Blog

Duzzadó boka, éjszakai izomgörcsök – vajon milyen betegségre utalnak?

2020.07.17.

Az említett tünetek – akár csak a gyakori lábfájás, bizsergés, fáradt, nehéz láb érzése - a lábak vénás keringésének elégtelenségére utalnak.

Vénáinkban kisméretű szelepek vannak, amelyek biztosítják, hogy vérünk csak egy irányba folyjon, viszont elégtelen működésük esetén az erek és a szelepek belső falai nem zárnak elégségesen. A vér így az érintett vénákban kezd összegyűlni és pangást okoz.

Számos kockázati tényező hajlamosíthat a betegség megjelenésére: a nők nagyobb mértékben vannak kitéve a veszélyeztetettségnek, illetve genetikai hajlam is jelentős befolyással bír. Az életmód szintén kockázati tényező lehet, mivel a túlsúly és a testmozgás hiánya a krónikus vénás betegségek főbb, szerzett okai. Álló- és ülőmunkát végzőknél is komoly szerepe lehet a kialakulásának.

A kezdődő tünetek ösztönző erővel bírhatnak életstílusunk megváltoztatásához. Az egészséges súly elérése és akár könnyű, rendszeres testmozgás - például séta vagy kerékpározás - egyszerű és kiváló módszer a lábak keringésének javítására. Azokat a mindennapi helyzeteket is érdemes kerülni, amelyek súlyosbítják a tüneteket: tartózkodjon a tartós hőhatástól (például szaunák vagy meleg fürdők), túl hosszú ideig ne álljon vagy üljön, és ha lehet, ne viseljen magas sarkú cipőt vagy túl szoros zoknit.

Amennyiben jelentős oldal különbség van két lába között, illetve reggelre sem szűnik a dagadás vagy fájdalommal is párosul, akkor felmerülhet vénás trombózis (elzáródás) lehetősége, mely a melegebb nyári napokon nagyobb valószínűséggel következik be.
Ez esetben sürgős ultrahangos keringésvizsgálatra van szükség, melyet szentendrei és budapesti rendelőnkben is igénybe vehet.

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Keringésvizsgálatok

A vizsgálat során látjuk az érfal eltéréseit, megvastagodását, meszesedését, véralvadékok felrakódását, az ér szűkületét vagy érelzáródást is. A Doppler effektus alkalmazásával értékelhető az áramló vér iránya, sebessége, egyenletessége („kavarodás-mentes” haladása). Ezt láthatjuk a gép által megmutatott áramlási görbén, vagy színekkel kódolva, emellett az áramlás hangját is halljuk. Kiegészítő Doppler vizsgálatot bármilyen vizsgálat során is végzünk, amennyiben valamilyen eltérést, elváltozást találunk, és annak erezettségét szeretnénk megítélni. Ez az elváltozás tipizálásában segít bennünket.

Részletek
Zavarja Önt a pára szemüveg- és maszkviselés közben? –válasszon páramentes szemüveglencsét!

Mindennapjainkban a koronavírus elleni védekezéshez nélkülözhetetlen az arcmaszk, hiszen viselése alapvető fontosságú a járvány terjedésének visszaszorításában. A szemüveget viselők helyzetét viszont nagyban megnehezíti az a kellemetlenség, hogy lencséjük folyamatosan bepárásodik.

Tudatos futás – mit jelent és hogyan alkalmazhatjuk előnyeit?

Amikor tudatos futásról beszélünk, lelkileg kapcsolódunk a pillanathoz, és eltávolítjuk azokat a zavaró tényezőket, amelyek a múlt vagy a jövő kapcsán juthatnak eszünkbe.

Én-hatékonyság – működő megküzdési stratégia testi fájdalomra!

Fájdalmaink megélésében a lelki tényezők meghatározó szerepet játszanak: gondolkodásunk, múltbeli tapasztalataink képesek erőteljes hatást gyakorolni közérzetünkre.