Blog

Achilles-ín gyulladás – mi állhat a probléma hátterében?

2021.06.07.

A túl merev talpú cipőkben folyamatosan megfeszül az ín, ami a sarok hátsó részén fel szokta törni a lábunkat. Ezt általában könnyen orvosolhatjuk cipőnk váltogatásával és ragtapasszal. Az íngyulladás kialakulása mögött azonban több dolog is állhat, mint a bemelegítés hiánya, a merev izmok, vagy akár mozgásszervi megbetegedés.

Szervezetünk fájdalommal üzen arról, hogy valami nincs rendjén. Hosszas ülés, fekvés után feszülést érezhetünk sarkunk fölött, amely a bemelegedés során idővel enyhülni fog. Gyulladás esetén viszont jellemző a reggelente sajgó vádli, a mozgás közben érzett tompa vagy éles fájdalom. A láb visszafeszítése is fájdalmassá válhat, az ín mentén pedig duzzanat, megvastagodás jelentkezhet. Egyéb betegségek is járhatnak a fenti tünetekhez hasonló panaszokkal, ezért a pontos diagnózis megállapítása mindenképp szakorvosi állapotfelmérést igényel.

Az achilles fájdalom okai leggyakrabban a vádli és az achilles megerőltetésén túl a sportolás, túrázás közben ért sérülések, az örökletes tényezőkből adódó sérülékeny szalagok, a lúdtalp, a jelentős túlsúly, illetve a magas sarkú cipők vagy az egyenes talpú papucsok gyakori viselése. A túlterhelés veszélye különösen nyáron a legnagyobb!

Az első és legfontosabb, hogy pihentessük a lábfejünket. Szükség esetén borogathatjuk, jegelhetjük, de a fáslizás is jó megoldás lehet, illetve nem szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő szerekkel is enyhíthetőek a panaszok. Ha valaki nem szeretne lemondani a sportolásról, csak olyan mozgásformát válasszon – például úszás, elliptikus tréner használata -, amely során teljesen tehermentes állapotba kerül a lába. Súlyos esetben helyileg alkalmazott szteroid tartalmú injekciók csökkenthetik a gyulladást és igen jó hatásúak lehetnek a fizikoterápiás kezelések, többek közt a lágylézer kezelés. Az infravörös lézer fénye mélyebb rétegekben nyelődik el - biológiai hatása akár 8-10 cm mélységben is érvényesül - , így kiválóan használható az achilles-ín gyulladására is.

Ha már régóta fennáll a betegség, és hosszú időre kiestünk a mindennapos mozgásból, a fizikoterápia segíthet a gyulladás miatt elgyengült izmok megerősödésében. Jelentkezzen reumatológiai szakrendelésünkre vagy gyógytorna szolgáltatásainkra, illetve Safe Laser kezelésre, amelyet több szolgáltatásunk részeként is igénybe vehet. Szakembereink készséggel állnak rendelkezésére budapesti és szentendrei rendelőinkben!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Safe Laser kezelés

Részletek
A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.