Blog

Egyensúlyozás – a több szinten ható mozgásforma!

2022.01.03.

Az egyensúlyérzék nemcsak egy velünk született képesség, hanem kortól, nemtől függetlenül nagymértékben fejleszthető. Számtalan előnye van a hétköznapi életben, mert ez az alapja a többi összetett mozgásnak, mint a séta, futás, ugrás, emelés. Érdemes rendszeresen az edzésprogramunk részévé tenni!

Fülünk nemcsak a hallás, de az egyensúlyérzékünk szerve is. A bonyolult felépítésű belső fülben az egymásra merőlegesen elhelyezkedő félkörös ívjáratokban folyadék van, ennek mozgása és az érzékelőreceptoraink segítenek az egyensúlyozásban attól függően, hogy fejünket merre mozdítjuk. Ez a rendszer – amelyet labirintusnak is neveznek - az egyik legkorábban érő idegrendszeri struktúránk, már a várandósság ötödik hónapjától kezdve befolyásolja és irányítja a magzatmozgásokat és felelős a magzat szülőcsatornába való befordulásáért is.

A mai sportolási szokások középpontjában leginkább a szép izmos test felépítése vagy egy adott sportági teljesítmény maximalizálása áll, ezáltal sokszor megfeledkezünk az egyszerűen megoldható, praktikus mozgásformák gyakorlásáról. Alapvetően szinte bármilyen sport jót tesz az egyensúlyérzéknek, de leginkább a has- és törzsizmok erősítése fejleszti leghatékonyabban ezt a képességet. Gyakorlásával szinte minden izom dolgozik, fejlődik az agy-izom kapcsolat és a testtudat. Azért is kiváló módszer az összehangolt mozgás fejlesztésére és az ízületek stabilitásának karbantartására, mert sokkal biztonságosabban tudunk mozogni, bármilyen váratlan akadályt állít elénk a környezetünk. Az egyensúlyozás kiválóan hat fókuszálóképességünkre is, hiszen, ha nem vagyunk ott 100 %-ig a mozgásban az adott pillanatban, akkor könnyen kibillenhetünk. Fontos a testtartás, a gerinc semleges helyzetének megtartása, ehhez a hasizmok és a farizmok enyhe tónusban tartása sokat segíthet. Törekedjünk arra, hogy csak azokkal az izmokkal dolgozzunk, erőlködjünk és csak annyira, amennyire muszáj. Ez egy idő után automatikussá válik, és hosszabb ideig tudjuk megtartani ugyanazt a helyzetet!

Az idősek számára különösen fontos az egyensúlyérzékük megtartása, ezért ennek javítása érdekében olyan mozgástevékenységek is ideálisak lehetnek, mint az egy lábon állás, vagy a földön lévő párnán egyensúlyozás. Ezek az egyszerű, a mindennapokba könnyen beilleszthető gyakorlatok hatékonyan fejleszthetik az egyensúlyérzéküket és az állóképességüket, így magabiztosan mozoghatnak. A naponta végzett gyakorlatoknak köszönhetően egyénenként akár harmadára csökkenhet az esések és a törések száma.

Budapesti és szentendrei rendelőnkben gyógytornászaink és fizioterapeutáink instabil eszközök használatával és saját testsúllyal végzendő feladatokkal fejlesztik a hozzánk betérő páciensek koordinációját, egyensúlyát, erőnlétét és nyújthatósági képességeit. A tornák során a mobilitásra is hasonlóan nagy hangsúlyt fektetnek, mivel egy izomnak nem csak teherbírónak kell lennie, hanem a funkciójához elengedhetetlen annak nyújthatósága és rugalmassága egyaránt.

Emellett szentendrei rendelőnkben személyi edzőnk vezetésével Stability Workout szolgáltatást nyújtunk, amely egy olyan tudományosan alátámasztott mozgásforma, ahol a cél a törzs mélyizmainak erősítése, ízületek stabilitásának fokozása. Az eredmény pedig a kevesebb sérüléssel járó sportolás, jobb eredmények, könnyebb hétköznapi tevékenységek, jobb egyensúly, korunk előrehaladtával is biztonságosabb mozgás, kevesebb baleset, mozgásrendszeri problémák megelőzése, így az ép testben a lélek is könnyebben ápolható.

Várjuk szeretettel rendelőinkben!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Gyógytorna

Sokan úgy gondolják, hogy a gyógytorna csak a sérülések utáni időszakban fontos és szükséges, pedig a gyógytornának nagy szerepe van a sérülések elkerülésében. A tervezett műtétek előtti időszakban is központi szerepet játszik a prekondícionáló gyógytorna, csakúgy, mint a műtét utáni rehabilitáció tekintetében. A terápiák segítségével a rehabilitáció hatékonyabbá és gyorsabbá tehető. Gyógytornászaink segítenek megtanítani pácienseinknek, hogyan legyenek aktív részei a fejlődésnek, hiszen a rehabilitáció team munka.

Részletek
Csípő- és tomporfájdalom – vajon mire hívja fel a figyelmet?

Jellegzetes tünet a csípő és comb hátsó-külső részén jelentkező kisugárzó fájdalom, valamint, ha behatárolható nyomásérzékeny pont tapintható a nagy tomportáj feletti területen, illetve, ha oldalt fekve az érintett oldalon kifejezett érzékenység, fájdalom jelentkezik, ami az alvást zavarja. Jellemző, hogy a panaszok fokozódnak hosszú gyaloglás, lépcsőzés után, vagy ha ülés után fel kell állni.

Édesítőszerek – használatuk vajon helyes megoldás a cukorpótlásra?

Mindennapjainkban a szakemberek számos felületen, fórumon hívják fel a figyelmünket a cukorbevitel csökkentésére, de a kulcsszó ebben az esetben is a mérték: teljesen nem lehet és nem is kell felhagynunk a cukorral, illetve az édes ízzel.