Blog

Lassítható a szem természetes öregedése?

2021.05.24.

Viccesen azt szoktuk mondani, hogy a nagybetűs élet 40 felett kezdődik… és tényleg! Hiszen 40 év felett mindannyiunk esetében jelentkezik az úgynevezett közeli olvasási probléma.

Ennek jele, hogy észrevesszük, az addigi kényelmes olvasási távolságunkból már csak a nagyobb betűméretű szövegeket tudjuk könnyen elolvasni, a kisebb betűmérettel írt szövegek már homályosak. Az apró betűs írásokat már csak akkor látjuk élesebben, ha távolítjuk magunktól az olvasnivalót, tehát megnöveljük az olvasási távolságot. Bár sok bosszúságot okozhat az életünkben, ez mégis egy egészséges, élettani folyamat eredménye.

A szemlencse belsejét kollagén rostok alkotják. Amikor távolba nézünk, a szemlencsét feszítő izmok nyugalomban vannak, a szemlencse pedig lapos. Közelre való fókuszálás, olvasás közben azonban a szemlencsét mozgató izmok megfeszülnek, a szemlencse „duzzadtabbá” válik, törőereje megnő, így alkalmazkodva az olvasási feladathoz.

40 év felett a szemlencsét alkotó kollagén rostok elkezdenek tömörülni, veszítenek rugalmasságukból, így a szemlencse rugalmatlanabbá válik. Emiatt már csak kisebb mértékben engedelmeskedik az őt feszítő izomhatásoknak, ezáltal kevésbé képes változtatni a törőerejét. Tehát romlik szemünk alkalmazkodási képessége, vagyis romlik a közeli olvasási képességünk, majd idővel már távolra is jelentkezik látáspanasz (tévénézésnél, vezetésnél).

Ha természetes öregedéssel állunk szemben és megelőzni nem lehet, vajon tehetünk azért, hogy a folyamatot lassítsuk? Íme néhány jótanács:

Változtasson káros szokásain!

A számítógép, az okos eszközök képernyője előtt eltöltött túl sok idő, az ágyból TV nézés, vagy a nem megfelelő fényben történő olvasás olyan szokások, amelyek hozzájárulhatnak a szem fokozottabb ütemű romlásához, ezért érdemes ezeknek a tevékenységeknek kereteket szabni, tudatosan kezelni, illetve körültekintően eljárni.

Fogyassza a szivárvány minden színét!

Egészségünk fenntartásához szervezetünknek kellő mennyiségű tápanyagra, zsírsavakra és antioxidánsokra van szüksége. Annak érdekében, hogy szemünk öregedését lassítsuk együnk minél többféle színű gyümölcsöt és zöldséget! Ezen kívül étrendünk tartalmazzon A-, C-, E-vitaminban gazdag ételeket: a tojássárgában, a májban, tengeri halakban A-vitamin, a citrusfélékben C-vitamin, a növényi olajokban pedig E-vitamin található nagy mennyiségben. Ugyancsak fontos a szelénben, béta-karotinban, cinkben gazdag élelmiszerek fogyasztása. A szelén főleg húsokban található meg, illetve a tenger gyümölcseiben, magvakban és diófélékben, teljes kiőrlésű gabonákban. A karotinok a narancs, sárga vagy vörös színű zöldség- és gyümölcsfajtákban vannak, és érdekes módon a főtt ételekből könnyebben hasznosíthatók az emberi szervezet számára, mint nyersen. A tökmagban, a szezámmagban és a lenmagban található a legtöbb cink, de a babfélék, a csicseriborsó és különféle diófélék, mint a kesudió, a földimogyoró és a mandula is jótékonyan hat szemünk állapotára.

Viseljen napszemüveget!

A jó minőségű napszemüveg viselése is fontos a szem egészségének megóvása szempontjából: érdemes drágább szemüveget vásárolni, ami biztosítja a 100% -os UV-védelmet. Sok, forgalomban lévő olcsó napszemüveg is kapható, ami nem nyeli el az összes UVA és UVB sugárzást, ezáltal rosszabb lehet szeme számára, mint ha nem viselné, mert a pupillák kitágulnak a sötétben, és több UV-sugarat engednek be.

Támogassa szívét, ami jót tesz a szemének is!

A rendszeresen testmozgás a megfelelő keringés szempontjából és az egészséges testsúly fenntartása érdekében is fontos, ami szemére is jó hatással van!

Mellőzze a dohányzást!

A dohányzás kapcsolatban áll a szemnyomás megnövekedésével és a glaukóma kialakulásával. További negatív hatása, hogy érkárosító hatása következtében csökkenti a vér áramlását a szervezetben, ami szintén károsíthatja a látóideget.

Rendszeresen vegyen részt szűrővizsgálatokon!

Legalább évente egyszer érdemes megvizsgáltatni szemeit. Optikánkban nyújtott teljes körű látásvizsgálaton minden esetben végzünk egy úgynevezett számítógépes, tehát objektív dioptria meghatározást, ezt követően pedig egy lencsesorral végzett, szubjektív látásvizsgálatot. Ennek során először a szükséges távoli (állandó) dioptriát határozzuk meg, majd azt követően kiszámítjuk az olvasódioptriát, és ha szükséges, akkor a munkatávolságra (monitor távolságra) vonatkozó dioptriát is.

Amennyiben már vannak problémái, várjuk szeretettel látásvizsgálatra szentendrei rendelőnkben, ahol előjegyzés nélkül is fogadjuk az érdeklődőket!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Optika - látásvizsgálat

Az emberek nagyrésze csak akkor megy el látásvizsgálatra, amikor már számottevően romlott a látása, pedig a vizsgálattal nem csak életminőségünkön javíthatunk, hanem számos szemészeti betegséget kiszűrhetünk, megelőzhetünk, ami később akár súlyos látásromlást is okozhat, sőt egyéb betegségek (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, szürke- és zöldhályog) korai felismerésében is segíthet. A teljeskörű látásvizsgálatot diplomás optometrista szakember végzi, mely kb 15-20 percet vesz igénybe. Ezután az látszerész (optikus) szakember szemüveg készítési lehetőséget is kínál pácienseinknek.

Részletek
Ájurvédikus gyógyítás egyéni alkatunk szerint

Az ájurvédában a betegeket alkatuknak megfelelően kezelik, amely nem csak tüneti kezelés, hanem az egyén fiziológiai és pszichológiai lényének gyökeréig hatoló módszer.

Achilles-ín gyulladás – mi állhat a probléma hátterében?

A túl merev talpú cipőkben folyamatosan megfeszül az ín, ami a sarok hátsó részén fel szokta törni a lábunkat. Ezt általában könnyen orvosolhatjuk cipőnk váltogatásával és ragtapasszal. Az íngyulladás kialakulása mögött azonban több dolog is állhat, mint a bemelegítés hiánya, a merev izmok, vagy akár mozgásszervi megbetegedés.