Blog

Fokozatosan romló látás – vajon tehetünk-e ellene?

2020.08.18.

A számítógép, az okos eszközök képernyője előtt eltöltött túl sok idő, az ágyból TV nézés, vagy a nem megfelelő fényben történő olvasás olyan rossz szokások, amelyek hozzájárulhatnak a szem fokozottabb ütemű romlásához.

Íme 5 tanács, amivel hatékonyan lassíthatja látása romlását:

Egyen sok gyümölcsöt és zöldséget!
Tanulmányok kimutatták, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, kiegyensúlyozott étrend - különösen azok, amelyek béta-karotint és luteint tartalmaznak - elősegíthetik a szem egészségének megőrzését: ilyen a répa, kukorica, tök, paradicsom, kivi, narancs, valamint a zöld leveles zöldségek.

Csökkentse a zsírfogyasztást!
Ez különösen igaz az állati zsírokra, de magában foglalja az omega-6 zsírsavakat is, amelyek a növényi olajokban találhatóak. Kivétel a lazac, a makréla, a tonhal és más halak omega-3 zsírsava, amelyek hozzájárulhatnak a szemerő megőrzéséhez.

Ellenőrizze rendszeresen vércukorszintjét!
A magas vérnyomás és a cukorbetegség a hirtelen látásromlás egyik fő oka lehet. A vércukorszint rendszeres ellenőrzése segít az időbeni felismerésben és annak kezelésében.

Mellőzze a dohányzást!
A dohányzás kapcsolatban áll a szemnyomás megnövekedésével és a glaukóma kialakulásával. További negatív hatása, hogy érkárosító hatása következtében csökkenti a vér áramlását a szervezetben, ami szintén károsíthatja a látóideget.

Kerülje a tűző napfényt!
A szabadban töltött idő alatt viseljen olyan napszemüveget, amely elnyeli az összes UVA és UVB sugárzást, és érdemes árnyékolnia szemét széles karimájú kalappal is.

Amennyiben már vannak problémái, várjuk szeretettel látásvizsgálatra szentendrei rendelőnkben, ahol előjegyzés nélkül is fogadjuk az érdeklődőket!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Optika - látásvizsgálat

Az emberek nagyrésze csak akkor megy el látásvizsgálatra, amikor már számottevően romlott a látása, pedig a vizsgálattal nem csak életminőségünkön javíthatunk, hanem számos szemészeti betegséget kiszűrhetünk, megelőzhetünk, ami később akár súlyos látásromlást is okozhat, sőt egyéb betegségek (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, szürke- és zöldhályog) korai felismerésében is segíthet. A teljeskörű látásvizsgálatot diplomás optometrista szakember végzi, mely kb 15-20 percet vesz igénybe. Ezután az látszerész (optikus) szakember szemüveg készítési lehetőséget is kínál pácienseinknek.

Részletek
Gerincsérv - Mit tehet, ha ezt diagnosztizálták Önnél?

A legjobb választás ebben az esetben olyan gyógytornász felkeresése, aki jártas a McKenzie terápiában, valamint ismeri a manuálterápia vizsgáló és kezelő fogásait.

Hőhullámok - a menopauza kellemetlen velejárója

A szervezet hormonális változásokon megy keresztül a menopauza beköszöntével és az ingadozó ösztrogénszint miatt a legtöbb nő hőhullámokat tapasztal. A heves hőhullámok miatt nem ritka, hogy a nők nemcsak a nap folyamán, de még az alvás közben is izzadásról számolnak be.

Lúdtalp gyerekkorban - fontos az időben elkezdett terápia!

Gyerekek körében egyre nagyobb számban található a láb statikai hibájával járó lúdtalp és befelé dőlő bokaízület. A lúdtalp a láb hosszanti boltozatának ellapulása, amely jelentős, vagy tartós eltérés esetén vezet a környező izmokban, ízületekben jelentkező fájdalomhoz.