Blog

A helytelen ülés - civilizációs ártalom!

2020.08.31.

A mai korban az emberek szinte folyamatosan ülnek. Ez az iskolapadban kezdődik, majd később folytatódik a munkahelyen az íróasztal mögött, vagy utazás közben az autóban.

Hetente akár 56 órát is tölthetünk ülve, ami az évek múlásával biztosan káros hatással lesz a szervezetünkre. Mivel az ülés testünket behatárolja, egy idő után a helytelen testtartás által romlik a tüdőnk teljesítménye, lassul az anyagcsere, a keringés, nő az elhízás és a cukorbetegség rizikója. A leggyakoribb panasz a derék- és a nyak fájdalma és ezeket a fájdalmakat gyakran kíséri kisugárzó tünet. A gerinc egyoldalú terhelésének következményeképp bizonyos izmok elgyengülnek, túlnyúlnak, mások rövidülnek, kialakítva egy rossz testhelyzetet, amit a székből felállva sem leszünk képesek megszüntetni.

Szervezetünk egy bizonyos ideig képes kompenzálni a terhelést, de idővel ezek a tartalékok elfogynak, a kompenzáló izmaink elfáradnak és kialakul a fájdalom érzete. Sajnos igen gyakori, hogy a probléma kezdete nem egyenlő a fájdalom kezdetével, akár évekig is élhetünk rossz tartással tünetmentesen vagy minimális, kisebb tünetekkel: az ülésből nehezebben tudunk felállni, gyakran izmaink feszesek, sehogy se találjuk a kényelmes pozíciót.

Egy terápiás kezelés során amellett, hogy megoldást kell találni a kialakult fájdalomra, a kiváltó kóros tartásokat is meg kell szüntetni. Ennek sikerességét nagyban befolyásolja, hogy milyen hamar fordulunk szakemberhez a problémával.

Jelentkezzen szentendrei vagy budapesti rendelőnkbe, ahol problémáját képzett gyógytornászaink komplexen, egyénre szabottan kezelik!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Gyógytorna

Sokan úgy gondolják, hogy a gyógytorna csak a sérülések utáni időszakban fontos és szükséges, pedig a gyógytornának nagy szerepe van a sérülések elkerülésében. A tervezett műtétek előtti időszakban is központi szerepet játszik a prekondícionáló gyógytorna, csakúgy, mint a műtét utáni rehabilitáció tekintetében. A terápiák segítségével a rehabilitáció hatékonyabbá és gyorsabbá tehető. Gyógytornászaink segítenek megtanítani pácienseinknek, hogyan legyenek aktív részei a fejlődésnek, hiszen a rehabilitáció team munka.

Részletek
Zavarja Önt a pára szemüveg- és maszkviselés közben? –válasszon páramentes szemüveglencsét!

Mindennapjainkban a koronavírus elleni védekezéshez nélkülözhetetlen az arcmaszk, hiszen viselése alapvető fontosságú a járvány terjedésének visszaszorításában. A szemüveget viselők helyzetét viszont nagyban megnehezíti az a kellemetlenség, hogy lencséjük folyamatosan bepárásodik.

Tudatos futás – mit jelent és hogyan alkalmazhatjuk előnyeit?

Amikor tudatos futásról beszélünk, lelkileg kapcsolódunk a pillanathoz, és eltávolítjuk azokat a zavaró tényezőket, amelyek a múlt vagy a jövő kapcsán juthatnak eszünkbe.

Én-hatékonyság – működő megküzdési stratégia testi fájdalomra!

Fájdalmaink megélésében a lelki tényezők meghatározó szerepet játszanak: gondolkodásunk, múltbeli tapasztalataink képesek erőteljes hatást gyakorolni közérzetünkre.