Blog

Ősi étrend, ami harmonizálja testét, lelkét és elméjét!

2021.05.06.

Az ájurvéda holisztikus szemléletű gyógyításon alapuló, 5000 éves indiai filozófia. A szemlélet egyik alappillére a testtípusunknak megfelelő étkezés, ami útmutatóként szolgál egészségünk megőrzésének minden aspektusához.

E filozófia szerint minden ember alkatát három egyedi biológiai, energia-kombináció (dósa) szerint kategorizálják: Vata, Pitta, Kapha néven. Ha a dósák közül bármelyikben egyensúlyhiány lép fel, különböző probléma, betegség következhet be.

A Kapha típusú emberek általában szélesebb csípővel és vállakkal rendelkeznek, és hajlamosak olyan betegségekre, mint a hörghurut és az orrmelléküreg-problémák, ha egyensúlyhiányban vannak. A Pittáknak magas az energiaszintjük és jó az izomtónusuk, de egyensúlyhiány esetén hajlamosak refluxra vagy gyomorégésre, allergiára és bőrkiütésekre is. A Vata típusú ember általában karcsú és gyakran fázik. Ha nincs egyensúlyban, hajlamos a puffadásra, ízületi gyulladásra és bőre könnyen kiszárad.

A dósák (életenergiák) fenntartásának hatékony módja ételeink fűszerekkel és gyógynövényekkel történő ízesítése. Az ájurvéda energetikai tudomány segítségével közelíti meg a gyógynövényeket, amelyek ízük révén hevítik vagy hűtik a testet, ezáltal megvalósítva a szervezettel való energiaközlést. Íme néhány példa, melyik alkatnak mit előnyös fogyasztani:

  • Vatáknak: friss gyömbér, fahéj, mustár 
  • Pittáknak: édeskömény, kömény, koriander
  • Kapháknak: száraz gyömbér, fekete bors, zsálya, kömény

A táplálék jó emésztéséhez, feldolgozásához és felhasználásához agni-tűz kell. Testünk minden sejtjében és szervében ott van ez a tűz. Csak akkor együnk, amikor a gyomrunkban érezzük ezt a tüzet, tehát éhesek vagyunk. Ilyenkor ne hűtsük le folyadékokkal, ne foglaljuk le haszontalan, tápérték nélküli anyagokkal.  Az étel az, ami táplálja a testet, az elmét és az öntudatot. 

Elménkkel az étel ízére összpontosítsunk, legyünk teljesen tudatában. Szeretettel együnk, hogy teljességgel élvezhessük, amit megeszünk. Az íz nem az ételből, hanem az evő ember tapasztalatából ered. Az étel íze pedig az agnitól függ! Ha az agni legyengült, az étel íze nem érződik rendesen. A fűszerek segítenek az agni fölélesztésében s a test megtisztításában, az íz gazdagításában.

Az, hogy egyszerre mennyi ételt veszünk magunkhoz, ugyancsak fontos. A gyomor egyharmadát kell étellel kitölteni, egyharmadát folyadékkal, egyharmada pedig üres marad. Az egy étkezés alatt elfogyasztott étel mennyisége egyenlő kell legyen kétmaréknyival. Ha valaki túl sokat eszik, a gyomor kitágul és további ételt követel. A túlzott evés növeli a kapha-t, amely lerakódáshoz vezet és ama-t, méreganyagokat termel. A nem evés pedig növeli a vata-t. Mindig annyit együnk csak, amennyit az agni fel tud dolgozni. Étkezés után közvetlenül és közben se igyunk hideg folyadékot! 

Az ájurvédikus étrend teljes körű megértéséhez szükség van gyakorló szakember útmutatására. Ha többet szeretne megtudni a szemléletről, tanácsadásunkon nemcsak pontos meghatározást kap dósájáról, hanem egy hatékony módszert is megismerhet szellemi és fizikai erejének optimalizálására, emésztése és anyagcseréje serkentésére, immunrendszere megerősítésére.

Várjuk szeretettel szentendrei rendelőnkben!

Vissza a bloghoz

A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.