Blog

Fejfájás, migrén – vajon milyen kiváltó okai lehetnek?

2021.05.20.

Stresszes időszakot él át a munkahelyén, hosszú órákat tölt az íróasztala előtt, kihagyja az étkezést, éjszakába nyúlóan fenn van és több pohár alkoholt iszik a szokásosnál? Lehetséges, hogy e kiváltó okok egyike önmagában nem elegendő a fejfájás kialakulásához, de kombinációjuk garantáltan hozzá vezethet.

Lássuk, milyen okok vezethetnek még fejfájáshoz:

Alacsony vércukorszint

A fejfájás egyik leggyakoribb kiváltó oka, ezért kezdje a napot reggeli étkezéssel! Fontos tudatosan megválasztani, mit teszünk tányérunkra: a cukros ételek és a finomított szénhidrátok bevitele vércukorszint-emelkedést és összeomlást okozhat. A kiegyensúlyozott étrend, például teljes kiőrlésű gabona és akár egy pohár meleg zöldségleves nagyon jó a fejfájás és a migrén megelőzésében, mivel olyan szénhidráttal látja el szervezetét, amely lassan szívódik fel. Érdemes törekedni a rendszeres étkezésre és a két étkezés között is egészséges ételek fogyasztására, hogy a vércukorszint stabil maradjon.

Kedvezőtlen alvási szokások

Személyes alvásigényünk általában 7-9 óra között mozog, de az tény, hogy a túl sok és a kevés alvás egyaránt kiváltó tényezője lehet a fejfájásnak. A szabálytalan alvási szokásokkal élők, mint a több műszakban dolgozók is gyakrabban szenvednek migréntől. A pihentető alvás érdekében a legjobb, ha egészségesebb szokásokat alakítunk ki: a nap folyamán a megfelelő mennyiségű víz bevitele mellett érdemes kerülni lefekvés előtt a koffeint, az alkoholt vagy a tv nézést, és gondoskodjon arról, hogy hálószobája csendes és sötét legyen.

Fájdalomcsillapítók túlzott használata

Fájdalomcsillapítók rendszeres szedése esetén, amikor a gyógyszer hatása csökken, azt az agy fájdalomként értelmezi. Ha havonta több mint 10-15 napig szedik őket akár több hónapon át, akkor már gyógyszerfüggőség alakulhat ki. A szakorvos általában olyan kezeléseket javasol, amelyek elősegítik a megvonást, majd újra használhatja ezeket a fájdalomcsillapítókat, de nem ugyanazon a szinten, mint korábban.

Túl sok koffein

Gyakran túl sok koffeint viszünk be szervezetünkbe anélkül, hogy észrevennénk. A koffein a tea és a kávé mellett egyes szénsavas és energiaitalok összetevője is, ráadásul néhány vény nélkül kapható gyógyszerben is megtalálható. A koffein önmagában jó fájdalomcsillapító, de a túlzott beviteléből adódóan fejfájásunk okozója is lehet ugyanúgy, mint a fájdalomcsillapítók. A koffeinmentes, illetve a gyógynövényes italokra való áttéréssel minimalizálhatja a kockázatot!

Nem megfelelő élelmiszerek

Bár ritkább, hogy étel okozza, mégis bizonyos típusú fejfájások kiváltó oka lehet: például a csokoládé. Ha úgy gondolja, hogy valamilyen rendszeresen fogyasztott étel okozhatja fejfájását, vegye ki az étrendjéből egy-két hónapra. Vezessen naplót, hogy lássa, milyen hatással van Önre.

Hormonok

Nőknél szerepe lehet a hormonális állapotnak (klimax után csökken ez a fajta fejfájás), illetve mozgásszervi tényezőknek is. Ez utóbbi esetén például a felső vállöv és a nyaki izmok feszülése, fokozott terhelése lehet a fejfájás kiváltó oka.

Mivel különböző típusú fejfájásokat különböztetünk meg, a tünetek, a kiváltó és befolyásoló tényezők is különbözőek lehetnek. Pontos elkülönítésükben neurológus szakorvos segíthet, akihez akkor érdemes fordulni, ha a fejfájás tartós, rendszeresen visszatérő vagy a korábbihoz képest megváltozott.

Jelentkezzen szentendrei szakrendelésünkre, ahol segítséget kaphat a diagnózis felállításában, annak kezelésében, illetve ha a fejfájást valami egyéb tényező (neurológiai betegség, daganat stb.) okozza. Várjuk szeretettel rendelőnkben!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Neurológia

A neurológus feladata a központi és környéki idegrendszer vizsgálata, zavarainak kórismézése és gyógyítása.

Részletek
A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.