Blog

Lumbágó/Isiász – mi a kiváltó okuk és mit tehetünk elkerülésükért?

2021.02.17.

Az elsődleges, derékfájdalmat előidéző rizikófaktorok: megszakítás nélküli hosszas ülés, nehéz fizikai vagy monoton statikai pozícióban végzett munka, mozgásszegény életmód, helytelen emelési technika, túlsúly, stresszes állapotok.

A gerincoszlopunkat csigolyák alkotják, amelyeket elől rugalmas porckorongok, hátul kétoldalt pedig ízületi tokkal körülvett és porccal fedett kisízületek kapcsolnak össze. A porckorongok az évek során a szervezet öregedésével veszítenek rugalmasságukból, kevésbé lesznek terhelhetőek.

A gerincünk strukturális alkotóelemeiben ún. fájdalomérző idegvégződések vannak, és ha bármelyik elemben túlterhelés vagy működési rendellenesség lép fel, az idegvégződések ingerületbe jönnek, az izomzat reflexes túlfeszüléséhez vezetnek, lumbágót (derékfájdalmat) okozva. Ha a porckorong előboltosul a két csigolya közötti térből vagy sérvesedik, nemcsak a fájdalomérző idegvégződéseket nyomja, hanem a gerinccsatornából oldalt kilépő ideggyököt is, akkor az alsó végtagba lesugárzó fájdalom, vagyis isiász keletkezik.

Fontos gerincünk védelme érdekében a tudatos életmód, rendszeres napi-heti mozgásterápia, mint a gyógytorna, az ergonómiai szempontból helyesen kialakított szék, a nyugodt alvást és gerincünk számára ideális alátámasztást nyújtó matrac biztosítása, valamint a megfelelő étrend kialakítása. Gerincünket ajánlott tudatosan védeni, amihez ma már számos lehetőség áll rendelkezésre.

Szakembereink egyénre szabott kezeléssel várják Önt gyógytorna szolgáltatásunkra szentendrei és budapesti rendelőinkben!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Gyógytorna

Sokan úgy gondolják, hogy a gyógytorna csak a sérülések utáni időszakban fontos és szükséges, pedig a gyógytornának nagy szerepe van a sérülések elkerülésében. A tervezett műtétek előtti időszakban is központi szerepet játszik a prekondícionáló gyógytorna, csakúgy, mint a műtét utáni rehabilitáció tekintetében. A terápiák segítségével a rehabilitáció hatékonyabbá és gyorsabbá tehető. Gyógytornászaink segítenek megtanítani pácienseinknek, hogyan legyenek aktív részei a fejlődésnek, hiszen a rehabilitáció team munka.

Részletek
A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.