Blog

Ételallergia – nyári időszakban nőhet a tünetek gyakorisága!

2020.08.21.

Ha ételallergiával állunk szemben, akkor a szervezetünk gyorsan és drámaian reagál az allergiát okozó ételre, éppen úgy, mint szénanátha esetében a pollenekre. A tünetek súlyossága széles skálán mozoghat, enyhe bőrviszketéstől az életveszélyes gégeödémáig terjedhet.

Az ételallergia bármely életkorban jelentkezhet, leggyakoribb az első életévekben. Felnőtteknél sokkal ritkább, 100 emberből 1-nél fordul elő. A gyermekkori ételallergia gyakran megszűnik, azonban 6 éves életkor után a gyógyulási arány sokkal kisebb.

Az ételallergia leggyakoribb tünetei:

  • Emésztőszervi tünetek: hasi fájdalom, görcsök, hasmenés, hányás
  • Bőrtünetek: csalánkiütés, ekcéma
  • Orr és garat területén megjelenő tünetek: viszketés, bizsergő érzés, orrfolyás, orrdugulás

Tipikus allergénnek számít a tejfehérje, tojás, szója, földimogyoró, a mogyorófélék (török mogyoró, kesudió, dió, mandula, makadámdió, pisztácia), a hal és a tenger gyümölcsei. Ha valamely tünet az adott élelmiszer (pl. tojás) fogyasztását követően ismételten megjelenik, könnyű az azonosítása. Azonban a készételekben sokszor nyomokban van jelen az allergiát okozó anyag, ilyenkor nehezebb a dolgunk.

Nyári időszakban, amikor magas a pollenkoncentráció, bizonyos élelmiszerek fogyasztása esetén keresztallergia alakulhat ki pollenek és ételek között. Például az uborka, a cukkini, a dinnyefélék, a banán, és a kivi néhány allergén molekulájának szerkezete kémiailag nagyon hasonlít a parlagfűére, így szervezetünk ezeket hasonló allergénként érzékelheti, mint magát a parlagfüvet, és allergiás reakcióval reagál. Ez az arc, ajak, száj, nyelv duzzanatával, viszketéssel, esetleg hólyagok megjelenésével jár.

Fontos, hogy vérvétellel megállapítsuk, mely anyag okozza a tüneteket, mert tünetmentesség csakis akkor érhető el, ha ezen anyag fogyasztását kerüljük!

Ismerje meg allergológia, immunológia szolgáltatásunkat!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Belgyógyászat - allergológia, immunológia

Ezen szakrendelés keretén belül az általános belgyógyászati betegségek mellett kiemelt
hangsúlyt kapnak azok a kórképek, amelyek kialakulásában az immunrendszer valamely
kóros működése állhat. Ez a kóros működés megnyilvánulhat allergiában vagy autoimmun
betegségek képében.

Részletek
Zavarja Önt a pára szemüveg- és maszkviselés közben? –válasszon páramentes szemüveglencsét!

Mindennapjainkban a koronavírus elleni védekezéshez nélkülözhetetlen az arcmaszk, hiszen viselése alapvető fontosságú a járvány terjedésének visszaszorításában. A szemüveget viselők helyzetét viszont nagyban megnehezíti az a kellemetlenség, hogy lencséjük folyamatosan bepárásodik.

Tudatos futás – mit jelent és hogyan alkalmazhatjuk előnyeit?

Amikor tudatos futásról beszélünk, lelkileg kapcsolódunk a pillanathoz, és eltávolítjuk azokat a zavaró tényezőket, amelyek a múlt vagy a jövő kapcsán juthatnak eszünkbe.

Én-hatékonyság – működő megküzdési stratégia testi fájdalomra!

Fájdalmaink megélésében a lelki tényezők meghatározó szerepet játszanak: gondolkodásunk, múltbeli tapasztalataink képesek erőteljes hatást gyakorolni közérzetünkre.