Blog

A gyógynövények megközelítése az ájurvédában

2021.09.15.

Az indiai ősi gyógyító rendszer, az ájurvéda szerint az egészség úgy határozható meg, mint a környezetünk, a testünk, a tudatunk és a szellemünk között fennálló dinamikus egység állapota.

Az ájurvéda szerint nem tétlen áldozatai vagyunk a betegséget előidéző erőknek, hanem saját választásainkhoz és értelmezésünkön keresztül alapvetően befolyásolni tudjuk életünk minőségét. A magunkhoz vett mérgek csökkentésével, valamint a tápláló hatások fokozásával átalakíthatjuk gondolkodásmódunkat és ezáltal testünket.

Az ájurvédában a gyógynövényeknek kiemelten fontos szerepe van. Létezésük nagy adomány, éppúgy jelentenek lélektani, mint fizikai táplálékot számunkra. A múltban nagy tisztelet övezte a gyógynövények világát, amelynek oka nemcsak a szépség iránti fogékonyság, hanem a növények által közvetített erő érzékelése. Ezt az erőt nem érzékelhetjük egyszerűen azok elfogyasztása útján, csak ha teljesen egyesülünk velük. Helyes használatuk, melynek során felszabadítjuk a bennük rejlő tiszta erőt, valójában magában foglalja a velük való kapcsolatteremtést is. A gyógynövények képesek vitalizálni és erősíteni szervezetünket, élénkíteni idegrendszerünket. Ennek értelmében úgy kell megbecsülnünk az általuk nyújtott támogatást, mint az egész természettel való kapcsolódást.

India ősi bölcsei pontosan ezzel a tudatossággal közelítettek a gyógyítás és a gyógynövények felé. Tudományuk nem kísérletezésre épült, hanem egyfajta közvetlen részvételre. A közvetlen értelmezés lehetővé teszi az önálló lényeg kitárulkozását. Ha ez megtörténik, az anyagi és szellemi hajtóerők teljesen felszabadulnak. Ezáltal a növények feltárják titkaikat, amelyek tetemes része sokkal bonyolultabb, mintsem, hogy kémiai analízissel felfedezhetőek lennének. Ha úgy tekintünk a gyógynövényekre, mint a magunk egységességének szerves részeire, a növény valódi értéke meghálálja önzetlenségünket.

Az ájurvéda rendszerint nem egymagában, hanem keverékekben alkalmazza a gyógynövényeket. Úgy tartja, hogy helyes kombinációjuk nagymértékben növeli gyógyító hatásukat, kiterjeszti működési területüket és ellensúlyozza a mellékhatásokat. Az egyes gyógynövények sajátosságainak ismeretéhez hozzá kell kapcsolni kombinálásuk művészetét. Vannak elvek és törvények az összetételek felépítésére, amelyek szerint kialakíthatók és elsajátíthatók.

Ahhoz, hogy igazán gyógynövényszakértővé váljunk, előbb „érzékennyé” kell válnunk. Ez azt jelenti, hogy legyünk nyitottak a növények lényére, ezáltal tudatosan tudjuk befogadni szerteágazó gyógyerejüket. Meg kell tanulnunk hallgatni a növény szavára és felnézni rá, mint tanítómesterünkre.

A gyógynövényrecepteket és terápiákat csak egészében lehet megítélni, komplex stratégiájuk és az elért végeredmény szerint, ezért a terápia teljes körű megértéséhez szükség van gyakorló szakember útmutatására. Ájurvédikus tanácsadónk, jógaterapeutánk a tanácsadás alkalmával ezért nagy hangsúlyt helyez a megfelelő, személyre szabott életmód kialakítására és az ájurvédikus gyógynövények megfelelő alkalmazására. Örömmel áll rendelkezésre bárkinél, aki életmódváltásban van és iránymutatásra lenne szüksége.

Ha többet szeretne megtudni a szemléletről, tanácsadásunkon egy hatékony módszert ismerhet meg szellemi és fizikai erejének optimalizálására, emésztése és anyagcseréje serkentésére, immunrendszere megerősítésére.

Várjuk szeretettel szentendrei rendelőnkben!

Vissza a bloghoz

Szolgáltatásunk

Ájurvédikus (ayurvedikus) tanácsadás

Az ájurvéda (ayurveda) egy szankszrit szó, amely szó szerinti jelentése az élet tudománya, áju- élet, véda- tudomány. Ezt tartják “minden gyógyítás anyjának” is. Egy holisztikus életmód rendszer, amely Indiából ered és több, mint 5000 éves. Az ájurvédikus életmódban alkalmazott módszerek (például masszázs, meditáció, jóga és étrend) és gyógynövényalapú gyógyszerek alkalmazásával fenntarthatjuk a jó egészséget, valamint segíthet megelőzni a betegségeket és segíthet azok kezelésében.

Részletek
Október a látás hónapja! – figyeljünk kiemelten szemünk egészségére!

Napjainkban sokan szenvednek szemfáradtságtól munkájukból és életmódjukból adódóan. Ha egy hosszú nap után szeme könnyezik, pirosodik, fáradt, mindenképp jelentkezzen be egy látásvizsgálatra, hogy utána megfelelő szemüveg viselésével hatékonyan lassíthassa látása romlását!

Találjon rá az ideális masszázs kezelésre!

A masszázs – legyen az bármilyen fajta – jólétünket és regenerálódásunkat szolgálja, főleg, ha képesek vagyunk rendszeresen beiktatni mindennapi életünkbe. Lehet, hogy épp stresszoldásra van szüksége vagy légúti problémái vannak, esetleg hátfájással küzd? Válassza az Önnek legalkalmasabb kezelést, aktuális állapotának megfelelően!

Javítsa életminőségét tudatos légzéssel és jelenléttel!

A tudatos légzés évszázadok óta része a jógikus hagyománynak, amelynek többek között olyan pozitív hatásai ismertek, mint az egészséges bőr, a pihentető alvás és a megfelelő hormonszabályozás.