Blog

Éjszakai izzadás – mire utalhat a kellemetlen tünet?

2020.10.05.

Az éjszakai izzadást nagyrészt valami teljesen ártalmatlan dolog okozhatja - például a hálószoba hőmérséklete vagy hálóruhánk nem megfelelően szellőző anyaga. De lehet a jele annak is, hogy hiperhidrózisban szenved, amely túlzott izzadászavart jelent.

Hiperhidrózis esetében megkülönböztetünk elsődleges (primer) és másodlagos (általános) hiperhidrózist.

Az elsődleges hiperhidrózis általában meghatározott testrészeket érint, mint például a tenyér, a láb, a hónalj és a fej. Olyan túlzott izzadásról van szó, amely zavarja a napi tevékenységeket azoknál, akiknél előfordul. Leginkább a láb izzadása okoz fokozott diszkomfort érzetet, mivel gombás fertőzések kialakulására is lehet számítani. A testrészen a szemölcsképződés is megnövekedhet. Az elsődleges hiperhidrózis egészséges embereknél is előfordulhat és általában nem valamely betegség okozza, hanem az idegrendszer kisfokú működési zavara.

A másodlagos és általános hiperhidrózis kevésbé gyakori, ilyenkor az izzadás az egész testre kiterjedhet. Azért nevezzük másodlagosnak, mert más betegségek talaján alakul ki. Az egyik árulkodó jel lehet az éjszakai izzadás. Kiváltó okai: pajzsmirigy-rendellenességek, diabétesz, alkoholizmus, tuberkulózis, Parkinson-betegség, ízületi gyulladás, menopauza.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

  • általános verejtékezéskor
  • aszimmetrikus izzadáskor
  • éjszakai izzadás esetén
  • gyógyszerváltáskor jelentkező tüneteknél
  • más tünetekkel kísért izzadás esetén.

Ha úgy tapasztalja, hogy tünetei hátterében hiperhidrózis állhat, jelentkezzen allergológia, immunológia szakrendelésünkre tanácsadásra, ahol tünetei hátterében húzódó problémájára belgyógyász szakorvosunk készséggel áll rendelkezésére.

Vissza a bloghoz

A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.