Blog

Medence - Mitől alakul ki diszfunkció?

2020.05.26.

Gerincünk helyes tartásához elengedhetetlen, hogy a medencénk megfelelő pozícióban legyen. A medencére ható erők eltérőek ülésben, mint állásban.

Normál állás közben a medencénk enyhén (60-65 fokban) előre dől, ez a helyzet szükséges a megfelelő gerinc görbületek kialakításához. Ülésben viszont medencénk hátra billen, így az egész gerincünk statikája is megváltozik. Az ágyéki homorulatunk elsimul, sőt akár domborúvá is válik!

Ahhoz, hogy medencénket megfelelő helyzetbe hozzuk, fontos a medence körüli stabilizáló izmaink egyensúlyának megtartása. Hátul a törzs és csípő feszítők, elöl pedig a hasizmok és csípő hajlítók.

Medencénk normál helyzetében ezek az izmok egyensúlyban vannak, működésük normális, megfelelően nyújthatóak és megfelelő erő kifejtésére képesek. Ha borul a rendszer, akkor a medencénk előre vagy hátra billen.

Medence előre billenésekor a csípő hajlító és derék feszítő izmok rövidülnek míg a hasizmaink és a csípő feszítők pedig túlságosan megnyúlnak, így lényegében mindegyik izmunk más-más módon, de veszít erejéből.

Medence hátra billenésnél ellentétesen jön létre a diszfunkció, tehát a has és csípő feszítők rövidülnek, a hát feszítők és csípő hajlítók pedig túlnyúlnak.

A fent említettekből következő problémák elkerülése és gerincünk egészségének megőrzése érdekében érdemes egy állapotfelmérést követően személyre szabott, gyógytornász által felépített gyakorlatsort rendszeresen elvégezni.

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Gyógytorna

Sokan úgy gondolják, hogy a gyógytorna csak a sérülések utáni időszakban fontos és szükséges, pedig a gyógytornának nagy szerepe van a sérülések elkerülésében. A tervezett műtétek előtti időszakban is központi szerepet játszik a prekondícionáló gyógytorna, csakúgy, mint a műtét utáni rehabilitáció tekintetében. A terápiák segítségével a rehabilitáció hatékonyabbá és gyorsabbá tehető. Gyógytornászaink segítenek megtanítani pácienseinknek, hogyan legyenek aktív részei a fejlődésnek, hiszen a rehabilitáció team munka.

Részletek
Fogyni szeretne? – Próbálja ki az akupunktúrát!

A fülben olyan akupunktúrás pontok találhatóak, melyek stimulációja képes hatékonyan támogatni a fogyókúrát. Az akupunktúra természetes módon segíti elő a fogyást gyógyszerek és mellékhatások nélkül.

Pajzsmirigy - az anyagcsere karmestere

A pajzsmirigy az az endokrin szervünk, amelynek megfelelő működése biztosítja, hogy minden egyéb szervünk működése is rendben legyen.

Pollennaptár, bőrteszt – segítség az allergia beazonosítására!

A szénanáthás tünet megjelenésének idejéből már következtetni lehet arra, melyik pollen okozhatja az allergiát. Ehhez nyújt segítséget a pollennaptár.