Gyógytorna - Szentendre és Budapest

...

Gyógytorna

Sokan úgy gondolják, hogy a gyógytorna csak a sérülések utáni időszakban fontos és szükséges, pedig a gyógytornának nagy szerepe van a sérülések elkerülésében. A tervezett műtétek előtti időszakban is központi szerepet játszik a prekondícionáló gyógytorna, csakúgy, mint a műtét utáni rehabilitáció tekintetében. A terápiák segítségével a rehabilitáció hatékonyabbá és gyorsabbá tehető. Gyógytornászaink segítenek megtanítani pácienseinknek, hogyan legyenek aktív részei a fejlődésnek, hiszen a rehabilitáció team munka.

​​​​

SPORT IRÁNYÚ REHABILITÁCIÓ, PREVENCIÓ

A gyógytorna szerepe a sportban elkerülhetetlen, nemcsak a sérülések elkerülése és megelőzése miatt, hanem a teljesítőképesség növeléséhez is szükségesek azok az alaptényezők, mint például a megfelelő ízületi mozgástartomány. Rehabilitáció alatt nem csak lokálisan sérült szövetet kell helyreállítani, hanem a kiváltó okot kell korrigálni. Versenyzők mellett amatőr sportolók is fordulhatnak hozzánk állapotfelmérés, rehabilitáció, erőnlét és állóképesség fejlesztése céljából, de hobbi sportolókat is szeretettel várunk, akik fájdalommal küzdenek vagy más, a sporthoz kapcsolódó segítségre van szükségük. A sport vonal mellett gerincsérvvel és egyéb mozgásszervi problémával is foglalkozunk.

Betegprofilok:

bármilyen sportsérülés, kiemelten: izom szakadások, térd és boka szalagsérülések, tendinopathiák, lumbalis gerinc fájdalom, traumás váll- és alsóvégtag sérülések, core stabilizáció, tartás korrekció, sport prevenció, növekedésből adódó alsóvégatgi sport kórképek (pl. Schlatter Osgood), kinesio tape, fascia kezelés.

 

MULLIGAN FÉLE MANUÁLTERÁPIA

A Mulligan manuálterápia egy olyan módszer, melynek lényege, hogy a fájdalmas, beszűkült ízületeket felszabadítsa. A folyamat során a gyógytornász egy adott ízületet a megfelelő irányban (a fiziológiás helyzetébe) passzívan elmozdítja, mobilizálja, és ebben a pozícióban a pácienssel aktív mozgást végeztet. Ezáltal az ízület pozíciója korrigálódik, és a mozgás újra fájdalommentessé válik. Fontos alapelvek a fájdalommentesség, eredményesség és a hosszú távú javulás. Leggyakrabban ízületi porckopás, krónikus, fájdalmas, beszűkült ízületek, trauma, műtét utáni rehabilitáció, fejfájás, túlerőltetésből származó problémák (teniszkönyök, golfkönyök), ín-, izomgyulladás, valamint a helytelen testtartás miatt kialakuló derék-, hát- és nyakfájdalom esetén alkalmazzák.

BARVICSENKO FÉLE MANUÁLTERÁPIA

A Barvicsenko manuálterápia során az izomzat lazításával és az ízületi merevség oldásával a mozgás könnyítése, a mozgástartomány növekedése, az eredeti dinamika helyreállítása érhető el, ezáltal fájdalomcsökkentésre és megelőzésre is alkalmas. A folyamat során a terapeuta nem csak a keze erejét, hanem saját testsúlyát is használja. Kétféle technikával kivitelezhető, az egyik a manipuláció, amikor rövid, gyors, erőteljes mozgatásokat végeznek a környező ízületek stabilan tartásával. A másik technika a mobilizáció, amikor lassú, kíméletes kimozgatások történnek, az izmok, inak nyújtásával. A terápia javasolható fej, nyak, váll, hát, derék, keresztcsont ízületi fájdalommal küzdőknek, akiknek gerincsérvük, gerincferdülésük, ízületi fájdalmuk, kopásuk, kar, láb zsibbadásuk, kisugárzó fájdalmuk van. De hatásos lehet szakember által kivizsgált, és a vizsgálatok eredményeivel nem magyarázható fejfájás, fülzúgás esetén is.

 

MCKENZIE TERÁPIA

A McKenzie terápia a világ egyik legismertebb gerinc vizsgálati- és kezelési módszere, ami egyénre szabottan gyors eredményt, fájdalom és gyógyszermentes kezelést biztosít a betegek számára. A terápia gerincsérv (Discus Hernia), porckorongon lévő kitüremkedések (Protrusio), derék, hát, nyak fájdalom, végtagba sugárzó panaszok (pl. zsibbadás, bizsergés, nyilalló fájdalom) kezelésére, gyógyítására alkalmas mozgás program. Eredményeképpen akár a gerinc műtéti kezelése is megelőzhető, csökkenti vagy megszűnteti a kitüremkedést, sérvet, megszűnnek a kisugárzó panaszok. A kezelés mindig egyénre szabottan történik egy alapos kivizsgálást követően, ami alapján a terapeuta meghatározza, hogy a páciensnek milyen gyakorlatra van szüksége ahhoz, hogy panaszai megszűnjenek. Az egyszerű mozgássort megtanulása után a beteg önállóan, otthonában is képes végezni.

 

MEDICAL FLOSSING

Alapos előzetes vizsgálatot követően a technikát egy meghatározott paraméterű latex szalaggal végezzük, melynek felhelyezése és alkalmazása egyéni igények szerint történik. Ezután manuális lazítást és mozgással egybekötött oldást végeznek, egy felhelyezés 2 percet vesz igénybe. A sportfizioterápiában jól alkalmazható kiegészítő módszer. A technikával elérhető a mozgástartomány növelése, kellemetlen érzés megszüntetése, fájdalmas mozgás csökkentése, megszüntetése és annak javítása, vérkeringés, nyirokkeringés javítása, kötőszöveti letapadások, elcsúsztathatóság kialakítása, feszes izmok lazítása, fájdalom csökkentése a lágyrészek, ízületek manipulálásával, krónikus mozgásszervi fájdalmak enyhítése.

 

KINESIO TAPE RAGASZTÁSA

A mozgásszerveket érintő problémák kezelésében jól használható kiegészítő eszköz, mely terápia során a leggyorsabb felépülést, fájdalomcsillapítást tekinti elsődleges feladatnak. A rándulások, duzzanatok, sport közben elszenvedett sérülések kezelésére alkalmas megfelelő pozícióban felhelyezett gyógyszermentes kinezio tapasszal. Hatására javul a vérkeringés, nyirokkeringés, csökkent a fájdalom, stabilizálja az ízületeket, izmokat, bizonyos mértékben átveszi a szövet (izom, ín, ideg) funkcióját, ezzel enyhítve a fájdalmat. Ennek megfelelően alkalmazható izom fájdalmak esetén, mozgásterjedelem megnövelésére, nyirokkeringés támogatásásra (oedema, haematoma), idegi tünetek, kisugárzó fájdalom enyhítésére, ízület stabilizálására. A kinezio tape (tapasz) egy rugalmas pamut anyag, melyet sinus hullámú ragasztó segítségével tudunk a bőrre helyezni, szellőzik a bőr, ezáltal egyáltalán nem, vagy ritkán okoz bőr irritációt, a mozgást támogatja, azt semmilyen negatív irányban nem gátolja.

 

SCHROTH 3D TERÁPIA

A Schroth terápia az egyik legismertebb háromdimenziós gerinc korrekciós terápia a scoliosis (gerincferdülés) kezelésében. Lényege, hogy a gerinc maximális aktív nyújtásával elért helyzetben a három dimenziós, úgynevezett “forgató” légzéssel a csigolyák csavarodásának visszaállítását érjük el, majd ennek a testhelyzetnek a megtartása mellett izomerősítést és nyújtást alkalmazunk. Különböző aszimmetrikus helyzetekben dolgozunk, mellyel a törzs izomzat különböző szakaszának működését váltjuk ki. Mivel nincs két egyforma görbület, így a torna minden esetben személyre szabottan történik a terapeuta irányításával, javításával.

A terápia célja a deformitások csökkentése, a gerinc fiziológiás állapotának visszaállítása, helyes testkép kialakítása és rögzítése, mellkas mobilizálása, cardiopulmonalis (szív-tüdő) teljesítőképesség fokozása, fájdalom megszüntetése. Így a kezelés javasolható scoliosis (gerincferdülés), Scheuermann-kór, gerincműtét előtti felkészítés, műtét utáni rehabilitáció esetén.

 

TÖRZS (CORE) STABILIZÁLÓ TRÉNING

A tréning középpontjában a törzs mélyizmai (más néven: Core izmok) állnak. Az edzést különböző intenzitással és nehézségi elemekkel lehet színezni, mely mindig egyéntől függ.

A tréningeket akkor szabad és célszerű végezni, amikor már a gerincünk vagy egyéb panaszos testrészünk korrigálva van különböző terápiákkal. A korrekciók, kezelések után viszont kifejezetten szükségesek a Core-izomzatunknak, vagy adott végtagot érintő izmoknak az erősítése, a megfelelő helyzetükben.

Az edzések strukturálisan felépítve zajlanak, melynek során a fokozatosságot és az individualitást szem előtt tartva fokozatosan nehezítünk. Instabil eszközök használatával és saját testsúllyal végzendő feladatokkal fejlesztjük a hozzánk betérő páciensek koordinációját, egyensúlyát, erőnlétét és nyújthatósági képességeiket. A tornák során a mobilitásra is hasonlóan nagy hangsúlyt fektetünk, mivel úgy véljük, hogy egy izomnak nem csak teherbírónak kell lennie, hanem a funkciójához elengedhetetlen annak nyújthatósága és rugalmassága egyaránt.

 

TRIGGER - TENDERPONT TERÁPIA

Trigger pontnak nevezzük azokat az izmokban kialakuló csomókat, izom feszüléseket, melyek gyakran okozhatnak kisugárzó fájdalmakat, az adott ponttól távolabbi területen is.

Tender pontnak nevezzük azon pontokat, amelyek csak lokálisan fejtik ki hatásukat az izomban.

A látens trigger pontok azok, amik már jelen vannak az izomban, viszont semmilyen tünetet, panaszt nem okoznak, de könnyen aktiválhatók. Az aktív trigger pontok pedig olyan pontok, melyek kisugárzó tüneteket okoznak.

A kialakulásuk oka lehet akut / krónikus túlterhelés, sérülés, trauma, stressz, gerincet érintő problémák (porckorong sérv, gerincferdülés), helytelen testtartás, ízületi kopás és gyulladás, sport, hypermobilitás (túlmozgathatóság) - ízületi lazaság, inaktív életmód - mozgásszegény élet.

Az izmok feszülése következtében a trigger pontok hatására az izomszövet vérellátása lassul, a szövet anyagcseréje romlik, a salakanyagok felgyülemlenek, és a lokális fájdalomból kialakulhat a kisugárzó tüneteket okozó fájdalom. A kezelés alkalmazható derék tájékot, fejet, állkapcsot, fogat, fület érintő kisugárzó tünetek esetén, nehezen meghatározható hátterű fájdalmak esetén, izom fájdalmakkor, letapadásokkor.

Szolgáltatásaink árai

  • Komplex kezelés ⋅ 12 000 Ft
    A problémáknak megfelelően a felsorolt különálló kezelések személyre szabott ötvözése: Ortopédiai és reumatológiai problémák kezelése, Műtéti előkészítő gyógytorna, Baleset és műtét utáni rehabilitáció, Triggerpont terápia, Flossing terápia, Mulligan manuálterápia, Barvicsenko manuálterápia, McKenzie terápia, Core stabilizálás (törzs stabilizálás), Nyaki gerinc szegmentális stabilizációs tréning, Funkcionális tréning, Neurodinamika, Fascia mobilizációs technika, FDM (Fascia Disztorziós Modell) terápia, SMR henger terápia, Anatomy Trains, FRSB (Fascial Release of Structural Balance), Kinesio tape kezelés,

  • Kinesio tape ragasztása ⋅ 6 000 Ft / testtájék
    (vizsgálat - felhelyezés, fél órás kezeléssel)

  • Gyógytorna - manuálterápia SafeLaser kezeléssel ⋅ 15 000 Ft
    (bármely kezeléssel kombinálva)

Foglaljon időpontot

Kérjük a hatékony ügyintézés érdekében pontosan adja meg a telefonszámát!

Időpontkérés telefonon:

+36 30 530 8968
Hétfőtől péntekig 8 és 18 óra között.

Időpontkérés e-mailben:

happymed(at)happymed(dot)hu

Cím:

1096 Budapest, Sobieski János Utca 20-24. Fszt. 5.

2000 Szentendre, Dobogókői út 1. I. emelet

*This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.