Blog

Hasfájás, puffadás? - a hasi ultrahang vizsgálat választ adhat panaszaira!

2021.04.16.

Az ultrahang vizsgálat egy olyan képalkotó diagnosztikai módszer, amely bizonyos korlátok mellett széles körű információt ad a páciens állapotáról. A hasi ultrahang különösen javasolt különböző hasi panaszok, étvágytalanság, hasi fájdalmak, diszkomfort, nyomásérzés, teltségérzés, gyulladásra vagy egyéb problémára utaló laboratóriumi eltérések, nőgyógyászati-, vizelési panaszok, máj-, epe-, hasnyálmirigy betegségek gyanúja esetén, emellett panaszmentes betegek szűrővizsgálatára is ajánlható.

A vizsgálat által átfogó kép kapható a máj, epehólyag, epeutak, hasnyálmirigy, lép, vesék, húgyhólyag, férfi és női nemi szervek alakjáról, szerkezetéről. Vizsgálhatók a hasi nagyerek fala, tágassága, lefutása, a bennük keringő vér áramlása. A gyomor, belekről részleges információk nyerhetők a bennük lévő béltartalom és levegő miatt, de ezzel együtt is sok esetben fontos információt kaphatunk. Megítélhetők a hasi szervek különböző elváltozásai, betegségei (fejlődési rendellenességek, variációk, gyulladások, tályogok, folyadékgyülemek, epe- vagy vesekövesség, cysták, jó- és rosszindulatú daganatok stb), melyek az esetleges tünetekkel együtt tovább pontosíthatók. Ezen kívül vizsgálhatók a hasi nyirokcsomók, esetleges folyadékgyülemek is. Általánosságban elmondható, hogy hasi panaszok vagy felmerülő hasi betegségek gyanúja esetén az elsődlegesen választandó módszer, mely fájdalommentes, gyors eredményt ad. Egészségtudatosak szűrővizsgálatára és különböző eltérések, betegségek rendszeres kontrolljára is alkalmas.

Hogyan érdemes felkészülni a hasi vizsgálatra?

  • 5 órával a vizsgálat előtt már ne egyen
  • csak szénsavmentes vizet fogyasszon a vizsgálat napján
  • a vizsgálathoz telt hólyag szükséges, ezért a folyadékfogyasztás kötelező
  • a vizsgálatot megelőző napon kerülje a puffasztó ételeket, mint a hüvelyesek, káposztafélék, szója, tejtermékek, és bizonyos gyümölcsök (alma, körte).
  • A vizsgálat napján ugyancsak fontos, hogy kerülje a rágógumizást, a kávéfogyasztást, és a dohányzást is, mert elősegíti a belek gázosságát, illetve az epehólyag kiürülését okozza!

Várjuk szeretettel ultrahangos vizsgálatra szentendrei rendelőnkbe!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálatok

Az ultrahang leggyakrabb, legáltalánosabb használata a has és kismedence területén van, ami manapság már szűrővizsgálatként is szerepel, de bármely hasi szerv problémájának felmerülése esetén elsődlegesen választandó eljárás, így a máj, epeutak, epehólyag, hasnyálmirigy, lép, vesék, húgyhólyag, méh, petefészkek vagy prosztata, ondóhólyag esetén.

Részletek
A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.