Blog

Lumbágó/Isiász – mi a kiváltó okuk és mit tehetünk elkerülésükért?

2021.02.17.

Az elsődleges, derékfájdalmat előidéző rizikófaktorok: megszakítás nélküli hosszas ülés, nehéz fizikai vagy monoton statikai pozícióban végzett munka, mozgásszegény életmód, helytelen emelési technika, túlsúly, stresszes állapotok.

A gerincoszlopunkat csigolyák alkotják, amelyeket elől rugalmas porckorongok, hátul kétoldalt pedig ízületi tokkal körülvett és porccal fedett kisízületek kapcsolnak össze. A porckorongok az évek során a szervezet öregedésével veszítenek rugalmasságukból, kevésbé lesznek terhelhetőek.

A gerincünk strukturális alkotóelemeiben ún. fájdalomérző idegvégződések vannak, és ha bármelyik elemben túlterhelés vagy működési rendellenesség lép fel, az idegvégződések ingerületbe jönnek, az izomzat reflexes túlfeszüléséhez vezetnek, lumbágót (derékfájdalmat) okozva. Ha a porckorong előboltosul a két csigolya közötti térből vagy sérvesedik, nemcsak a fájdalomérző idegvégződéseket nyomja, hanem a gerinccsatornából oldalt kilépő ideggyököt is, akkor az alsó végtagba lesugárzó fájdalom, vagyis isiász keletkezik.

Fontos gerincünk védelme érdekében a tudatos életmód, rendszeres napi-heti mozgásterápia, mint a gyógytorna, az ergonómiai szempontból helyesen kialakított szék, a nyugodt alvást és gerincünk számára ideális alátámasztást nyújtó matrac biztosítása, valamint a megfelelő étrend kialakítása. Gerincünket ajánlott tudatosan védeni, amihez ma már számos lehetőség áll rendelkezésre.

Szakembereink egyénre szabott kezeléssel várják Önt gyógytorna szolgáltatásunkra szentendrei és budapesti rendelőinkben!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Gyógytorna

Sokan úgy gondolják, hogy a gyógytorna csak a sérülések utáni időszakban fontos és szükséges, pedig a gyógytornának nagy szerepe van a sérülések elkerülésében. A tervezett műtétek előtti időszakban is központi szerepet játszik a prekondícionáló gyógytorna, csakúgy, mint a műtét utáni rehabilitáció tekintetében. A terápiák segítségével a rehabilitáció hatékonyabbá és gyorsabbá tehető. Gyógytornászaink segítenek megtanítani pácienseinknek, hogyan legyenek aktív részei a fejlődésnek, hiszen a rehabilitáció team munka.

Részletek
Gerincfájdalommal járó sportbaleset – vajon mi a teendő?

Mozgás, sportolás közben elszenvedett kisebb baleset során jelentkező gerincfájdalom alkalmával nem mindig egyértelmű, hogy a tünetekkel kell-e orvoshoz fordulni, vagy elegendő a pihentetés, hűsítés, fájdalomcsillapítás.

Nyaki erek szűkülete– állapotfelmérés ultrahang vizsgálattal

Az ultrahang a nyakban futó verőerek vizsgálatára is alkalmas. Az állapotfelmérés fontos megelőző vizsgálat lehet, mert a nyaki erek szűkülete és a nem megfelelő agyi vérellátás komoly egészségügyi problémát okozhat, többek között stroke-hoz vezethet.