, mozgás, a test és lélek.

Ha már egészségmegőrzés és november, idén is újra movember, amikor a férfiak egészségmegőrzésére hívjuk fel a figyelmet, mivel ők általában nehezebben, így később fordulnak szakemberhez. Első lépésként javasoljuk, hogy 40-45 év felett évente egyszer legyen vérvétel, PSA vizsgálattal, ami már igen hamar jelezheti prostata daganat lehetőségét. Következő lépés lehet egy általános hasi ultrahang, melyet a herék vizsgálatával is kiegészíthetünk.

Természetesen a nőknek is kiemelten fontos mind a fogamzóképes korban, mind idősebbek esetén a rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálat, melyet számos egyéb vizsgálattal, mintavétellel lehet kiegészíteni.

Az őszi, téli hónapokban a befelé fordulás, lelassulás, immunerősítés a természet által is vezérelt szükséglet, amit a tartósan fennálló, és jelenleg is fokozódó vírushelyzet tovább erősít. Ehhez járulhatnak hozzá az általános és a szükségletek alapján speciális labor vizsgálatok (ételintolerancia tesztek és koronavírus ellenanyag tesztek is), vagy a különféle ultrahangvizsgálatok.

A hosszabb sötét időszakok a látásunkat is nehezítik, így különösen fontos a sokszor nedves, csúszós utakon közlekedve, hogy ne csak járművünket, hanem a látásunkat is karbantartsuk. Ennek érdekében a szakemberek rendszeres látásvizsgálatot és szükség esetén kiváló minőségű lencsével rendelkező, divatos szemüveg használatát javasolják.

A belgyógyász, illetve az idősebbekre specializálódott gerontológus szakember az egyén szerteágazó problémáit összefüggéseiben, komplexen vizsgálja, összeveti a különböző eredményeket. Az egyre gyakoribb allergológiai, immunológiai problémák, mint pl. a különböző pajzsmirigy betegségek, ételallergia, gluténérzékenység, inzulinrezisztencia, vagy az autoimmun betegségek szakember segítségét igénylik. Az immunerősítés esetükben a felborult egyensúly visszaállításával kezdődik.

A rendszeres mozgás is részben az immunerősítést szolgálja, azonban mozgáskorlátozottság, ízületi és izom merevség esetén előbb érdemes reumatológus segítségét kérni. Mozgásszervi panaszok esetén, vagy a rendszeres mozgás tervezéséhez hozzájárulhat a gyógytornász, manuálterapeuta, gyógymasszőr és személyi edző is, akik személyre szabottan alkalmaznak kezeléseket, használnak különböző mozgásformákat.

További segítség lehet a lágy lézer kezelés, mely javítja a vérkeringést és nyirokkeringést, az idegi működést, az immunfolyamatokat, ezáltal csökken a fájdalom, a gyulladás és duzzanat, a sebek, sérülések gyorsabban gyógyulnak, a túlzott hegszövet képződés pedig csökken, sőt a kutatások szerint a koronavírus fertőzés légzési tüneteit is képes mérsékelni.

Egészséges táplálkozásunkat, ezáltal immunrendszerünket támogathatjuk tisztán gyümölcsökön és zöldségeken alapuló, professzionálisan válogatott, egymás hatásait fokozó, biológiailag kiválóan hasznosuló tápanyagokkal, táplálékkiegészítőkkel, mint amilyenek a Flavon termékei.

A jelenlegi életmódunk mellett, különösen a sötétebb hónapokban fontos, hogy a lelkünket, gondolkodásunkat is ápoljuk, melyben ma már természetes a pszichológus segítsége.

Látogasson el honlapunk Szolgáltatások menüjére, ahol további információt kaphat szolgáltatásainkról. Várjuk szeretettel szentendrei és budapesti rendelőinkben!

Vissza a bloghoz

Immunerősítés nyáron – mit érdemes szem előtt tartanunk?

Gyakori tévhit, hogy az immunrendszerünk erősítésére nyáron nem szükséges figyelmet fordítani, pedig vannak olyan betegségek, amelyek kifejezetten nyáron fordulnak elő. Ilyenek lehetnek a különböző fertőzések, úgymint a gyomor- és bélrendszeri fertőzések, Salmonella, külsőhallójárat gyulladás, kötőhártya gyulladás, természetes vizekből származó húgyúti fertőzések, légkondicionáló készülékekhez kapcsolódó megbetegedések, illetve a pollenek miatt nyáron is gyakoriak az allergiás tünetek.

Miért jó a verejtékezés?

Mindenkinek körülbelül hárommillió verejtékmirigye van, és egy átlagember naponta körülbelül egy liter izzadtságot termel meleg időben, vagy intenzív testmozgás során. Az izzadás elengedhetetlen a test túlmelegedésének megakadályozása, ezért reagál szervezetünk akkor is így, amikor rosszul vagyunk és belázasodunk. Tehát a verejtékezés a test egyik legfontosabb biológiai és fiziológiai folyamata.

Szemhéjszéli tisztító kezelés – gyulladásos panaszokra!

Gyakran előfordul, hogy égő, viszkető, esetleg fájó diszkomfort érzést tapasztalunk szemünkben, valamint, hogy szemhéjunk vörössé, duzzadttá válik. Ennek oka sok esetben a Meibom-mirigyek elégtelen működése.