Blog

Fejfájás, migrén – vajon milyen kiváltó okai lehetnek?

2021.05.20.

Stresszes időszakot él át a munkahelyén, hosszú órákat tölt az íróasztala előtt, kihagyja az étkezést, éjszakába nyúlóan fenn van és több pohár alkoholt iszik a szokásosnál? Lehetséges, hogy e kiváltó okok egyike önmagában nem elegendő a fejfájás kialakulásához, de kombinációjuk garantáltan hozzá vezethet.

Lássuk, milyen okok vezethetnek még fejfájáshoz:

Alacsony vércukorszint

A fejfájás egyik leggyakoribb kiváltó oka, ezért kezdje a napot reggeli étkezéssel! Fontos tudatosan megválasztani, mit teszünk tányérunkra: a cukros ételek és a finomított szénhidrátok bevitele vércukorszint-emelkedést és összeomlást okozhat. A kiegyensúlyozott étrend, például teljes kiőrlésű gabona és akár egy pohár meleg zöldségleves nagyon jó a fejfájás és a migrén megelőzésében, mivel olyan szénhidráttal látja el szervezetét, amely lassan szívódik fel. Érdemes törekedni a rendszeres étkezésre és a két étkezés között is egészséges ételek fogyasztására, hogy a vércukorszint stabil maradjon.

Kedvezőtlen alvási szokások

Személyes alvásigényünk általában 7-9 óra között mozog, de az tény, hogy a túl sok és a kevés alvás egyaránt kiváltó tényezője lehet a fejfájásnak. A szabálytalan alvási szokásokkal élők, mint a több műszakban dolgozók is gyakrabban szenvednek migréntől. A pihentető alvás érdekében a legjobb, ha egészségesebb szokásokat alakítunk ki: a nap folyamán a megfelelő mennyiségű víz bevitele mellett érdemes kerülni lefekvés előtt a koffeint, az alkoholt vagy a tv nézést, és gondoskodjon arról, hogy hálószobája csendes és sötét legyen.

Fájdalomcsillapítók túlzott használata

Fájdalomcsillapítók rendszeres szedése esetén, amikor a gyógyszer hatása csökken, azt az agy fájdalomként értelmezi. Ha havonta több mint 10-15 napig szedik őket akár több hónapon át, akkor már gyógyszerfüggőség alakulhat ki. A szakorvos általában olyan kezeléseket javasol, amelyek elősegítik a megvonást, majd újra használhatja ezeket a fájdalomcsillapítókat, de nem ugyanazon a szinten, mint korábban.

Túl sok koffein

Gyakran túl sok koffeint viszünk be szervezetünkbe anélkül, hogy észrevennénk. A koffein a tea és a kávé mellett egyes szénsavas és energiaitalok összetevője is, ráadásul néhány vény nélkül kapható gyógyszerben is megtalálható. A koffein önmagában jó fájdalomcsillapító, de a túlzott beviteléből adódóan fejfájásunk okozója is lehet ugyanúgy, mint a fájdalomcsillapítók. A koffeinmentes, illetve a gyógynövényes italokra való áttéréssel minimalizálhatja a kockázatot!

Nem megfelelő élelmiszerek

Bár ritkább, hogy étel okozza, mégis bizonyos típusú fejfájások kiváltó oka lehet: például a csokoládé. Ha úgy gondolja, hogy valamilyen rendszeresen fogyasztott étel okozhatja fejfájását, vegye ki az étrendjéből egy-két hónapra. Vezessen naplót, hogy lássa, milyen hatással van Önre.

Hormonok

Nőknél szerepe lehet a hormonális állapotnak (klimax után csökken ez a fajta fejfájás), illetve mozgásszervi tényezőknek is. Ez utóbbi esetén például a felső vállöv és a nyaki izmok feszülése, fokozott terhelése lehet a fejfájás kiváltó oka.

Mivel különböző típusú fejfájásokat különböztetünk meg, a tünetek, a kiváltó és befolyásoló tényezők is különbözőek lehetnek. Pontos elkülönítésükben neurológus szakorvos segíthet, akihez akkor érdemes fordulni, ha a fejfájás tartós, rendszeresen visszatérő vagy a korábbihoz képest megváltozott.

Jelentkezzen szentendrei szakrendelésünkre, ahol segítséget kaphat a diagnózis felállításában, annak kezelésében, illetve ha a fejfájást valami egyéb tényező (neurológiai betegség, daganat stb.) okozza. Várjuk szeretettel rendelőnkben!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Neurológia

A neurológus feladata a központi és környéki idegrendszer vizsgálata, zavarainak kórismézése és gyógyítása.

Részletek
Ájurvédikus gyógyítás egyéni alkatunk szerint

Az ájurvédában a betegeket alkatuknak megfelelően kezelik, amely nem csak tüneti kezelés, hanem az egyén fiziológiai és pszichológiai lényének gyökeréig hatoló módszer.

Achilles-ín gyulladás – mi állhat a probléma hátterében?

A túl merev talpú cipőkben folyamatosan megfeszül az ín, ami a sarok hátsó részén fel szokta törni a lábunkat. Ezt általában könnyen orvosolhatjuk cipőnk váltogatásával és ragtapasszal. Az íngyulladás kialakulása mögött azonban több dolog is állhat, mint a bemelegítés hiánya, a merev izmok, vagy akár mozgásszervi megbetegedés.

Lassítható a szem természetes öregedése?

Viccesen azt szoktuk mondani, hogy a nagybetűs élet 40 felett kezdődik… és tényleg! Hiszen 40 év felett mindannyiunk esetében jelentkezik az úgynevezett közeli olvasási probléma.