Blog

Hamstrings - 2 alapgyakorlat a hátsó comb nyújtásához

2020.05.26.

A tartós rossz helyzetben történő ülés során a medence hátra billent helyzetben van akár órákon át. Ilyenkor a combunk hátulsó felszínén lévő izomcsoport (Hamstrings) könnyedén rövidül és rögzíti a rossz helyzetet.

Az alábbi gerinc kímélő nyújtásokat javasoljuk a hamstrings csoportra:

1. Tegyük fel egyik lábunkat egy sámlira/székre lábfejünk felfeszítve, térd nyújtva, medencénk ne csavarodjon se előre, se hátra, a comb csontra pedig legyen merőleges a medencénk. Ebből a helyzetből egyenes törzs döntést végezzünk addig, amíg a cél izom megfeszül, majd tartsuk a helyzetet 30 másodpercig. Addig érdemes a gyakorlatot ismételni, amíg a feszülés enyhülését nem tapasztaljuk, de minimum 5-ször ismételjünk. A feladat rendszerességét tekintve befolyásoló tényező, hogy mennyire feszesek az izmaink, akár görcsölésre hajlamosak. Ebben az esetben naponta is jól eshet, hasznos végezni a nyújtásokat, ártani nem tudunk azzal, ha naponta nyújtunk. Arra figyeljünk, hogy a rúgózó mozgást a gyakorlatkor felejtsük el, mikro-makro szakadásokat ne okozzunk szándékosan magunknak!

 

2. Hanyattfekvésben egyik lábat törölköző vagy heveder segítségével plafon irányába nyújtjuk, majd nyújtott térddel a lábfejet hátra feszítjük. Ügyeljünk rá, hogy medencecsontunk mindkét oldalt egyformán érintse a talajt! Itt is 30 másodpercig tartsuk ki a helyzetet - 10 másodperc szünet és utána újra. Ismételjük meg legalább 5-ször, de célszerűbb, ha 10-szer. Nem kell “rágörcsölnünk”, hogy mikor tudjuk végezni a nyújtásokat, annyiszor végezzük, amennyiszer alkalom adódik rá a héten.

Vissza a bloghoz

Gerincsérv - Mit tehet, ha ezt diagnosztizálták Önnél?

A legjobb választás ebben az esetben olyan gyógytornász felkeresése, aki jártas a McKenzie terápiában, valamint ismeri a manuálterápia vizsgáló és kezelő fogásait.

Hőhullámok - a menopauza kellemetlen velejárója

A szervezet hormonális változásokon megy keresztül a menopauza beköszöntével és az ingadozó ösztrogénszint miatt a legtöbb nő hőhullámokat tapasztal. A heves hőhullámok miatt nem ritka, hogy a nők nemcsak a nap folyamán, de még az alvás közben is izzadásról számolnak be.

Lúdtalp gyerekkorban - fontos az időben elkezdett terápia!

Gyerekek körében egyre nagyobb számban található a láb statikai hibájával járó lúdtalp és befelé dőlő bokaízület. A lúdtalp a láb hosszanti boltozatának ellapulása, amely jelentős, vagy tartós eltérés esetén vezet a környező izmokban, ízületekben jelentkező fájdalomhoz.