Blog

Éjszakai izzadás – mire utalhat a kellemetlen tünet?

2020.10.05.

Az éjszakai izzadást nagyrészt valami teljesen ártalmatlan dolog okozhatja - például a hálószoba hőmérséklete vagy hálóruhánk nem megfelelően szellőző anyaga. De lehet a jele annak is, hogy hiperhidrózisban szenved, amely túlzott izzadászavart jelent.

Hiperhidrózis esetében megkülönböztetünk elsődleges (primer) és másodlagos (általános) hiperhidrózist.

Az elsődleges hiperhidrózis általában meghatározott testrészeket érint, mint például a tenyér, a láb, a hónalj és a fej. Olyan túlzott izzadásról van szó, amely zavarja a napi tevékenységeket azoknál, akiknél előfordul. Leginkább a láb izzadása okoz fokozott diszkomfort érzetet, mivel gombás fertőzések kialakulására is lehet számítani. A testrészen a szemölcsképződés is megnövekedhet. Az elsődleges hiperhidrózis egészséges embereknél is előfordulhat és általában nem valamely betegség okozza, hanem az idegrendszer kisfokú működési zavara.

A másodlagos és általános hiperhidrózis kevésbé gyakori, ilyenkor az izzadás az egész testre kiterjedhet. Azért nevezzük másodlagosnak, mert más betegségek talaján alakul ki. Az egyik árulkodó jel lehet az éjszakai izzadás. Kiváltó okai: pajzsmirigy-rendellenességek, diabétesz, alkoholizmus, tuberkulózis, Parkinson-betegség, ízületi gyulladás, menopauza.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

  • általános verejtékezéskor
  • aszimmetrikus izzadáskor
  • éjszakai izzadás esetén
  • gyógyszerváltáskor jelentkező tüneteknél
  • más tünetekkel kísért izzadás esetén.

Ha úgy tapasztalja, hogy tünetei hátterében hiperhidrózis állhat, jelentkezzen allergológia, immunológia szakrendelésünkre tanácsadásra, ahol tünetei hátterében húzódó problémájára belgyógyász szakorvosunk készséggel áll rendelkezésére.

Vissza a bloghoz

Kinesio tape – kismamáknak!

Várandósság idején a medencecsont állása, billenése megváltozik, ezáltal komoly fájdalmak jelentkezhetnek a deréktáji, lumbális szakaszon, a nagy teher viselésétől megváltozott statika miatt pedig az izmok feszessé válnak. Amikor már a kismamának az alvás, a fekvő pozíció megváltoztatása is nehezen megy, a has alátámasztó, tehermentesítő ragasztása sokat segíthet.

Cukorfogyasztás – hogyan találhatjuk meg az egészséges egyensúlyt?

Amikor a szénhidrátokról beszélünk, meg kell különböztetni összetett szénhidrátokat (ilyen például a keményítő, vagy a rost), és egyszerű szénhidrátokat (például a fruktóz-gyümölcscukor, vagy a laktóz-tejcukor). Ha a cukorfogyasztásról van szó, általában az egyszerű szénhidrátokra gondolunk, amelyek nagyon gyorsan képesek felszívódni a tápcsatornából, így gyors energiaforrást jelentenek a szervezet számára.

Gyászfolyamat - Hogyan kezeljük veszteségeinket?

Mindannyiunkat érint és mindent megváltoztat, mégis ritkán beszélünk róla: a halálról és az elengedés folyamatáról. Gyászfolyamaton nem csak haláleset kapcsán mehetünk keresztül, hanem életkörülményeink tartós vagy végleges megváltozásakor is. Ilyen események lehetnek a válás, gyerekünk elköltözése, vagy testünk visszafordíthatatlan megváltozása (amputáció, vakság, hallásvesztés), amely által hosszú időre krízisbe kerülhetünk.