Blog

Érzelmi evés - hogyan lehet azonosítani, hogy Ön érintett-e?

2021.03.15.

A súlyával küzdő emberek legalább 70 százaléka érzelmi evő. Az éhségérzet és az étvágy kiváltó oka legtöbb esetben bizonyos érzésekhez társul, mégis nehéz felismerni, hogy valóban fizikailag van szükségünk a tápanyagbevitelre, vagy valamilyen más hiányállapot húzódik meg mögötte.

Íme néhány tipp, hogy kideríthesse, érintett-e a problémával:

  • ha gyakran bűnösnek érzi magát étkezés után,
  • ha akkor is eszik, ha nem éhes,
  • ha gyakran választ cukros vagy zsíros ételeket az egészségesebb lehetőségek helyett,
  • ha életének nehéz időszakában kezdett el hízni.

Ha ezek közül bármelyik ​​érvényes Önre, akkor nagyon valószínű, hogy a plusz kilók mögött rejtett érzések húzódnak.

Általában egy élethelyzet indítja el az események érzelmi láncolatát, amely túlevéshez vezet. A kiváltó ok lehet akár valami látszólag apró dolog, például a párjával való veszekedés vagy munkahelyi gondok sűrűsödése, de lehet egy régebb óta tartó probléma fellángolása is.

Szánjon egy kis csendben eltöltött időt: vegyen elő tollat ​​és papírt, és gondolkodjon el egy közelmúltbeli alkalomról, amikor csak azért evett, hogy feszültségét levezesse. Ezután gondoljon egy megelőző helyzetre, amely ehhez vezetett. Addig haladjon vissza az időben, amíg eljut egy olyan eseményig, amely még az érzelmi evés előtt történt. Ezáltal észrevehet egy mintát - például hajlamos lehet enni, ha attól tart, hogy partnere már nem szereti, vagy amikor nem érez megbecsülést a munkahelyén.

Ha túlfogyasztással küzd, vagy úgy találja, hogy viselkedése megváltoztatásának kísérlete fájdalmas érzéseket kelt, akkor érdemes szakmai segítséget kérnie. Dietetikai tanácsadásunkon és/vagy pszichológiai konzultáció keretein belül egyénre szabott, korszerű segítséget kaphat a kiegyensúlyozott táplálkozás kialakításában, problémája hátterének tudatosításában.

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Dietetika

A dietetika a táplálkozás, illetve az élelmezés tudománya.

A dietetikus olyan szakember, aki az egészséges és a beteg emberek számára nyújt segítséget a megfelelő táplálkozás kialakításában. Fontos feladata a tanácsadás és a prevenció, vagyis az egyénre szabott korszerű kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése.

Részletek
A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.