Blog

Gerincferdülés - mértéke gyógytornával lassítható vagy akár megállítható!

2020.07.21.

A gerincferdülés a gerincoszlop oldalirányú elhajlása, amely általában a csigolya elfordulásával, illetve csavarodásával jár. Ez a háti szakaszon bordapúp, az ágyéki szakaszon pedig izom púp kialakulását okozhatja.

Sajnos a probléma már civilizációs “betegségnek” számít és mind a gyermekeket, mind pedig a felnőtteket egyaránt érinti.

Általános jelei:

  • hátfájás,
  • szemmel látható rossz tartás,
  • ívelt gerinc,
  • egyik váll magasabban van, mint a másik,
  • csípő nem vízszintes,
  • az egyik oldalon kiállnak a bordák,
  • az egyik láb hosszabb, mint a másik.

A gerincferdülés előszobája a hanyagtartás, amely gyermekkorban megfelelő gyógytornával még könnyen korrigálható, amikor még nem alakult ki a rossz beidegződés és a csigolyákban nincs semmiféle deformitás. Felnőtt korban, ha már kialakult a gerincferdülés a páciens csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja korrigálni tartását és a komoly hát- és derékfájdalmat szenvedhet el.

Kialakulásának oka lehet gyermekkorban a helytelen ülés, a hirtelen növés vagy a has, medence, hát izomzat nem megfelelő teherbírása. Érdemes már gyerekkorban nekilátni az erősítésnek, korrekcióknak, amíg a szervezet alkalmazkodó képessége sokkal hatékonyabb és a testünkről alkotott hibás kép is könnyebben megváltoztatható.

Felnőtt korban is kiemelten fontos, hogy minél korábban kezdjük el a törzsstabilizáló izmaink erősítését, ezzel lassítva vagy megállítva a gerincferdülés mértékét. Az idejében megkezdett, gyógytorna által megerősített izmokkal a tartásunk, kiállásunk nagyban változik, mely a későbbiekben fontos egészségünk és megjelenésünk szempontjából.

Jelentkezzen gyógytorna szolgáltatásainkra, ahol szakembereink személyre szabott kezeléssel várják Önt!
Nálunk minden korosztály megtalálhatja a számára legmegfelelőbb terápiás módszert! 

 

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Gyógytorna

Sokan úgy gondolják, hogy a gyógytorna csak a sérülések utáni időszakban fontos és szükséges, pedig a gyógytornának nagy szerepe van a sérülések elkerülésében. A tervezett műtétek előtti időszakban is központi szerepet játszik a prekondícionáló gyógytorna, csakúgy, mint a műtét utáni rehabilitáció tekintetében. A terápiák segítségével a rehabilitáció hatékonyabbá és gyorsabbá tehető. Gyógytornászaink segítenek megtanítani pácienseinknek, hogyan legyenek aktív részei a fejlődésnek, hiszen a rehabilitáció team munka.

Részletek
Fogyni szeretne? – Próbálja ki az akupunktúrát!

A fülben olyan akupunktúrás pontok találhatóak, melyek stimulációja képes hatékonyan támogatni a fogyókúrát. Az akupunktúra természetes módon segíti elő a fogyást gyógyszerek és mellékhatások nélkül.

Pajzsmirigy - az anyagcsere karmestere

A pajzsmirigy az az endokrin szervünk, amelynek megfelelő működése biztosítja, hogy minden egyéb szervünk működése is rendben legyen.

Pollennaptár, bőrteszt – segítség az allergia beazonosítására!

A szénanáthás tünet megjelenésének idejéből már következtetni lehet arra, melyik pollen okozhatja az allergiát. Ehhez nyújt segítséget a pollennaptár.