Blog

Tenisz – milyen fizikai előnyei vannak?

2021.04.12.

A tenisz azon kevés mozgáslehetőségek egyike, ahol garantáltan távolságot tudunk tartani partnerünktől, ráadásul egy olyan hatékony sport, amely az egész testet megmozgatja. Ragadjon ütőt, és tudja meg, milyen előnyökkel jár ez a nagyszerű edzésforma!

A tenisz minden korosztálynak kitűnő lehetőség az összetett mozgásra. Számtalan fizikai előnye miatt izgalmas kihívást jelent a test számára és nagyszerű zsírégető - óránként körülbelül 400 kalóriát égethetünk el gyakorlásakor. A felsőtestet és a lábainkat is intenzíven dolgoztatja, miközben folyamatosan váltott ritmusban mozgunk, hogy elérjük a labdát. Számtalan kutatás bizonyítja a tenisz agyunkra gyakorolt előnyös hatásait is: játék közben megtanulhatjuk előre látni tenisz partnerünk mozdulatait és gyengeségeit, emellett folyamatosan döntéseket kell hoznunk. Ezáltal olyan készségeket fejleszthetünk, amelyek segíthetnek a mindennapi életben is.

A játék többféle szinthez igazítható: például játszhatunk kisebb pályán és könnyebb labdákkal. A sárga teniszlabda inkább haladó és profi játékosoknak való, mert nehezebb és nagyobbat pattan. A zöld vagy a narancs színű labdák lágyabbak, így a kezdők nagyobb eséllyel találhatják el őket.

A tenisz szépsége, hogy a fedett pályáknak köszönhetően nem csak nyáron, hanem egész évben játszható. Ha már rendszeresen teniszezünk, érdemes befektetni egy olyan teniszcipőbe, amely kellő tapadást biztosít és megfelelő kényelmet ad. Fontos szempont a láb stabilizálása és a rezgések csillapítása is, amelynek köszönhetően csökkenthető a sérülések esélye.

A gyógytorna kiváló kiegészítése lehet a tenisz mellett testünk karbantartásának. A terápia segít fenntartani az izomegyensúlyt és megerősíteni a láb és a térd körüli izomzatot, hogy megfelelően támasszák az ízületet. Várjuk szeretettel budapesti és szentendrei rendelőinkben!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Gyógytorna

Sokan úgy gondolják, hogy a gyógytorna csak a sérülések utáni időszakban fontos és szükséges, pedig a gyógytornának nagy szerepe van a sérülések elkerülésében. A tervezett műtétek előtti időszakban is központi szerepet játszik a prekondícionáló gyógytorna, csakúgy, mint a műtét utáni rehabilitáció tekintetében. A terápiák segítségével a rehabilitáció hatékonyabbá és gyorsabbá tehető. Gyógytornászaink segítenek megtanítani pácienseinknek, hogyan legyenek aktív részei a fejlődésnek, hiszen a rehabilitáció team munka.

Részletek
Ősi étrend, ami harmonizálja testét, lelkét és elméjét!

Az ájurvéda holisztikus szemléletű gyógyításon alapuló, 5000 éves indiai filozófia. A szemlélet egyik alappillére a testtípusunknak megfelelő étkezés, ami útmutatóként szolgál egészségünk megőrzésének minden aspektusához.

Kimondott szavaink - mentális állapotunkról is árulkodnak!

Ha viselkedésünk és kommunikációnk nagy különbséget mutat belső élményvilágunkkal, ez akár depresszív tünetekhez is vezethet. Ennek oka egyfajta legátoltság, ami a kulturális szabályok mentén alakulhat ki.

Szemszárazság – hogyan csökkenthetők kellemetlen tünetei?

Tapasztalta már, hogy szeme elfárad a nap végére, reggeli ébredés után pedig fájdalmas és nehézkes a kinyitása? Elképzelhető, hogy napjaink egyik leggyakoribb szemészeti problémájával küzd, vagyis szemszárazsággal. Pácienseink gyakran panaszkodnak irritált, piros, fáradt szemekre, szúró, viszkető érzésre, túlzott könnyezésre, szemfájdalomra. Ezek legtöbbször a szemszárazság tünetei.