Koronavírus (Covid-19) tesztek

...

Koronavírus (Covid-19) tesztek

Koronavírus (Covid-19) IgM és IgG ellenanyag vizsgálatok

Az ellenanyagokat a szervezetünk immunrendszere termeli a SARS-CoV-2 vírus ellen. Mindkét vizsgálat vérmintából történik. A legújabb módszer a SARS-CoV-2 IgG tüskefehérje elleni antitest szerológiai vizsgálata, mely teszt mennyiségi eredményt ad, így az immunválasz kialakulásának kimutatása mellett alkalmas az ellenanyagszint időbeli változásának követésére, értékelésére. Ezek alapján e vizsgálat nem csak a (feltételezett vagy igazolt) fertőzés után, hanem az oltások után kialakult ellenanyag szint vizsgálatára is alkalmas.

 

SARS-CoV-2 IgG ellenanyag vizsgálat

A teszt a SARS-COV-2-vel fertőzött beteg immunrendszere által termelt specifikus IgG antitesteket (ellenanyagokat) mutatja ki, mely a tünetek jelentkezése utáni néhány naptól 2 hétig terjedő időszakban jelennek meg először, majd maradnak fent hosszabb távon. (Fontos megjegyezni, hogy ebben nagy egyéni különbségek lehetnek, így előfordul, hogy mégsem marad fent tartósan magas IgG ellenanyag szint. Azonban az immunitásunk egyéb elemeit, pl a sejtes immunitást jelenleg a világon rutinszerűen alkalmazott vizsgálatok egyike sem képes mérni.)

A tartósan fennmaradó IgG antitestek lehetővé teszik azoknak a korábban megfertőződött betegeknek az azonosítását, akik felgyógyultak a betegségből és valószínűsíthetően immunissá váltak rá. Valamint azon személyek is kiszűrhetők, akik tünetmentesen estek át a fertőzésen és valószínűsíthetően kialakult szervezetükben az immunitás.

Az alkalmazott teszt (SARS-CoV-2-Quant IgG teszt) a SARS-CoV-2 vírus tüskefehérje (spike-protein) ellen termelt IgG antitestek szintjét méri, így a jelenleg alkalmazott összes oltás beadása után kialakult ellenanyag szint mérésére is alkalmas, ezáltal a kialakult ellenanyagos (antitestes) immunválasz (védettség) is mérhető.

A mintavételt a kétdózisú oltások esetén a második oltás után legalább 1 héttel, az egydózisú oltások után 4-6 héttel javasolt.

 

SARS-COV-2 IgM ellenanyag vizsgálat

A teszt a SARS-COV-2-vel fertőzött beteg immunrendszere által termelt specifikus IgM antitesteket (ellenanyagokat) mutatja ki, mely a tünetek jelentkezése után néhány nappal már kimutathatók, az IgG ellenanyagnál hamarabb jelennek meg, és rövidebb ideig maradnak fent. Ezek alapján inkább az aktuális, illetve a nemrégiben fertőzésen átesettek vérében mutatható ki, hosszú távon nem marad fent. Így a vizsgálat lehetővé teszi a közelmúltbeli fertőzés azonosításást és a betegség lefolyásának értékelését.

Az akut fertőzés legkorábban (a fertőzést követő 3-4 napon belül) a széleskörben szűrőtesztként alkalmazott PCR technikával mutatható ki. (Ilyen vizsgálatot Rendelőnkben nem végzünk.) Ugyanakkor az érzékeny PCR technikával fals negatív eredményt adhat a mintavétel előtti étel-, italfogyasztás, fogmosás, a nem megfelelő mintavétel vagy preanalitika. Emellett a nem aktív vírusokat is kimutathatja, amely fals pozitív eredményt adhat.

A SARS-CoV-2 IgM teszt alkalmas lehet a PCR teszt kiegészítésére:

  • a PCR negatív, de tüneteket mutató, COVID-19 -re gyanús betegeknél a betegség kimutatására/kizárására
  • alternatív lehetőség, ha a kenetminta vétele akadályozott vagy sikertelen
  • sürgős eredmény szükséglet esetén, akár a PCR teszt indításával párhuzamosan (sürgősségi betegfelvétel, műtét előtti teszt, valamilyen eseményen való részvétel feltétele).

Mindkét vizsgálat esetén a mintavétel vénás vérből történik, vagyis „egyszerű vérvétel”, és a laboratóriumi eredmény 2 munkanapon belül elkészül.

Fontos tudni, hogy kizárólag laboratóriumi vizsgálati eredmény alapján nem diagnosztizálható vagy zárható ki semmilyen vírus fertőzés, így SARS-COV-2 fertőzés sem. Az eredményeket egyéb adatokkal, pl tünetekkel, klinikai megfigyelésekkel együtt kell értékelni, vagyis diagnózist kizárólag orvos állíthat fel. Ezek alapján SARS-COV-2 gyanúja, vagy a laborvizsgálatok pozitivitása esetén kiemelten fontos járványügyi feladat a szabályozás betartása és orvos felkeresése.

Az 1/2014. EMMI Rendelet alapján az elvégzett laboratóriumi vizsgálatok eredményét a laboratóriumnak jelentenie kell a vizsgált személy személyazonosító adataival együtt mind pozitív, mind negatív eredmény esetén is a központi járványügyi rendszer felé (OSZIR).

A fentieket figyelembe véve - míg orvosával felveszi a kapcsolatot – adunk egy támpontot az eredmények értékelésére.

IgG és IgM is negatív: vagy nem találkozott a vírussal, vagy abban a periódusban van, amikor a fertőzés után az ellenanyagok még nem jelentek meg (ablak periódus – tünetmentes időszak), kb 5 nap. Amennyiben a teszt után tünetek jelentkeznek, a vizsgálatot meg kell ismételni és orvoshoz fordulni. Amennyiben egy igazolt (PCR) koronavírus pozitív egyénnel történt találkozó óta elegendő (több, mint 5 nap) idő eltelt, úgy valószínű, hogy nem történt fertőzés.

IgG pozitivitás és IgM negativitás: korábban, akár tünetmentesen lezajlott fertőzés, általában a fertőzés után kb 28 nappal. (Pontos ismeretünk még nincs, hogy mennyi ideig mutatható ki az ellenanyag a fertőzés lezajlása után, egyénenként különböző lehet.)

IgG és IgM pozitivitás: vagy nemrégen lezajlott, vagy még akut fertőződés, mely a fertőzést követően kb 14-28 nap között a legvalószínűbb. Ebben az esetben fennáll a vírus ürítés veszélye. PCR vizsgálat és orvos felkeresése szükséges.

IgM pozitivitás és IgG negativitás: korai fertőzés, IgG még nem jelent meg, mely a fertőzés után kb 5-21. nap között észlelhető. Valószínűsíthető a vírus ürítés, mindenképpen PCR vizsgálat és elkülönítés javasolt.

Szolgáltatásaink árai

  • Covid-19 ellenanyag teszt (ELISA) ⋅ 10 000 Ft
    (1 teszt esetén - IgG vagy IgM) + 2 000 Ft-os mintavételi díj

  • Covid-19 ellenanyag teszt (ELISA) ⋅ 18 000 Ft
    (2 teszt együttes vizsgálata - IgG és IgM) + 2 000 Ft-os mintavételi díj

Foglaljon időpontot

Kérjük a hatékony ügyintézés érdekében pontosan adja meg a telefonszámát!

Időpontkérés telefonon:

+36 30 530 8968
Hétfőtől péntekig 8 és 18 óra között.

Időpontkérés e-mailben:

happymed(at)happymed(dot)hu

Cím:

1096 Budapest, Sobieski János Utca 20-24. Fszt. 5.

2000 Szentendre, Dobogókői út 1. I. emelet

*This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.