Blog

Csípő- és tomporfájdalom – vajon mire hívja fel a figyelmet?

2022.01.18.

Jellegzetes tünet a csípő és comb hátsó-külső részén jelentkező kisugárzó fájdalom, valamint, ha behatárolható nyomásérzékeny pont tapintható a nagy tomportáj feletti területen, illetve, ha oldalt fekve az érintett oldalon kifejezett érzékenység, fájdalom jelentkezik, ami az alvást zavarja. Jellemző, hogy a panaszok fokozódnak hosszú gyaloglás, lépcsőzés után, vagy ha ülés után fel kell állni.

Testünkben a különböző ízületek környékén számos nyálkatömlő található. A nyálkatömlők (burzák) olyan folyadékkal teli, zselés állagú zsákok, amelyek kipárnázzák a csontos részek és a lágy szövetek, izmok és szalagok közötti teret, elsősorban a súrlódásnak kitett területeken. Szerepük, hogy csökkentsék a csont és az izomtapadás közötti súrlódási erőt. A csípőízületi burza a combcsont tetején lévő kiálló csontperem és az ehhez rögzülő erős izomzat között található.

A nagy tomportáji fájdalom gyakori rendellenesség, amely különösen nőknél és túlsúly esetén fordul elő. A nagyobb érintettség kapcsolatba hozható terhesség-szülés során a medence terhelési változásával.

E rendellenességre hajlamosító további tényezők:

  • a 40-60 közötti életkor;
  • bizonyos sporttevékenységek (futás, torna, labdarúgás stb.)
  • csípőízületi, ágyéki gerinc kopás;
  • a krónikus mechanikai eredetű derékfájdalom;
  • a gyulladásos reumatológiai kórképek;
  • az alsó végtagi hosszkülönbség;
  • az alsó végtagi ideggyulladás;
  • a csípőprotézis utáni állapot;
  • az alsó végtagi amputáció;

A nagy tomportáji fájdalomszindrómának csak egyik lehetséges oka a burza eredetű fájdalom, ezért kezelésének hatékonysága nagyban függ a pontos diagnózistól. Elsősorban konzervatív terápiát igényel, vagyis jegelés, nem szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők szedése, célzott csípőtáji gyógytorna, a burza területére adott fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő injekciók alkalmazása, testsúlycsökkentés jöhet szóba. Ezek sikertelensége esetén műtéti megoldás is szükségessé válhat.

Célzott csípőtáji gyógytorna során szakembereink - a többféle lehetséges kiegészítő kezelési technikák közül - trigger pont terápiát tudnak alkalmazni. Trigger pontnak nevezzük azokat az izmokban kialakuló izom feszüléseket, melyek gyakran okozhatnak kisugárzó fájdalmakat, az adott ponttól távolabbi területen is. Az izmok feszülése következtében a trigger pontok hatására az izomszövet vérellátása lassul, a szövet anyagcseréje romlik, a salakanyagok felgyülemlenek, és a lokális fájdalomból kialakulhat a kisugárzó tüneteket okozó fájdalom. A kezelés alkalmazható nemcsak csípőtáji, hanem derék tájékot érintő kisugárzó tünetek esetén is, illetve nehezen meghatározható hátterű fájdalmak, izom fájdalmak, letapadások esetén.

Rehabilitáció alatt nem csak a lokálisan sérült szövetet kell helyreállítani, hanem a kiváltó okot kell korrigálni. Gyógytornászaink, fizioterapeutáink készséggel állnak rendelkezésre állapotfelmérés, rehabilitáció, erőnlét és állóképesség fejlesztése céljából, de versenyző és hobbi sportolókat is szeretettel várunk, akik fájdalommal küzdenek vagy más, a sporthoz kapcsolódó segítségre van szükségük.

Gyógytorna/fizioterápia szolgáltatásunkat budapesti és szentendrei rendelőnkben is igénybe veheti!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Gyógytorna

Sokan úgy gondolják, hogy a gyógytorna csak a sérülések utáni időszakban fontos és szükséges, pedig a gyógytornának nagy szerepe van a sérülések elkerülésében. A tervezett műtétek előtti időszakban is központi szerepet játszik a prekondícionáló gyógytorna, csakúgy, mint a műtét utáni rehabilitáció tekintetében. A terápiák segítségével a rehabilitáció hatékonyabbá és gyorsabbá tehető. Gyógytornászaink segítenek megtanítani pácienseinknek, hogyan legyenek aktív részei a fejlődésnek, hiszen a rehabilitáció team munka.

Részletek
A szívroham nem csak a férfiak betegsége!

A gyakran férfibetegségként emlegetett szívroham valójában kétszer annyi nő halálát okozza évente, mint a mellrák. Bár a fő tünet általában a mellkasi fájdalom, egy tanulmány szerint a nők 43 százaléka nem érez ilyen jellegű tünetet a szívinfarktus során.

Mit tehetünk a ráncok késleltetéséért? – 2. rész

Előző bejegyzésünkben a Plasmage kezelésről esett szó, amely a szem körüli ráncok finomítására irányul, illetve elsősorban a szemhéjon lévő felesleges, megereszkedett bőr eltávolítására alkalmazható. De nézzük, milyen további szépészeti kezelés segíti Önt az egészséges bőrkép megtalálásában és fenntartásában!

Szarkalábak – mit tehetünk a ráncok késleltetéséért?

Az idő előrehaladtával bőrünk egyre érzékenyebbé válik és ráncosodni kezd. Bár ez a folyamat normális velejárója az idősödésnek, egyénenként más ütemben tapasztaljuk meg negatív hatásait. A szem a lélek tükre és általában a szemünk és a szem ráncai az elsők, amelyek árulkodnak valódi életkorunkról.