Blog

Immunerősítés nyáron – mit érdemes szem előtt tartanunk?

2021.08.02.

Gyakori tévhit, hogy az immunrendszerünk erősítésére nyáron nem szükséges figyelmet fordítani, pedig vannak olyan betegségek, amelyek kifejezetten nyáron fordulnak elő. Ilyenek lehetnek a különböző fertőzések, úgymint a gyomor- és bélrendszeri fertőzések, Salmonella, külsőhallójárat gyulladás, kötőhártya gyulladás, természetes vizekből származó húgyúti fertőzések, légkondicionáló készülékekhez kapcsolódó megbetegedések, illetve a pollenek miatt nyáron is gyakoriak az allergiás tünetek.

Mindezek a megbetegedések erősebb immunrendszerrel könnyebben átvészelhetők. Ráadásul a szakemberek szerint nyár végére, őszre sajnos újabb koronavírus hullámra lehet számítani. Remélhetőleg ez már nem lesz olyan súlyos és hosszan tartó, azonban felkészülni most érdemes.

De vajon mit tehetünk immunrendszerünk erősítéséért?

Az vagy, amit megeszel (Feuerbach) elve szó szerint érthető, sejtjeink, szöveteink abból épülnek fel, amit táplálékkal beviszünk. Ezek között kiemelten fontosak a vitaminok (A, B, C, E), antioxidánsok, flavonoidok, melyeket megfelelő gyümölcsök, zöldségek formájában ehetünk meg, és jó, ha azokat fogyasztjuk, amik az aktuális idényben nálunk elérhetők. Nyáron a melegben kevesebb ételt kívánunk, figyeljünk hát testünk jelzéseire, és ne vigyük túlzásba a cukros ételeket, italokat. Lényeges, hogy fel is szívódjanak a megfelelő tápanyagok a beleinkből, ennek érdekében rostdús tápanyagok és probiotikumok fogyasztása is szükséges. Beleink egészsége pedig szintén alapvető immunrendszerünk működésében. Ne feledjük, hogy a nyári melegben több folyadékra van szükségünk, de ne csak a vizet, hanem az ásványi anyagokat is pótoljuk, illetve a kávé és az alkohol fogyasztását mérsékeljük.

A napfény, szabad levegő jótékony hatással van a D vitamin készletünkre, egyúttal a lelki állapotunkra is, fontos azonban figyelni UV védelmünk érdekében a naptejek, valamint a napszemüveg használatára. A D vitamin támogató szerepe a különböző légúti fertőzésekben, és így a koronavírus esetében is egyre inkább elfogadott, ebből pedig most tudunk többet felhalmozni.

A melegben könnyebben kifáradunk, így ehhez érdemes alakítani a napi rutinunkat is akár dolgozunk, akár a pihenőidőnket töltjük. A kikapcsolódás, feltöltődés ilyenkor hosszabb távra szól, most szükséges felkészülnünk a nehezebb őszi, téli időszakra. A pihenéshez mindenkor alapvető az elegendő mennyiségű alvás, ami a korábbi hiedelmekkel ellentétben még felnőtt korban is 7-9 órát jelenthet.

További feltöltődést jelent, ha a hétköznapokból kiszakadva megállunk, figyeljük testünk, lelkünk üzeneteit, akár meditálunk, rácsodálkozunk környezetünkre, a természetre, amely mellett oly sokszor elrohanunk, és hálát adunk azért, amink van.

Talán több időnk juthat azokra a dolgokra is, amelyeket esetleg régóta halogatunk, legyen az egy szűrő-, megelőző vizsgálat, kezelések, vagy akár egy új tevékenység kipróbálása. Válasszon sokrétű szolgáltatásaink közül, amelyek támogatják Önt egészsége megtartásában, illetve problémái megoldásában, állapotának javulásában, testtudatának megerősítésében. 

Várjuk szeretettel szentendrei és budapesti rendelőinkben!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Ultrahang vizsgálatok

Az ultrahang egy hanghullámtartomány, melyet az emberi fül nem érzékel, az elmúlt több, mint 40 év tapasztalata alapján káros hatása nincsen. Az ultrahang hullámot egy vizsgálófej segítségével a testre irányítjuk, ahonnan a különböző határfelületekről különböző módon visszaverődik, és ebből kép készül. Széleskörűen alkalmazható, fájdalommentes módszer. Korlátai, hogy a csontok és a levegővel telt területek mögé nem lát be, ez alapján körvonalazható az is, hogy mi vizsgálható vele és mi nem.

Részletek
A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.