Blog

Medence - Mitől alakul ki diszfunkció?

2020.05.26.

Gerincünk helyes tartásához elengedhetetlen, hogy a medencénk megfelelő pozícióban legyen. A medencére ható erők eltérőek ülésben, mint állásban.

Normál állás közben a medencénk enyhén (60-65 fokban) előre dől, ez a helyzet szükséges a megfelelő gerinc görbületek kialakításához. Ülésben viszont medencénk hátra billen, így az egész gerincünk statikája is megváltozik. Az ágyéki homorulatunk elsimul, sőt akár domborúvá is válik!

Ahhoz, hogy medencénket megfelelő helyzetbe hozzuk, fontos a medence körüli stabilizáló izmaink egyensúlyának megtartása. Hátul a törzs és csípő feszítők, elöl pedig a hasizmok és csípő hajlítók.

Medencénk normál helyzetében ezek az izmok egyensúlyban vannak, működésük normális, megfelelően nyújthatóak és megfelelő erő kifejtésére képesek. Ha borul a rendszer, akkor a medencénk előre vagy hátra billen.

Medence előre billenésekor a csípő hajlító és derék feszítő izmok rövidülnek míg a hasizmaink és a csípő feszítők pedig túlságosan megnyúlnak, így lényegében mindegyik izmunk más-más módon, de veszít erejéből.

Medence hátra billenésnél ellentétesen jön létre a diszfunkció, tehát a has és csípő feszítők rövidülnek, a hát feszítők és csípő hajlítók pedig túlnyúlnak.

A fent említettekből következő problémák elkerülése és gerincünk egészségének megőrzése érdekében érdemes egy állapotfelmérést követően személyre szabott, gyógytornász által felépített gyakorlatsort rendszeresen elvégezni.

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Gyógytorna

Sokan úgy gondolják, hogy a gyógytorna csak a sérülések utáni időszakban fontos és szükséges, pedig a gyógytornának nagy szerepe van a sérülések elkerülésében. A tervezett műtétek előtti időszakban is központi szerepet játszik a prekondícionáló gyógytorna, csakúgy, mint a műtét utáni rehabilitáció tekintetében. A terápiák segítségével a rehabilitáció hatékonyabbá és gyorsabbá tehető. Gyógytornászaink segítenek megtanítani pácienseinknek, hogyan legyenek aktív részei a fejlődésnek, hiszen a rehabilitáció team munka.

Részletek
Safe Laser – hatékony eszköz a gyógyításban!

A Safe Laser infravörös fénye kiválóan alkalmazható terápiás célokra, elsősorban fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatása miatt.

Gyógytornával a csontritkulás ellen!

Csontozatunk tömege körülbelül 35 éves kortól kezdve folyamatosan csökken. Az évi 0,5-1 százalékos átlagos veszteség 70 éves korra már a teljes csontállományunk harmadát jelentheti. A csökkenés akkor válik veszélyessé, ha ezt a mértéket meghaladja, vagyis 1-2,5 % fölé emelkedik évente.

Éjszakai izzadás – mire utalhat a kellemetlen tünet?

Az éjszakai izzadást nagyrészt valami teljesen ártalmatlan dolog okozhatja - például a hálószoba hőmérséklete vagy hálóruhánk nem megfelelően szellőző anyaga. De lehet a jele annak is, hogy hiperhidrózisban szenved, amely túlzott izzadászavart jelent.