Blog

Javítsa életminőségét tudatos légzéssel és jelenléttel!

2021.10.08.

A tudatos légzés évszázadok óta része a jógikus hagyománynak, amelynek többek között olyan pozitív hatásai ismertek, mint az egészséges bőr, a pihentető alvás és a megfelelő hormonszabályozás.

Bár naponta közvetlen reflexként több mint 23 000-szer veszünk levegőt, a nap nagy részében mégsem helyesen, mert stresszes életmódunk által elfelejtünk mélyeket lélegezni. Tüdőnk nemcsak létfontosságú oxigént biztosít számunkra, hanem segít abban is, hogy minden sejtből felszabaduljanak a méreganyagok. Ha lélegzetünk megfelelően áramlik, több oxigént juttat a test szerveibe és sejtjeibe, tehát légzésünk mikéntje közvetlenül befolyásolja a szív- és érrendszerünket, az endokrin rendszert, az emésztőrendszert, az idegrendszert, az immunrendszert és a nyirokrendszert. Ezen rendszerek állapota határozza meg nagymértékben testi és lelki egészségünket.

A légzés egy híd külső és belső világunk között. A mély légzés oldja az érzelmi blokkokat, mely által lelkileg nyugodtak tudunk maradni és kapcsolatba tudunk lépni önmagunkkal. De nem csak légzőgyakorlatok alkalmazásának segítségével növelhetjük jólétünket, hanem különböző relaxációs technikák, vagy az úgynevezett mindfulness segítségével is képessé válhatunk a jelen pillanat felé fordítani figyelmünket, gondolatainkat és érzéseinket. A mindfulness egy olyan szemlélet és viselkedési attitűd, ahol a cselekvés helyett a megfigyelést, a létrehozás helyett a befogadást választjuk – elvárások, magyarázatok, értékelés nélkül. A szó tudatos jelenlétet jelent, amivel kontrollálhatjuk életünket és kezünkbe vehetjük jólétünket, így a mindennapjaink viszontagságai kezelhetőbbé válnak ahelyett, hogy megterhelnénk magunkat. Az ősi buddhista gyakorlaton alapuló meditáció alkalmazásával képesek leszünk tudatosítani a rögzült, negatív gondolatokat és reakciókat, valamint megtanuljuk felismerni és kezelni a közelgő stressz előjeleit.

A tudatos jelenlét gyakorlásának további előnyei:

  • csökkenti a stressz hatásait és javítja problémamegoldó képességünket
  • csökkenti a rágódás gyakoriságát
  • tudatos válaszokra késztet az automatikus reakciók helyett
  • növeli az önbizalmat és az önelfogadást
  • örömet hoz a mindennapi tevékenységek elvégzésébe
  • javítja az alvás minőségét
  • csökkennek a figyelemzavaros viselkedések, a hiperaktivitás, a lobbanékonyság
  • pozitív hatással van visszatérő depresszió, szorongásos zavarok, fájdalomtünetek és onkológiai betegségek esetén is.

A mindfulness gyakorlása a testi érzetek tudatosításával kezdődik, és ez az alapja a további vizsgálódásoknak is. A test mindig kéznél van, és segít, hogy vissza tudjunk térni a középpontunkba. Ez a létezési mód kezdetben nagyobb erőfeszítést követelhet, mint ha maradnánk az addig megszokott szokásainknál. A cél nem az, hogy jobban figyeljünk, hanem hogy másként tegyük azt, mint eddig: bölcsebben, nyitottabban, kedvesebben, a tudatban és lélekben, a testünk és érzékelésünk kapacitásának felhasználásával. A tudatos evés vagy ivás, tudatos rutincselekvés, tudatos séta vagy járás – olyan mindfulness-gyakorlatok, amelyben azt gyakorolhatjuk, hogy folyamatosan jelen vagyunk a cselekvésben, az öt érzék tapasztalatában. Megéljük, amit csinálunk ahelyett, hogy fejben máshová kalandoznánk.

Gyakorolja a hétköznapokban ezt a nagyszerű technikát, amely segítséget jelent, ha tudatosabb, teljesebb és boldogabb életet szeretne élni!

Október 10-e a Lelki egészség világnapja. Ez a nap többek között a lelki zavarok megelőzésére, a mentális betegségekkel küzdők megfelelő kezelésére és életminőségük javítására igyekszik felhívni a figyelmet!

A lelki egészség megőrzése, vagy szükség esetén helyreállítása legalább olyan fontos, mint a testi egészségé. Pszichiátriai szakrendelésünkön, járóbetegellátás keretein belül az alábbi panaszokkal foglalkozunk: hangulatzavarok, depresszió, bipoláris affektív zavarok, szorongásos zavarok (pánikbetegség, fóbiák, poszttraumás stressz-szindróma), pszichoszomatikus kórképek, alvászavar, kényszerbetegség, ún. hasadásos elmezavar (schizophrenia), szellemi hanyatlás kivizsgálása, kezelése, post-covid szindróma pszichiátriai következményeinek kezelése.

Látogasson el honlapunkra, ahol további információt kaphat szolgáltatásunkról. Várjuk szeretettel szentendrei rendelőnkben!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Pszichiátria

A pszichiátria az orvostudomány azon ága, amely a mentális, érzelmi és viselkedési zavarok és betegségek diagnózisával, kezelésével és megelőzésével foglalkozik.

Részletek
Kinesio tape – kismamáknak!

Várandósság idején a medencecsont állása, billenése megváltozik, ezáltal komoly fájdalmak jelentkezhetnek a deréktáji, lumbális szakaszon, a nagy teher viselésétől megváltozott statika miatt pedig az izmok feszessé válnak. Amikor már a kismamának az alvás, a fekvő pozíció megváltoztatása is nehezen megy, a has alátámasztó, tehermentesítő ragasztása sokat segíthet.

Cukorfogyasztás – hogyan találhatjuk meg az egészséges egyensúlyt?

Amikor a szénhidrátokról beszélünk, meg kell különböztetni összetett szénhidrátokat (ilyen például a keményítő, vagy a rost), és egyszerű szénhidrátokat (például a fruktóz-gyümölcscukor, vagy a laktóz-tejcukor). Ha a cukorfogyasztásról van szó, általában az egyszerű szénhidrátokra gondolunk, amelyek nagyon gyorsan képesek felszívódni a tápcsatornából, így gyors energiaforrást jelentenek a szervezet számára.

Gyászfolyamat - Hogyan kezeljük veszteségeinket?

Mindannyiunkat érint és mindent megváltoztat, mégis ritkán beszélünk róla: a halálról és az elengedés folyamatáról. Gyászfolyamaton nem csak haláleset kapcsán mehetünk keresztül, hanem életkörülményeink tartós vagy végleges megváltozásakor is. Ilyen események lehetnek a válás, gyerekünk elköltözése, vagy testünk visszafordíthatatlan megváltozása (amputáció, vakság, hallásvesztés), amely által hosszú időre krízisbe kerülhetünk.