Blog

Kimondott szavaink - mentális állapotunkról is árulkodnak!

2021.05.03.

Ha viselkedésünk és kommunikációnk nagy különbséget mutat belső élményvilágunkkal, ez akár depresszív tünetekhez is vezethet. Ennek oka egyfajta legátoltság, ami a kulturális szabályok mentén alakulhat ki.

Ha mindig félünk a következményektől és soha nem mondjuk ki, ami bennünk zajlik, akkor az bennünk reked és pont a legrosszabb történik meg: nem lesznek következményei, vagyis stagnálni fogunk és egyhelyben állni, ami a depresszió táptalaja.

A depressziót fontos időben felismerni, amelynek árulkodó jelei szóhasználatunkban is megmutatkoznak. Ezek lehetnek:

  • több 1/1 személyes negatív szóhasználat (negatív énfókusz)
  • főleg a múlt idejű igék használata (rágódás)
  • túláltalánosító kifejezések: soha, senki, minden (kognitív torzítás)
  • tagadó formulák
  • szóban kevés kommunikáció, írásban viszont jóval hosszabb szöveg generálása
  • agresszív szavak használata, de kizárólag írott szövegben

Mit nyerünk azzal, ha kimondjuk, mi zajlik bennünk és mit gondolunk bizonyos dolgokról?

Egy beszélgetés során, ha már ketten osztoznak a kimondott kijelentésen, azáltal objektív valósággá és fontos hatótényezővé válik. Ha végre kiadjuk magunkból, ami bennünk feszül, akkor már nem egy szubjektív, belső, sokszor kínzó lelkiállapot lesz, hanem kikerülve egy megformálható és megváltoztatható állapot.

Érdemes verbálisan aktívnak lennünk, mert ennek felfelé ívelő spirál hatása van: belső beszédünk átírható, a pozitív szavaknak pedig visszaható hatása van a hangulatunkra. Ha valaki megtalálja a mindennapokban az aktív verbalitást, az komoly lelki védelmet jelenthet a depresszió ellen és elvezethet az önszeretet felé.

Természetesen véleményünk felvállalásának módja sem mindegy: ha arra összpontosítjuk figyelmünket, hogy tisztázzuk, mit érzünk és mire vágyunk, ahelyett, hogy diagnosztizálnánk vagy bírálnánk a másik embert, akkor eljuthatunk egy olyan kommunikációs módhoz, ahol őszintén és tisztán fejezzük ki magunkat, miközben tisztelettel és együttérzéssel figyelünk a másikra. Így amellett, hogy képviseljük álláspontunkat, szavaink nem okoznak fájdalmat vagy bánatot és egyben képessé válunk empátiát adni beszélgető partnerünknek.

Szolgáltatásaink a testi és lelki jólét elérését és fenntartását célozzák. Szorongásos tünetei, egyensúlyhiányos állapota esetén az ájurvédikus  tanácsadás, a pszichológiai konzultáció, vagy neurológiai szakrendelésünk  mellett komplex Pilates és mentálhigiénés segítés szolgáltatásunkon is lehetőség van tünetei hátterének tisztázására, gyógyítására.

Várjuk szeretettel szentendrei rendelőnkben!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Pilates - Mentálhigiénés segítés

A pilates módszer a test komplex szemléletét, vizsgálatát és a panaszok komplex kezelését tartja fontosnak, figyelembe véve azt, hogy ami testünkben történik, tükröződik az agyunkban és fordítva. A testünket ért hatások következtében kialakult elmozdulásokat oldja és közelíti testünk egyensúlyát a tökéletes irányba, melyben nagy szerepet kapnak a gerinc stabilizáló mélyizmok, illetve a speciális légzéstechnika.

Részletek
Ősi étrend, ami harmonizálja testét, lelkét és elméjét!

Az ájurvéda holisztikus szemléletű gyógyításon alapuló, 5000 éves indiai filozófia. A szemlélet egyik alappillére a testtípusunknak megfelelő étkezés, ami útmutatóként szolgál egészségünk megőrzésének minden aspektusához.

Szemszárazság – hogyan csökkenthetők kellemetlen tünetei?

Tapasztalta már, hogy szeme elfárad a nap végére, reggeli ébredés után pedig fájdalmas és nehézkes a kinyitása? Elképzelhető, hogy napjaink egyik leggyakoribb szemészeti problémájával küzd, vagyis szemszárazsággal. Pácienseink gyakran panaszkodnak irritált, piros, fáradt szemekre, szúró, viszkető érzésre, túlzott könnyezésre, szemfájdalomra. Ezek legtöbbször a szemszárazság tünetei.