Blog

Lassítható a szem természetes öregedése?

2021.05.24.

Viccesen azt szoktuk mondani, hogy a nagybetűs élet 40 felett kezdődik… és tényleg! Hiszen 40 év felett mindannyiunk esetében jelentkezik az úgynevezett közeli olvasási probléma.

Ennek jele, hogy észrevesszük, az addigi kényelmes olvasási távolságunkból már csak a nagyobb betűméretű szövegeket tudjuk könnyen elolvasni, a kisebb betűmérettel írt szövegek már homályosak. Az apró betűs írásokat már csak akkor látjuk élesebben, ha távolítjuk magunktól az olvasnivalót, tehát megnöveljük az olvasási távolságot. Bár sok bosszúságot okozhat az életünkben, ez mégis egy egészséges, élettani folyamat eredménye.

A szemlencse belsejét kollagén rostok alkotják. Amikor távolba nézünk, a szemlencsét feszítő izmok nyugalomban vannak, a szemlencse pedig lapos. Közelre való fókuszálás, olvasás közben azonban a szemlencsét mozgató izmok megfeszülnek, a szemlencse „duzzadtabbá” válik, törőereje megnő, így alkalmazkodva az olvasási feladathoz.

40 év felett a szemlencsét alkotó kollagén rostok elkezdenek tömörülni, veszítenek rugalmasságukból, így a szemlencse rugalmatlanabbá válik. Emiatt már csak kisebb mértékben engedelmeskedik az őt feszítő izomhatásoknak, ezáltal kevésbé képes változtatni a törőerejét. Tehát romlik szemünk alkalmazkodási képessége, vagyis romlik a közeli olvasási képességünk, majd idővel már távolra is jelentkezik látáspanasz (tévénézésnél, vezetésnél).

Ha természetes öregedéssel állunk szemben és megelőzni nem lehet, vajon tehetünk azért, hogy a folyamatot lassítsuk? Íme néhány jótanács:

Változtasson káros szokásain!

A számítógép, az okos eszközök képernyője előtt eltöltött túl sok idő, az ágyból TV nézés, vagy a nem megfelelő fényben történő olvasás olyan szokások, amelyek hozzájárulhatnak a szem fokozottabb ütemű romlásához, ezért érdemes ezeknek a tevékenységeknek kereteket szabni, tudatosan kezelni, illetve körültekintően eljárni.

Fogyassza a szivárvány minden színét!

Egészségünk fenntartásához szervezetünknek kellő mennyiségű tápanyagra, zsírsavakra és antioxidánsokra van szüksége. Annak érdekében, hogy szemünk öregedését lassítsuk együnk minél többféle színű gyümölcsöt és zöldséget! Ezen kívül étrendünk tartalmazzon A-, C-, E-vitaminban gazdag ételeket: a tojássárgában, a májban, tengeri halakban A-vitamin, a citrusfélékben C-vitamin, a növényi olajokban pedig E-vitamin található nagy mennyiségben. Ugyancsak fontos a szelénben, béta-karotinban, cinkben gazdag élelmiszerek fogyasztása. A szelén főleg húsokban található meg, illetve a tenger gyümölcseiben, magvakban és diófélékben, teljes kiőrlésű gabonákban. A karotinok a narancs, sárga vagy vörös színű zöldség- és gyümölcsfajtákban vannak, és érdekes módon a főtt ételekből könnyebben hasznosíthatók az emberi szervezet számára, mint nyersen. A tökmagban, a szezámmagban és a lenmagban található a legtöbb cink, de a babfélék, a csicseriborsó és különféle diófélék, mint a kesudió, a földimogyoró és a mandula is jótékonyan hat szemünk állapotára.

Viseljen napszemüveget!

A jó minőségű napszemüveg viselése is fontos a szem egészségének megóvása szempontjából: érdemes drágább szemüveget vásárolni, ami biztosítja a 100% -os UV-védelmet. Sok, forgalomban lévő olcsó napszemüveg is kapható, ami nem nyeli el az összes UVA és UVB sugárzást, ezáltal rosszabb lehet szeme számára, mint ha nem viselné, mert a pupillák kitágulnak a sötétben, és több UV-sugarat engednek be.

Támogassa szívét, ami jót tesz a szemének is!

A rendszeresen testmozgás a megfelelő keringés szempontjából és az egészséges testsúly fenntartása érdekében is fontos, ami szemére is jó hatással van!

Mellőzze a dohányzást!

A dohányzás kapcsolatban áll a szemnyomás megnövekedésével és a glaukóma kialakulásával. További negatív hatása, hogy érkárosító hatása következtében csökkenti a vér áramlását a szervezetben, ami szintén károsíthatja a látóideget.

Rendszeresen vegyen részt szűrővizsgálatokon!

Legalább évente egyszer érdemes megvizsgáltatni szemeit. Optikánkban nyújtott teljes körű látásvizsgálaton minden esetben végzünk egy úgynevezett számítógépes, tehát objektív dioptria meghatározást, ezt követően pedig egy lencsesorral végzett, szubjektív látásvizsgálatot. Ennek során először a szükséges távoli (állandó) dioptriát határozzuk meg, majd azt követően kiszámítjuk az olvasódioptriát, és ha szükséges, akkor a munkatávolságra (monitor távolságra) vonatkozó dioptriát is.

Amennyiben már vannak problémái, várjuk szeretettel látásvizsgálatra szentendrei rendelőnkben, ahol előjegyzés nélkül is fogadjuk az érdeklődőket!

Vissza a bloghoz

A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.