Blog

Éjszakai izzadás – mire utalhat a kellemetlen tünet?

2020.10.05.

Az éjszakai izzadást nagyrészt valami teljesen ártalmatlan dolog okozhatja - például a hálószoba hőmérséklete vagy hálóruhánk nem megfelelően szellőző anyaga. De lehet a jele annak is, hogy hiperhidrózisban szenved, amely túlzott izzadászavart jelent.

Hiperhidrózis esetében megkülönböztetünk elsődleges (primer) és másodlagos (általános) hiperhidrózist.

Az elsődleges hiperhidrózis általában meghatározott testrészeket érint, mint például a tenyér, a láb, a hónalj és a fej. Olyan túlzott izzadásról van szó, amely zavarja a napi tevékenységeket azoknál, akiknél előfordul. Leginkább a láb izzadása okoz fokozott diszkomfort érzetet, mivel gombás fertőzések kialakulására is lehet számítani. A testrészen a szemölcsképződés is megnövekedhet. Az elsődleges hiperhidrózis egészséges embereknél is előfordulhat és általában nem valamely betegség okozza, hanem az idegrendszer kisfokú működési zavara.

A másodlagos és általános hiperhidrózis kevésbé gyakori, ilyenkor az izzadás az egész testre kiterjedhet. Azért nevezzük másodlagosnak, mert más betegségek talaján alakul ki. Az egyik árulkodó jel lehet az éjszakai izzadás. Kiváltó okai: pajzsmirigy-rendellenességek, diabétesz, alkoholizmus, tuberkulózis, Parkinson-betegség, ízületi gyulladás, menopauza.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

  • általános verejtékezéskor
  • aszimmetrikus izzadáskor
  • éjszakai izzadás esetén
  • gyógyszerváltáskor jelentkező tüneteknél
  • más tünetekkel kísért izzadás esetén.

Ha úgy tapasztalja, hogy tünetei hátterében hiperhidrózis állhat, jelentkezzen allergológia, immunológia szakrendelésünkre tanácsadásra, ahol tünetei hátterében húzódó problémájára belgyógyász szakorvosunk készséggel áll rendelkezésére.

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Belgyógyászat - allergológia, immunológia

Ezen szakrendelés keretén belül az általános belgyógyászati betegségek mellett kiemelt
hangsúlyt kapnak azok a kórképek, amelyek kialakulásában az immunrendszer valamely
kóros működése állhat. Ez a kóros működés megnyilvánulhat allergiában vagy autoimmun
betegségek képében.

Részletek
Mozgásszervi problémák - minden korosztályban előfordulhatnak!

Vajon melyek ezek a gyakori problémák gyermekek, illetve felnőttek esetében? Sorra vettük:

Safe Laser – hatékony eszköz a gyógyításban!

A Safe Laser infravörös fénye kiválóan alkalmazható terápiás célokra, elsősorban fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatása miatt.

Gyógytornával a csontritkulás ellen!

Csontozatunk tömege körülbelül 35 éves kortól kezdve folyamatosan csökken. Az évi 0,5-1 százalékos átlagos veszteség 70 éves korra már a teljes csontállományunk harmadát jelentheti. A csökkenés akkor válik veszélyessé, ha ezt a mértéket meghaladja, vagyis 1-2,5 % fölé emelkedik évente.