Blog

Duzzadó boka, éjszakai izomgörcsök – vajon milyen betegségre utalnak?

2020.07.17.

Az említett tünetek – akár csak a gyakori lábfájás, bizsergés, fáradt, nehéz láb érzése - a lábak vénás keringésének elégtelenségére utalnak.

Vénáinkban kisméretű szelepek vannak, amelyek biztosítják, hogy vérünk csak egy irányba folyjon, viszont elégtelen működésük esetén az erek és a szelepek belső falai nem zárnak elégségesen. A vér így az érintett vénákban kezd összegyűlni és pangást okoz.

Számos kockázati tényező hajlamosíthat a betegség megjelenésére: a nők nagyobb mértékben vannak kitéve a veszélyeztetettségnek, illetve genetikai hajlam is jelentős befolyással bír. Az életmód szintén kockázati tényező lehet, mivel a túlsúly és a testmozgás hiánya a krónikus vénás betegségek főbb, szerzett okai. Álló- és ülőmunkát végzőknél is komoly szerepe lehet a kialakulásának.

A kezdődő tünetek ösztönző erővel bírhatnak életstílusunk megváltoztatásához. Az egészséges súly elérése és akár könnyű, rendszeres testmozgás - például séta vagy kerékpározás - egyszerű és kiváló módszer a lábak keringésének javítására. Azokat a mindennapi helyzeteket is érdemes kerülni, amelyek súlyosbítják a tüneteket: tartózkodjon a tartós hőhatástól (például szaunák vagy meleg fürdők), túl hosszú ideig ne álljon vagy üljön, és ha lehet, ne viseljen magas sarkú cipőt vagy túl szoros zoknit.

Amennyiben jelentős oldal különbség van két lába között, illetve reggelre sem szűnik a dagadás vagy fájdalommal is párosul, akkor felmerülhet vénás trombózis (elzáródás) lehetősége, mely a melegebb nyári napokon nagyobb valószínűséggel következik be.
Ez esetben sürgős ultrahangos keringésvizsgálatra van szükség, melyet szentendrei és budapesti rendelőnkben is igénybe vehet.

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Keringésvizsgálatok

A vizsgálat során látjuk az érfal eltéréseit, megvastagodását, meszesedését, véralvadékok felrakódását, az ér szűkületét vagy érelzáródást is. A Doppler effektus alkalmazásával értékelhető az áramló vér iránya, sebessége, egyenletessége („kavarodás-mentes” haladása). Ezt láthatjuk a gép által megmutatott áramlási görbén, vagy színekkel kódolva, emellett az áramlás hangját is halljuk. Kiegészítő Doppler vizsgálatot bármilyen vizsgálat során is végzünk, amennyiben valamilyen eltérést, elváltozást találunk, és annak erezettségét szeretnénk megítélni. Ez az elváltozás tipizálásában segít bennünket.

Részletek
A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.