Blog

Időskori izomgyengeség - mozgásterápiával az izmok megőrzésért!

2020.09.29.

Izomtömegünk vesztése az öregedéssel együtt elkerülhetetlenül megjelenik mindannyiunk életében, de korántsem mindegy ennek mértéke és intenzitása.

Az évek előrehaladtával az izmaink sorvadása felgyorsul: az izomerő, valamint az izomrostok száma és mérete is csökken. A szarkopénia - amely az izomtömeg kóros csökkenését jelenti - esetében a megmaradó izmok karbantartása, illetve megőrzése a legfontosabb, amit napi rendszerességű testmozgással lehet elérni, például comberősítéssel, gumiszalagos, vagy kisebb súlyzós testedzéssel, túrázással, szobakerékpározással, de akár sík úton történő napi fél-háromegyed órás, lassú- vagy közepes tempójú sétával is.

Az idősek számára különösen fontos a mozgás, hiszen az ő esetükben a mozgáshiányos életmód még több negatív hatással jár, továbbá szarkopéniával párosulva a funkcionális képességek elvesztését és a biztonságérzet megingását eredményezi. Ezért egyensúlyérzékük megtartása és javítása érdekében olyan mozgástevékenységek is ideálisak lehetnek, mint a tánc, vagy akár az egy lábon állás, vagy a földön lévő párnán egyensúlyozás. Ezek az egyszerű, a mindennapokba könnyen beilleszthető gyakorlatok hatékonyan fejleszthetik az egyensúlyérzéküket és az állóképességüket, így magabiztosan mozoghatnak. A rendszeres mozgás segít a csontszilárdság karbantartásában is. A naponta végzett gyakorlatoknak köszönhetően egyénenként akár harmadára csökkenhet az esések és a törések száma.

Jelentkezzen Gyógytorna szolgáltatásainkra, ahol gyógytornászaink további tanácsot, segítséget tudnak nyújtani az otthon is elvégezhető gyakorlatok helyes kivitelezésében!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Gyógytorna

Sokan úgy gondolják, hogy a gyógytorna csak a sérülések utáni időszakban fontos és szükséges, pedig a gyógytornának nagy szerepe van a sérülések elkerülésében. A tervezett műtétek előtti időszakban is központi szerepet játszik a prekondícionáló gyógytorna, csakúgy, mint a műtét utáni rehabilitáció tekintetében. A terápiák segítségével a rehabilitáció hatékonyabbá és gyorsabbá tehető. Gyógytornászaink segítenek megtanítani pácienseinknek, hogyan legyenek aktív részei a fejlődésnek, hiszen a rehabilitáció team munka.

Részletek
Mozgásszervi problémák - minden korosztályban előfordulhatnak!

Vajon melyek ezek a gyakori problémák gyermekek, illetve felnőttek esetében? Sorra vettük:

Safe Laser – hatékony eszköz a gyógyításban!

A Safe Laser infravörös fénye kiválóan alkalmazható terápiás célokra, elsősorban fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatása miatt.

Gyógytornával a csontritkulás ellen!

Csontozatunk tömege körülbelül 35 éves kortól kezdve folyamatosan csökken. Az évi 0,5-1 százalékos átlagos veszteség 70 éves korra már a teljes csontállományunk harmadát jelentheti. A csökkenés akkor válik veszélyessé, ha ezt a mértéket meghaladja, vagyis 1-2,5 % fölé emelkedik évente.