Blog

Alakbarát strandolás

2022.07.15.

A vízparti büfékben, strandokon óriási kínálat van a zsíros, cukros ételekből. Nagy feliratok, színes táblák hirdetik mindenfelé a lángost, jégkrémet, hamburgert. Akár sikerült elérni a vágyott alakot, akár nem, érdemes a nyári hónapban is odafigyelni az étkezésre, nem teljesen elengedni magunkat, hogy megtarthassuk az elért eredményeket, vagy legalább ne terheljük a nagy melegben testünket a nehéz ételekkel.

Cikkünkkel szeretnénk egy kis segítséget nyújtani, milyen finomságokat érdemes választani a strandi büfékből, hogy ne plusz kilókkal érjünk haza a nyaralásból.

Hamburger menü

Talán az egyik legnépszerűbb büfékocsis étel, az utóbbi években kifejezetten nagy népszerűségnek örvend a streetfood mozgalmaknak köszönhetően. Egy magos zsemlébe pakolt nagy adag fűszeres hús sok sajttal, cukros-zsíros öntetekkel, kevés zöldséggel és nagy adag olajban sült burgonyával akár a napi energiaszükségletünk felét is jelentheti (egyes gyorséttermi hamburger menük pedig önmagukban 2000 kcal-t tartalmaznak). Energiatartalmuk mellett más szempontból sem a legideálisabbak. Rostban szegények, ugyanakkor egyszerű szénhidrátban, állati eredetű zsiradékban gazdagok, sósak és fűszeresek. Sem a beleinknek és emésztésünknek, sem a bőrünknek (egész konkrétan narancsbőrünknek) nem tesz jót.

Helyette inkább a grillezett dolgokat válasszuk. Grillezett, vagy vaslapon sült csirkemell/sertésszelet egy nagy adag grill zöldséggel, esetleg friss joghurtos salátával, görög salátával szintén biztosítja a finom falatokat, a jóllakottság érzését, miközben a szervezetünk számára hasznos tápanyagokat tartalmaznak. Az így összeválogatott ebéd nem puffaszt és nem nehezít el, így még inkább kiélvezhetjük a strandolás élményét.

Lángos

Igazi hazai retro finomság a vízpartoktól. Klasszikusan fokhagymás olajjal és jó sok zsíros tejföllel, sajttal megpakolva fogyasztjuk legtöbben. Talán már említenünk sem kell, hogy egyáltalán nem alakbarát, energiatartalma kiugróan magas. Igazán egészséges verziója nincs is, ezért helyette egy másik nagy kedvencet javaslunk, ami nem más, mint a gyros tál.

A sült hús mellé ebben az esetben egy nagy adag joghurtos öntettel ízesített friss zöldség is jár, és ha hasábburgonya helyett párolt rizs, vagy párolt bulgurt kérünk, a zsírbevitelt is jelentősen csökkenteni tudjuk. A tál a zöldségeknek köszönhetően rostokban gazdag, ugyanakkor megfelelő arányban tartalmaz fehérjét és szénhidrátot. Kiváló alternatívát jelent a zsíros strandételek helyett, és szinte mindenhol kapható.

Nutellás palacsinta

A desszertek közül az egyik legnagyobb kedvenc a nutellás palacsinta. A nutella szénhidrát és zsírtalma miatt azonban ez az édesség igencsak kalóriadús. Helyette kérjünk inkább túrós vagy gyümölcsös (pl.: fahéjas-almás, meggyes) töltelékkel feltekert palacsintát. Előbbi magasabb fehérje-, az utóbbi alacsonyabb szénhidrátbevitelt biztosít.

Ha tehetjük, kérjük porcukor szórat nélkül.

Cukros üdítő

A folyékony kalóriák bevitelét érdemes egész évben korlátozni, ugyanis egy nagy pohár cukros üdítőitallal akár egy kisétkezés energiatartalmát is pillanatok alatt megihatjuk. A nyári melegben gyakrabban vagyunk szomjasak, az elegendő folyadékbevitel ilyenkor kiemelten fontos. Ha tehetjük, legnagyobb mennyiségben szénsavmentes ásványvízzel, vagy csapvízzel csillapítsuk szomjunkat, ám néha-néha engedhetünk a csábításnak, ha valami ízesített folyadékot kívánunk. Cukrozott üdítők helyett válasszuk azonban az édesítőszerrel készült limonádékat, vagy cukormentes, hűtött teákat.

Jeges kávé

A jegeskávé a nyári melegben nagy népszerűségnek örvend, ám ezek a cukrozott, fagyival dúsított, tejszínhabos csodák egy desszert édességével is felérnek. Mivel ugyanúgy folyadék, mint az előbb említett üdítők, gyorsan legurítjuk a bennük lévő kalóriákat, miközben „csak egy kávét” ittunk. Akár egy több fogásos ebéd zárásaként, vagy csak úgy a nagy melegben délután is megkívánjuk.

Érdemes ezt a nagy mennyiségű felesleges cukrot egész egyszerűen elkerülni, hiszen kávézni a koffein tartalma miatt szoktunk, nem pedig mert édességre vágyunk. Édesítőszerrel készült, hideg tejjel felöntött, esetleg kevés cukormentes tejszínhabbal díszített verziója sokkal alakbarátabb megoldás, ha hideg, hűsítő kávét kívánunk.

Jégkrém

A nyár igazi hűsítő finomsága, lépten-nyomon szembejön velünk a strandokon, illetve a belvárosokban is. Gyerekek és felnőttek nagy kedvence. Választéka igen széles, akár a csokoládét, akár a vaníliát, akár a gyümölcsösebb ízeket kedveljük, találunk számunkra pont megfelelőt. A jégkrémek többségében tejes, tejszínes alapúak, tojássárgájával dúsítottak és nagyon édesek. Zsírtartalmuk akár 20%-os is lehet.

Ha egészségesebb, kalóriaszegényebb hűsítőre vágyunk, válasszunk inkább sorbetet. Ez nem tej, tejszín és tojás, hanem víz alapú, gyümölcsös fagyasztott édesség. Kalóriatartalma minimális, zsírtartalma nincsen. Gyümölcstartalma 25% körüli. Tojás és tejfehérje allergiások, laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Szinte minden gyümölcsből készítenek sorbetet, így édesebb (pl.: sárgadinnye), és savanykásabb (pl.: citrom, grapefruit) ízben is megtaláljuk.

Dietetikai tanácsadásunkon segítséget kaphat az egészségét támogató étrend önálló megvalósításában, az életviteléhez leginkább illeszkedő módon. Célunk a táplálkozással kapcsolatos információk átbeszélése, valamint az, hogy biztonságban elindítsuk Önt a megfelelő, jólétét támogató táplálkozás útján.

Várjuk szeretettel Szentendrén, dietetikai tanácsadásunkon!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Dietetika

A dietetika a táplálkozás, illetve az élelmezés tudománya.

A dietetikus olyan szakember, aki az egészséges és a beteg emberek számára nyújt segítséget a megfelelő táplálkozás kialakításában. Fontos feladata a tanácsadás és a prevenció, vagyis az egyénre szabott korszerű kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése.

Részletek
Ismerje meg legújabb szolgáltatásunkat, a Craniosacralis kezelést!

A teljes nevén Integrált craniosacralis biodinamika kezelés egy különleges és rendkívül hatékony terápia, melynek során elsősorban a páciens gyökérproblémája kerül felkutatásra és kezelésre annak érdekében, hogy a változás tartós és a mindennapokban is jól érzékelhető legyen.

Emésztőrendszeri problémái vannak? – Derítse ki tünetei okát ételintolerancia vizsgálattal!

Az utóbbi években egyre gyakoribbá váltak az emésztőrendszert érintő tünetek, amelyek hátterében többek között a stresszes, rohanó életmód, illetve a nem megfelelő minőségű és mennyiségű ételek elfogyasztása áll. A betegek jelentős részét az ételallergiával, ételintoleranciával vagy ételérzékenységgel élők teszik ki.