Blog

A nyár veszélyei - pollenek, napallergia, rovarcsípés

2020.07.23.

Nyáron a pollenek mellett a napfény és a rovarcsípések is allergiás panaszokat okozhatnak, ezért érdemes ezekre a tényezőkre is kellő figyelmet fordítani.

Az évszak elején általában a különböző fűfélék, augusztusban pedig a parlagfű és a feketeüröm válthatnak ki allergiás reakciót. A levegő tele van láthatatlan pollenekkel, amelyek megtapadnak nyálkahártyánkon, ezáltal beindítják szervezetünk védekező rendszerét. Ez egyeseknél elviselhetetlen panaszokat okoz, a tünetek pedig hetekig-hónapokig eltartanak.

Nappali órákban a legmagasabb a pollenkoncentráció, ezért érdemes hajnalban vagy késő este szellőztetni! Légkondicionált helyiségben enyhülhetnek az allergiás tünetek, a rendszeresen cserélt szűrő ugyanis meggátolja, hogy a virágpor a beltéri levegőbe jusson. Emellett ajánlott a gyakoribb hajmosás, mivel a pollenek a hajunkról a párnánkra tapadhatnak, éjjel pedig fokozhatják a tüneteket.

A napfénytől nemcsak az UV-sugárzás káros hatásai, hanem a napallergiás tünetek előfordulása miatt is érdemes óvni bőrünket. Az arra érzékenyeknél piros foltok, duzzanatok, csalánkiütés, illetve viszkető és fájó hólyagok jelenhetnek meg a nap által ért bőrfelületeken. Megfelelő óvintézkedésekkel – szellős, testet takaró ruházat és napszemüveg viselete, napfény kerülése – nem jelentkeznek a tünetek, a már meglévők pedig két-három nap elteltével megszűnnek.

A rovarcsípések is gyakoriak nyári időszakban, ám szerencsére ezeknek csak kis része jár allergiás reakcióval. A csípés helyén kipirosodik a bőr, és viszkető-fájó duzzanat keletkezik, azonban a nagy helyi reakció még nem jelent feltétlenül allergiát. Allergia esetén test szerte jelennek meg a tünetek, a csípéstől távol is csalánkiütés, duzzanat keletkezhet. Normál reakció esetén a csípéseket kezeljük bőrnyugtató krémekkel, ám ha a tüneteink nem enyhülnek, forduljunk orvoshoz.

Várjuk allergológia/immunológia szakrendelésünkön, ahol tünetei, panaszai hátterében lévő kiváltó okokra választ kaphat!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Belgyógyászat - allergológia, immunológia

Ezen szakrendelés keretén belül az általános belgyógyászati betegségek mellett kiemelt
hangsúlyt kapnak azok a kórképek, amelyek kialakulásában az immunrendszer valamely
kóros működése állhat. Ez a kóros működés megnyilvánulhat allergiában vagy autoimmun
betegségek képében.

Részletek
Fogyni szeretne? – Próbálja ki az akupunktúrát!

A fülben olyan akupunktúrás pontok találhatóak, melyek stimulációja képes hatékonyan támogatni a fogyókúrát. Az akupunktúra természetes módon segíti elő a fogyást gyógyszerek és mellékhatások nélkül.

Pajzsmirigy - az anyagcsere karmestere

A pajzsmirigy az az endokrin szervünk, amelynek megfelelő működése biztosítja, hogy minden egyéb szervünk működése is rendben legyen.

Pollennaptár, bőrteszt – segítség az allergia beazonosítására!

A szénanáthás tünet megjelenésének idejéből már következtetni lehet arra, melyik pollen okozhatja az allergiát. Ehhez nyújt segítséget a pollennaptár.