Blog

Csak akkor jó, ha roppan?! - A manuálterápia előnyei

2020.05.26.

A Manuális medicina vagyis a manuálterápia olyan speciális, kézzel végzett diagnosztikai és terápiás fogások együttese, amely a támasztó-mozgató rendszerünk visszafordítható működési zavarainak, sérüléseinek és elváltozásainak a komplex vizsgálatával és kezelésével foglalkozik.

A problémák leginkább a mozgásszegény életmód, a folyamatos egyoldalú terhelés, tartós ülés vagy állás miatt alakulnak ki, de okozhatja panaszainkat a szervezetet érő hirtelen nagy erőbehatás, trauma. Gerincünkben létrejöhetnek úgynevezett ízületi blokkok, mikor a csigolyák közti mozgások egy vagy több irányban korlátozottá válnak. Ilyenkor nem csak a blokkolt rész, de a szomszédos ízületek is érintettek lesznek, kialakulhatnak hypermobil (a normál mozgástartománytól eltérő, kórosan laza) részek, degeneratív elváltozások, fájdalom, a lágy részekben feszülés vagy éppen gyengülés, túlnyúlás. Mindezek a panaszok az ízületben létrejött blokk oldásával és az érintett lágy részek megfelelő kezelésével orvosolhatók!

Fontos megemlíteni, hogy a manuálterapeuta nem egyenlő a csontkováccsal! A manuális medicina hazánkban a Magyar Tudományos Akadémia orvos bizottsága által elfogadott tevékenység, amelynek a művelését a 11/1997 NM rendelet szabályozza. Magyarországon manuálterapeutaként csak gyógytornász illetve orvos végzettségű szakember dolgozhat! A kezelést mindig egy alapos állapot felmérés kell, hogy megelőzze, ennek része a beteg kikérdezése, majd aktív és passzív mozgás vizsgálatok, hiszen a terapeuta ez alapján értékeli a tartó-mozgató szervrendszer állapotát (csontok helyzetét, ízületek mozgásait, izmok tónusát) és kezdi meg a terápiát a szükséges műfogásokkal*. A manuálterápiában mind a vizsgálat mind a kezelés terapeuta keze által történik mechanikus energiát alkalmazva. A kezelés során a terapeuta oldja a kialakult blokkokat, lazítja a feszes szöveteket, majd megfelelő gyakorlatokkal erősíti a gyengülő izmokat. A komplex kezelések következtében javulnak a mozgások, megszűnik a fájdalom. A kezelések megkezdése előtt minden esetben tisztázni kell, hogy az adott elváltozás struktúrális vagy pedig reverzibilis azaz visszafordítható. Például egy struktúrális scoliosist (gerincferdülést), ahol a csigolya teste és a bordák deformáltak ott nem lehet manuálterápiával kiegyenesíteni. Viszont a csigolyák mozgását egymáshoz képest nagy mértékben lehet javítani és ezzel segíteni az egyéb kezeléseket!

Mikor segít a manuálterápia?
  • Gerinc eredetű nyakfájás, hátfájás, derékfájás esetén,
  • A gerinc elváltozásaiból eredeztethető, végtagokba sugárzó fájdalom, végtagzsibbadás, érzéskiesés esetén,
  • Nyakhoz köthető szédülés, fejfájás, fülzúgás, hányinger esetén, **
  • Légzési nehézség (borda blokk) esetén,
  • Discus Hernia (gerincsérv), Protrusio (a porckorong kitüremkedése) esetén, Mckenzie terápiával kiegészítve,
  • Izom egyensúly felboruláskor.

*Amennyiben a beteg rendelkezik képalkotó vizsgálati lelettel (RTG, CT, UH, MRI), azt érdemes első alkalommal magával hozni, hiszen ezek eredményét összevetjük a manuális vizsgálat eredményeivel és ha szükséges, további vizsgálatokat javasolunk.

**Kezelés előtt minden esetben nélkülözhetetlen szakorvosi vizsgálatokkal kizárni a nem mozgásszervi eredetű betegségeket, amelyek hasonló tüneteket okoznak!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Gyógytorna

Sokan úgy gondolják, hogy a gyógytorna csak a sérülések utáni időszakban fontos és szükséges, pedig a gyógytornának nagy szerepe van a sérülések elkerülésében. A tervezett műtétek előtti időszakban is központi szerepet játszik a prekondícionáló gyógytorna, csakúgy, mint a műtét utáni rehabilitáció tekintetében. A terápiák segítségével a rehabilitáció hatékonyabbá és gyorsabbá tehető. Gyógytornászaink segítenek megtanítani pácienseinknek, hogyan legyenek aktív részei a fejlődésnek, hiszen a rehabilitáció team munka.

Részletek
Zavarja Önt a pára szemüveg- és maszkviselés közben? –válasszon páramentes szemüveglencsét!

Mindennapjainkban a koronavírus elleni védekezéshez nélkülözhetetlen az arcmaszk, hiszen viselése alapvető fontosságú a járvány terjedésének visszaszorításában. A szemüveget viselők helyzetét viszont nagyban megnehezíti az a kellemetlenség, hogy lencséjük folyamatosan bepárásodik.

Tudatos futás – mit jelent és hogyan alkalmazhatjuk előnyeit?

Amikor tudatos futásról beszélünk, lelkileg kapcsolódunk a pillanathoz, és eltávolítjuk azokat a zavaró tényezőket, amelyek a múlt vagy a jövő kapcsán juthatnak eszünkbe.

Én-hatékonyság – működő megküzdési stratégia testi fájdalomra!

Fájdalmaink megélésében a lelki tényezők meghatározó szerepet játszanak: gondolkodásunk, múltbeli tapasztalataink képesek erőteljes hatást gyakorolni közérzetünkre.