Blog

Hasfájás, puffadás? - a hasi ultrahang vizsgálat választ adhat panaszaira!

2021.04.16.

Az ultrahang vizsgálat egy olyan képalkotó diagnosztikai módszer, amely bizonyos korlátok mellett széles körű információt ad a páciens állapotáról. A hasi ultrahang különösen javasolt különböző hasi panaszok, étvágytalanság, hasi fájdalmak, diszkomfort, nyomásérzés, teltségérzés, gyulladásra vagy egyéb problémára utaló laboratóriumi eltérések, nőgyógyászati-, vizelési panaszok, máj-, epe-, hasnyálmirigy betegségek gyanúja esetén, emellett panaszmentes betegek szűrővizsgálatára is ajánlható.

A vizsgálat által átfogó kép kapható a máj, epehólyag, epeutak, hasnyálmirigy, lép, vesék, húgyhólyag, férfi és női nemi szervek alakjáról, szerkezetéről. Vizsgálhatók a hasi nagyerek fala, tágassága, lefutása, a bennük keringő vér áramlása. A gyomor, belekről részleges információk nyerhetők a bennük lévő béltartalom és levegő miatt, de ezzel együtt is sok esetben fontos információt kaphatunk. Megítélhetők a hasi szervek különböző elváltozásai, betegségei (fejlődési rendellenességek, variációk, gyulladások, tályogok, folyadékgyülemek, epe- vagy vesekövesség, cysták, jó- és rosszindulatú daganatok stb), melyek az esetleges tünetekkel együtt tovább pontosíthatók. Ezen kívül vizsgálhatók a hasi nyirokcsomók, esetleges folyadékgyülemek is. Általánosságban elmondható, hogy hasi panaszok vagy felmerülő hasi betegségek gyanúja esetén az elsődlegesen választandó módszer, mely fájdalommentes, gyors eredményt ad. Egészségtudatosak szűrővizsgálatára és különböző eltérések, betegségek rendszeres kontrolljára is alkalmas.

Hogyan érdemes felkészülni a hasi vizsgálatra?

  • 5 órával a vizsgálat előtt már ne egyen
  • csak szénsavmentes vizet fogyasszon a vizsgálat napján
  • a vizsgálathoz telt hólyag szükséges, ezért a folyadékfogyasztás kötelező
  • a vizsgálatot megelőző napon kerülje a puffasztó ételeket, mint a hüvelyesek, káposztafélék, szója, tejtermékek, és bizonyos gyümölcsök (alma, körte).
  • A vizsgálat napján ugyancsak fontos, hogy kerülje a rágógumizást, a kávéfogyasztást, és a dohányzást is, mert elősegíti a belek gázosságát, illetve az epehólyag kiürülését okozza!

Várjuk szeretettel ultrahangos vizsgálatra szentendrei rendelőnkbe!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálatok

Az ultrahang leggyakrabb, legáltalánosabb használata a has és kismedence területén van, ami manapság már szűrővizsgálatként is szerepel, de bármely hasi szerv problémájának felmerülése esetén elsődlegesen választandó eljárás, így a máj, epeutak, epehólyag, hasnyálmirigy, lép, vesék, húgyhólyag, méh, petefészkek vagy prosztata, ondóhólyag esetén.

Részletek
Ősi étrend, ami harmonizálja testét, lelkét és elméjét!

Az ájurvéda holisztikus szemléletű gyógyításon alapuló, 5000 éves indiai filozófia. A szemlélet egyik alappillére a testtípusunknak megfelelő étkezés, ami útmutatóként szolgál egészségünk megőrzésének minden aspektusához.

Kimondott szavaink - mentális állapotunkról is árulkodnak!

Ha viselkedésünk és kommunikációnk nagy különbséget mutat belső élményvilágunkkal, ez akár depresszív tünetekhez is vezethet. Ennek oka egyfajta legátoltság, ami a kulturális szabályok mentén alakulhat ki.

Szemszárazság – hogyan csökkenthetők kellemetlen tünetei?

Tapasztalta már, hogy szeme elfárad a nap végére, reggeli ébredés után pedig fájdalmas és nehézkes a kinyitása? Elképzelhető, hogy napjaink egyik leggyakoribb szemészeti problémájával küzd, vagyis szemszárazsággal. Pácienseink gyakran panaszkodnak irritált, piros, fáradt szemekre, szúró, viszkető érzésre, túlzott könnyezésre, szemfájdalomra. Ezek legtöbbször a szemszárazság tünetei.